19. 2. 2020

Doporučuji 2019 - díl třetí



aneb nebojte se sci-fi


V pořadí už třetí článek ze série „Doporučuji 2019“ zaloví ve sci-fi škatulce.

Ačkoliv mám scifárny ráda, zase tolik jsem jich loni nepřečetla. Bylo to tím, že mě jich v nabídce moc nezaujalo, protože sci-fi je pro mě žánr, kde mi jen skvělá technika a vesmírné bitvy nestačí. Tím pádem spoustu knih minu, i když by se mi možná líbily. Blbý, no…

Ty, které mě přeci jen neminuly, byly fakt dobré (ale fakt!)
Ze svého výběru předkládám tyto opravdu do zlatova vypečené kousky:




Liščí gambit – tahle kniha mě od začátku okouzlila stejně, jako když jsem před dávnými časy poprvé otevřela Dunu. Postavy a svět jsem si zamilovala okamžitě, i když bylo obojí trochu těžší na pochopení a ze začátku vyžadovalo hodně pozornosti a pomalejší čtení. Každopádně se mi dostalo něčeho nového, originálního a neodolatelného a to za trochu přemýšlení stojí. Další díly už netrpělivě očekávám.

Článek o knize Liščí gambit













Na odvrácené straně – tohle je temné čtení. Stejně tak temné, jako obálka knihy. Ale není divu, protože děj se odehrává v trestanecké kolonii na Měsíci. Nechybí pěkná přehlídka ukázkových zmetků a vykuků, jeden (snad by se dalo říct) hrdina a vraždící android, na jehož scény budete s nadšením čekat. Styl psaní a celkové pojetí asi nesedne každému, ale když sedne, je to jízda.

Článek o knize Na odvrácené straně










Enderova hra – tenhle příběh patří už dávno mezi klasiku. Aspoň pro mě teda určitě. Asi není potřeba vysvětlovat o čem kniha je a proč je tak skvělá. Pokud někdo nečetl knihu, viděl aspoň film, který se docela povedl. I když samozřejmě nedosahuje kvalit knihy hlavně co se psychologie postav týká. Tuhle knihu s klidem doporučím i těm, kteří mezi fanoušky sci-fi spíš nepatří.











A nakonec otázka. Co myslíte, že mi uteklo? Máte nějakou scifárnu, která je pro vás nadstandard?



Články Doporučuji 2019 na bloGu:

díl první - domácí favorité
díl druhý - fantasy

3 komentáře:

Lucy Lillianne řekl(a)...

Jo, tak vsechny tri mam na seznamu :-D Jen se do toho pustit :-P

TheMellory řekl(a)...

Ani jednu z knih jsem nečetla a ani mě příliš nelákají. :)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji oběma za komentář :)
Lucy: Ach ty seznamy :D taky s tím bojuju.
TheMellory: nemá smysl se nutit. Každého sci-fi neláká :)