20. 2. 2023

Temná krása








Protože předcházející dva díly v sérii se mi moc líbily, bylo jasné, že i poslední díl se ubytuje u mě na polici. Nemohla jsem se dočkat vydání, protože ačkoliv jsem tušila, jak věci pravděpodobně dopadnou, neznala jsem dosud celý příběh, který k těm koncům vedl.


Anotace:

Lia sice přežila zajetí ve Vendě, ale teď se musí vypořádat s ještě větším problémem. Hrozí totiž, že dojde ke zničení jejího království. A pouze ona to může zastavit. Lia se tak musí stát tou, kterou nikdy nechtěla být – První dcerou Morrighanu. Musí se vypořádat se zrádci, překonat nepředstavitelné překážky a konečně přijmout to, kým je. Protože osud všech království závisí jen a jen na ní.


...


POZOR! V následujícím textu mohou být spoilery k předcházejícím dílům série a nejspíš i budou :).

V prvním dílu (Falešný polibek) jsem se seznámila s princeznou Liou, která prchá z rodného domu před plánovaným sňatkem. V patách jsou jí dva muži – odkopnutý princ a všehoschopný zabiják. 
V druhém dílu (Zrádné srdce) je unesená princezna vězněna v království Venda, ze kterého nakonec uprchne, nikoliv ovšem stejná, jako když do něj byla přivlečena. Dva muži zůstávají :) 

No a konečně ve třetím díle se všechno rozhodne. Vendský Komizar se chystá v čele svých oddílů napadnout království Morrighan. To však má být pouze první zastávkou na dobytí i těch ostatních. Lia mu v tom touží zabránit, stejně tak její princ z království Dalbreck a kupodivu také Komizarův zabiják. Problém je v tom, že vlastní království má Liu za zrádkyni a přitom jsou to jiní, kdo v samém středu Morrighanu hrají hru o moc s Komizarem.

Kdo všechno jsou zrádci? Podaří se Lie odhalit je a zachránit rodné království? Jak vybojovat bitvu, která se zdá být předem ztracená? A jak to dopadne s princem a zabijákem?


Hned na začátku dojde opět na změnu prostředí. 
Hrdinové knihy se už nenacházejí ve Vendě, ale na útěku z ní směrem do bezpečí první Dalbrecké pevnosti Marrbella. Zde se Lia poprvé setká s tím, jaké to bude být dalbreckou královnou. Místo opovržení a divných oděvů ve Vendě tu máme luxusní princeznovské modely dvorského odívání a… jaké překvapení – zase opovržení. Jen trochu jiného druhu. Paní autorka svojí hrdince prostě nepopřeje klidu stejně, jako se to píše v písni Vendy a Galadrielině poslední vůli, jejichž úryvky mě provázely i tímto závěrečným dílem.

Konečně se také podívám zpět do Morrighanu, i když musím říci, že ve Vendě se mi líbilo daleko víc. Paní autorka mi ale ztrátu Vendy vynahradila opět dějem bohatým na události, zvraty a nebezpečenství. Musím také ocenit zpracování vztahové linky. Hlavní pár svoje šťastně až na věky nezíská jen tak zadarmo a kdo ví, jestli vůbec. To oceňuji. Dokonalých a nekonfliktních vztahů, případně vztahů s malichernými rozmíškami mám plné zuby odjinud. Tady si paní autorka vyhrála více a vztah, mezi Liou a Rafem, byl velmi opravdový.

Moc se mi také líbil vývoj a chování postav. 
Od prvního dílu ušli všichni hrdinové velký kus cesty a hodně se změnili, či spíše byli přinuceni ke změně okolnostmi. Změny navíc nebyly nijak nečekané, vždy jsem věděla, co je způsobilo a jak a proč byli hrdinové tvarováni takto. Liu jsem si obzvlášť oblíbila proto, že si dokázala z každé zkušenosti najít to krásné. I z vendské kultury si ponechala některé zvyky, a i když jí tam nebylo lehko, nezanevřela na obyčejný lid. Její nenávist a odplata padala tam, kam měla padnout. 
Rafe to u mě neměl nikdy jednoduché. Jednak jsem vždycky kopala za tým Kaden a ti princové mě prostě moc neberou. Musím ale uznat, že jako postava byl napsán dobře už proto, že mi bylo umožněno prožívat okolo něj takové rozpory a kolísání sympatií. Nebyl prostě za jednoduchého hlupáčka. Bojovala v něm láska a povinnost a rozhodování měl opravdu těžké. A emocionální paličatá princezna, naslouchající svému daru, mu to moc neusnadnila, zvlášť vzhledem k jeho praktickému a přímočarému vojenskému uvažování. 
A Kaden – moje slabost pro zabijáky, záporňáky se smyslem pro čest a spravedlnost a složitou minulostí. Vždycky jsem mu přála, i když v něm vítězila temná strana síly. Nakonec se vždy rozhodl dobře.

V ději všechno spěje ke konečnému rozuzlení. Ztracená princezna je na cestě domů a finální bitva se blíží. Přes to, že události jsou velmi akční a pořád se něco děje, paní autorka nespěchá a každé postavě i události se věnuje dostatečně. Některým možná trochu moc, ale to už je na osobních sympatiích. 
Konec byl na můj vkus poněkud uspěchaný a nedopadl dle mých představ. Když už mě paní autorka nechala v poslední kapitole téměř zaslzet, neměla dělat to, co nakonec přišlo. To jediné pak v knize působilo trochu nepatřičně a celou knihu více přihodilo na stranu YA, i když jsem si při čtení říkala, že podobný pohádkový efekt nejspíš nenastane. Celkově mi ale poslední kapitola dojem z dobrého příběhu nepokazila. Body navíc připisuji za to, že jsem byla napínána až do poslední chvíle a mohla jsem fandit až do konce.

Tenhle svět se mi moc líbil. Škoda, že je konec. Vím, že budu číst knihy znova, ale kouzlo prvního čtení je jen jedno.

Zkuste ten příběh, nechte se okouzlit… a pak mi napište svůj názor :)




O knize:

Autor: Mary E. Pearsonová
Série: Kroniky pozůstalých (3. díl)
Překlad: Jana Jašová
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání: 2018
Počet stran: 512

Žádné komentáře: