9. 4. 2019

Kulti



Autor: Mariana Zapata
Překlad: Romana Bičíková
Nakladatel: Fragment
Rok vydání: 2019
Počet stran: 512



Můj názor:

Když se objeví romance z prostředí fotbalu, nenechám si to určitě ujít. Zvlášť, když se role tentokrát trochu otočí a hlavní hrdinkou je úspěšná fotbalistka a ne potřeštěná fanynka, která se za takovým honí. No, i když…

Sal Casillasová už od dětství fandí fotbalu. Pochází z rodiny, která má fotbalovou tradici. Jedním z největších rodinných fotbalových idolů je Reiner Kulti, úžasný hráč, kterému všichni fandí a sledují jeho zápasy. Sal má plakáty s ním doslova vytapetovaný pokoj a všem povídá, že si ho jednou vezme. Díky Kultimu začne hrát také fotbal a dře na sobě tolik, že se vypracuje na jednu z nejlepších útočnic v americké ženské lize. 
Fotbal se táhne celým jejím životem, ale jednu věc nechala za sebou. Když Kulti na hřišti zraní jejího bratra, který je také profesionální fotbalista, serve ze zdi jeho plakáty a s fanouškovstvím končí. Na lásku k němu se rozhodne zapomenout, když se Kulti ožení. Prostě ho pustí z hlavy…

… až do chvíle, kdy se proslechne zpráva, že asistentem trenéra jejího klubu Houston Pipers se má stát právě Kulti, který před dvěma lety ukončil kariéru. 
Sal se nemůže ubránit nadšení, jako všechny ostatní hráčky, jenže se ukáže, že Kulti je, víc než cokoliv jiného, pěkný kretén.


Tahle romantika pro trochu starší čtenářky je psaná přesně tak, jak se mi líbí. Tento styl je „můj typ“ už od dob Pýchy a předsudku a asi se to hned tak nezmění.

 Vztah hlavních hrdinů je od začátku takový nijaký, spíš špatný. 
Sal si zažije zklamání, když přijde na to, že zbožňovaný dětský idol má víc chyb než dobrých vlastností. Že je vlastně taky jen člověk s vlastními problémy, minulostí, náladami a že se chová spíš jako pitomec než užitečný člen týmu. Pokud navíc neudělá nic pro to, aby špatný první dojem napravil a je mu i jedno, jak působí, Sal prostě přijme fakt, že je kretén. 
Paní autorka však pro své postavy připravila hodně situací, ve kterých se mohou vzájemně lépe poznat a špatné první dojmy napravit. A ty situace navíc nevyznívají nijak násilně a nepravděpodobně.

Paní autorka vypráví velmi svěžím a lehkým způsobem. Kniha je plná příjemného humoru a pošťuchování mezi hlavními hrdiny. Líbilo se mi také to, že i když láska je hlavním tématem, nevynechává paní autorka ani běžný život svých postav. Jasně, jde tam o ně dva a o jejich vzájemný vztah, který se postupně mění, ale kolem toho se odehrávají normální věci. 
Obrovský klad je v tom, že i když je od počátku jasné, jak všechno skončí, vztah mezi hlavními postavami se vyvíjí postupně. Nikam se nespěchá a city mají na čem stavět. Není to tak, že by byla ruka v rukávě ze stránky na stránku, aniž bych vlastně pochopila, jak a proč se to stalo.

Sal je sympatická holka. Věří si a má k tomu dobrý důvod. Maká na sobě, nic jí nespadlo samo do klína. Má sice trochu trému před kamerami, ale jinak se ozvat nebojí. Obzvlášť, když je něco hodně špatně – jako například Kultiho chování. Má svůj okruh přátel, skvělou rodinu a na lidech jí záleží. Je milá, otevřená a přátelská.
Kulti musí žít trochu jinak. Od jedenácti let, kdy ho rodiče poslali na fotbalovou akademii, se naučil vystačit si především sám se sebou. Dal by se označit za osamělého, ale prostě si zvykl. Dokud hrál profesionálně, neměl ani čas si své osamělosti všimnout. Jenže jeho kariéra už je za ním, chybí mu hraní a je na to všechno sám. Uzavřený, odtažitý, nemluvný a opatrný. Normální život nezná. Pořád je velká hvězda a novináři ho pronásledují, kudy chodí. Navíc, jak má poznat opravdového přítele, když i vlastní rodiče ho mají jen na peníze. Ještě se divíte, že je protivný kretén?
Naštěstí se najde Sal, která se do té jeho ulity postupně dostane. Tihle dva se prostě k sobě perfektně hodí a jejich příběh se skvěle čte.

Trochu mě zklamal konec. Teď tím nemyslím to, jak všechno dopadlo, ale spíš ty nepravděpodobné a patetické řeči a tři kýble erotiky naflákané do posledních pár stránek. Ano, vyznání je krásná věc, ale není potřeba to opakovat tisíckrát pořád dokola. Navíc jinak nemluvný Kulti získal najednou výřečnost  téměř shakespearovskou. Jenže mně se líbila spíš ta jeho nemluvnost a skutky než přeslazené řeči, které mi k němu neseděly. 
Trochu mě mrzí i to velké množství překlepů, vynechaných písmen a podobných šotkovin. Normálně to dokážu omluvit, když toho není nějak moc, ale tady bylo.


Celkově je kniha skvělá. Pokud máte obavu z fotbalového tématu, nebojte. Zase tolik věcí tam není. Spíš se jedná o zajímavé prostředí. Chcete-li příjemnou romantiku, neváhejte.


Anotace:

Když se chlapík, kterého odmalička zbožňuješ, stane tvým trenérem, zní to jako sen. Ale to probuzení… Netrvalo ani týden, aby Sal Casillasová o fotbalové hvězdě, která ji v dětství inspirovala natolik, že sama začala hrát profesionální fotbal, ztratila veškeré iluze. Kam se poděly její sny o tom, že si Reinera Kuliho jednou vezme? Její idol je teď tady, nastoupil do jejího týmu jako trenér. Je však zachmuřený, samotářský a neurvalý. Zkrátka úplně jiný, než si ho vysnila… Bude mít Sal odvahu vytáhnout ho z jeho ulity a probudit v něm znovu vášeň a energii, kterými před lety hýřil a které ji tolik okouzlovaly? Ustojí tlak médií, která se kolem Kultiho neustále točí a pod jejichž drobnohledem se teď ocitá i ona?

Žádné komentáře: