19. 9. 2019

Čarodějky malostranské



Autor: Petra Kubašková
Nakladatel: Epocha
Rok vydání: 2019
Počet stran: 376



Můj názor:

Když jsem dostala možnost vybrat si u Epochy další knihu ke zhodnocení, byla volba celkem jasná. Čarodějky malostranské mě lákaly domácím prostředím a jakousi zvláštní atmosférou, kterou prostředí pražské Malé strany nabízí.

Nenápadná černá kniha skrývá půvabný příběh o čarodějce Ginevře z rodu malostranských čarodějek. Přivedla mě do Prahy, ale do té jiné. Do města v němž na Malé straně v kouzelných uličkách jsou kouzla skutečná, domovní znamení ožívají a mluví, strašidla chodí mezi lidmi a meluzíny, skřítci a především čarodějnice jsou úplně normální věc.
Ginevra, sedmá toho jména, chodí na střední školu, ale má k tomu i jiné povinnosti. Doma se učí od své matky a tet, jak být čarodějkou. Svět čarodějek však musí zůstat před lidmi utajen (z pochopitelných důvodů) a tak je její život svázán pravidly, zákazy a nařízeními z nichž některé se mladé čarodějce moc nelíbí. Obzvlášť ten, že se nesmí zamilovat. Jenže buďte mladá holka a vyhněte se tomu.

Krom lásky má však Ginevra i jiný problém. Na Malé straně se děje cosi divného. Mizí strašidla, domovní znamení přestávají mluvit a kouzlům, jako by někdo schválně škodil. A zdá se, jako by se ty podivné události soustředily kolem ní.


Já jsem prostě od začátku věděla, že to bude dobré. V knize jsem dostala krásný fantasy příběh z domácího prostředí, který může směle (a úspěšně) konkurovat podobným zahraničním věcem. Dopřála jsem si malý výlet do dětství za bytostmi, které byly tenkrát trochu víc v módě. Dneska je to samý elf, upír a víla. Bylo proto příjemné nahlédnout mezi ryze česká strašidla a užít si domácí atmosféru. A zrovna Malá strana je pro takový příběh jako stvořená.

Paní autorka dokázala vymyslet nejen svět plný kouzel a skvělé atmosféry. Nezapomněla ani na tak důležité věci jako je přátelství, rodinné vztahy a problémy a samozřejmě první lásky, které v tomhle věku prostě přijdou, ať chcete nebo ne.

Postavy mají obrovský potenciál být sympatické už na první pohled. Obzvlášť Ginevra je skvěle napsaná a určitě sedne každému, kdo se začte. Je jí čtrnáct, chodí na střední a pro spolužáky je „ta divná“. Zase až tak jí to nevadí, protože má svůj svět, ale přeci jen by stála o nějaké kamarádky. A pak je tu taky ten kluk, Teo. Prostě úplně normální holka :) až na ty čáry. 
Česká strašidla působí možná trochu naivně a legračně oproti svým zahraničním protějškům, ale bylo příjemné číst zase pro změnu o nadpřirozených bytostech, které nejsou jen kruté a špatné a dokážou i pomoct. Líbilo se mi, jak je paní autorka začlenila do reálného světa a třeba takovému vodníkovi dopřála vyloženě ideální zaměstnání :). 
Ze záporných postav nejde vyloženě hrůza, jejich motivace jsou však dobře vysvětlené a vlastně je na konci litovat nebudete.

Kniha je určená mladším holkám, ale to vůbec nevadilo. Paní autorka se svým nápadem tak dobře naložila, že to bavilo i mě. Text není psán nijak extra složitě, ale zároveň mu nechybí napínavost a vtip. Zápletka je celkem nekomplikovaná, ale nemohu říct, že by mě příběh nedokázal překvapit nebo mě (nedej bože) místy nudil. Líbil se mi i použitý jazyk a hlášky Ginevry, který perfektně sedí do současné doby a pro čtenářky bude určitě přirozený. Romantika – nebo v tomto případě spíš první láska – nechybí, ale je velmi jemná a nijak přehnaná. Mnohem víc jde v příběhu o nalezení přátelství, statečnost a vědomí, že pomoci slabším a postavit se za opomíjené je dobré.

Moc se mi líbily taky ilustrace, které kniha obsahuje. Je jich docela dost a k příběhu se perfektně hodí. Jsou jen černobílé, ale to je v tomto případě plus, protože to nejsou takové ty typické kresbičky z dětských knížek, ale fakt kresby, které mají šmrnc a knize přidávají hodnotu navíc.

Takže hodnocení! Tohle jo, fakt jo. Kniha se obrovsky povedla a já mám radost, že je z našeho prostředí, od naší autorky a že jsem si ji mohla přečíst. Na základce by kniha patřila stoprocentně k mým nejoblíbenějším a vlastně se mi hodně líbila i teď. Opravdu doufám, že paní autorka napíše pokračování, protože ho chci :). Na Malou stranu mezi čarodějky a jejich nečarodějné přátele se vrátím kdykoliv ráda.

Čarodějky malostranské moc doporučuji. Jestli máte doma malou čtenářku, tak tohle pro ni určitě chcete. A vlastně i pro sebe.


Za laskavé poskytnutí knihy ke zhodnocení moc děkuji nakladatelství Epocha. Knihu seženete tady.



Anotace:

Na Malé Straně se vždy děly zvláštní věci. Občas na vás mrkl chrlič, ve stínech jste mohli spatřit strašidlo nebo jen zvláštní holku, co uměla věci, které by nikdo nečekal. Lidem ale vždy stačilo na chvíli zavřít oči a pocit něčeho nepřirozeného se ztratil. Lidem, ne čarodějkám, které na Malé Straně žily od nepaměti. Většinou slušně a spořádaně, což se nedá říct o Ginevře, jejíž rodina byla i na čarodějnické poměry velmi zvláštní a jejíž tajemství nečekaně vyplouvají na povrch zrovna ve chvíli, kdy po Praze začnou mizet strašidla, strachem se schovávat domovní znamení a selhávat mocná kouzla. A do toho všeho jí ve škole všichni pořádně pijí krev.

Vítejte v dobrodružném světě malostranských čarodějek, které si dokážou poradit i v těch nejsložitějších situacích.

Žádné komentáře: