29. 1. 2018

TY vyber, kdo přežije



Autor: Stephan R. Meier
Překlad: Jana Kellnerová
Nakladatel: Omega
Rok vydání: 2017
Počet stran: 448



Můj názor:

Tomuhle příběhu nešlo odolat. Prostě nešlo! 
Posuďte sami: civilizace na Zemi se úplně změnila, což nabízelo nový život pro vyvolené pod vedením softwaru Výběr. Hrdina čelí nebezpečí, protože přišel na něco, nač přijít neměl. Luxus a pohodlí na jedné straně a strádání a boj o přežití na straně druhé. A hlavně fascinující a děsivá vize budoucnosti, která už možná klepe na dveře. Ráda se nechávám pohlcovat podobnými příběhy, proto jsem se rozhodla zkusit i tento.

Na území někdejší Kalifornie se rozkládá moderní město Nový Eden.
Eden je ráj. Doslova! Veliké město, které pojme šest set tisíc lidí, kompletně vyprojektované programem Výběr. Je krásné, plné zeleně a pohodlí. Obyvatelé se o nic nemusí starat, jen o to, aby byli zdraví, šťastní a měli život plný zábavy, dostatku a povznášející tvůrčí činnosti. 
Vše v domech je kompletně řízeno stroji a programem Výběr. A dům o své obyvatele pečuje vzorně – mluví s nimi, stará se o jejich zdraví a pohodu, podle neustálých kontrol doporučí vše od jídelníčku po tělové mléko. Plánuje program, navrhuje, co si obléknout, co celý den dělat… I s kým mít děti, aby byl lidský genofond zdravý a silný.
Ploty nejsou potřeba, zločinnost neexistuje. Město je dokonale ekologické, ve všem soběstačné a… inteligentní.

Má to ale nevýhody. V ruce mají lidé voperovaný implantát Vešebt na komunikaci s řídícím programem Výběr a veškeré soukromí, anonymita a samostatnost je v tahu. Výběr o nich ví všechno. Štěstí je takřka povinné. Ale dá se říct, že lidé nemají důvod být nešťastní. Protože mohli dopadnout hůř. Nemuseli být totiž mezi vyvolenými, stačilo jen málo a mohli patřit mezi zavržené.

Ti žijí v divočině, mimo výběrová veleměsta, zcela bez moderních vymožeností. Doslova v době kamenné. V den D, kdy výběr proběhl, byli shledáni nevhodnými a ponecháni sami sobě. Zcela bez podpory, zcela bez prostředků. Bez elektřiny, bez tekoucí vody, bez jídla. Byli určeni k vyhynutí…

Možnost vybrat si nebyla. Buď jste byli vyvoleni nebo zavrženi…

Zdroj

Výběr. 
To bylo klíčové slovo ke všemu v knize. Pochopitelně mi bylo postupně objasněno, jak proběhl, co k němu vedlo a jaké byly úmysly původních tvůrců. Výběr je ta událost, která změnila svět na lepší, čistější a bezpečnější místo pro život a zároveň název řídícího systému.

V knize se to pochopitelně hemžilo supermoderními technologiemi. Nemohla jsem se rozhodnout, jestli se mi všechny ty vyspělé technologie líbí, i když byly v pravdě fascinující. Pan autor dokázal dotáhnout nesmírné detaily a promyslel každý nesmysl, na který by jen mohl šťouravý čtenář přijít. Málem bych očekávala, že se v těch strojích ztratí lidská stránka věci a postavy budou vedlejší, ale nebylo tomu tak. Lidé, jejich povahy, přístup k životu a to, na které straně plotu se ocitli při Výběru, byli velmi důležití pro celkovou situaci. Pan autor si s postavami celkem pohrál a nechal je prožívat velmi rozdílné osudy. Obzvlášť mě zaujala postava programátora Výběru svojí extrémní introverzí a liduplachostí. Spark jako hlavní postava a prominentní dítě nového světa mě také zaujal, ale spíš jako průvodce dějem a technologiemi Výběru.

Příběh není žádným akčním sci-fi, ale spíš výpovědí několika generací těch, kteří žili před velkou změnou a po ní případně zažili oboje. Jednotlivé dějové linky, kterých není úplně málo, sledují situaci na zemi před Výběrem i po něm. Ať už se jedná o roky nebo jen týdny, hodiny či okamžiky. V každé kapitole jsem se dozvěděla něco důležitého, i když mi třeba došlo až později, proč to důležité vůbec bylo. 
Před výběrem se pan autor věnoval zdánlivě nezajímavým lidem, ale i důležitým osobám (programátor a tvůrci Výběru, Spark, lidé, kteří nebyli vybráni…). Některé pasáže se mohly zdát na první pohled dlouhé, ale určitě bych nestála o jejich zkracování. Vysvětlovali se v nich totiž vize, novinky a fungování světa po výběru a to bylo velmi zajímavé. Provokovalo mě to k přemýšlení nad životem, lidskými právy, chováním k prostředí, ekologií a moderními technologiemi. Dokonce i nad tím, jací lidé jsou a jací se zdají být a jak dokážou v krizový okamžik překvapit v dobrém i ve zlém. Bylo by škoda o tohle knihu připravit. Příběh by tím přišel o sílu a čtenář o možnost nechat se okouzlit a nadchnout pro budoucnost, aby pak o pár kapitol později uviděl a pochopil druhou stranu věci. Ten rozdíl mezi před a potom byl skutečně nezměrný a přiznávám, že život po výběru se zdál hodně lákavý a zajímavý. Panu autorovi se to podařilo zachytit velmi dobře, čtivě a technologie popsat srozumitelně. Svým vyprávěním mě zaujal víc, než jsem čekala. 
Trošku na vedlejší koleji se ale ocitla ona napínavá linka, kdy měl hlavní hrdina na „něco“ přijít a uvést se tím v nebezpečí života. Ano, bylo to tam všechno, jen mi trochu chyběl ten pocit opravdového nebezpečí a strachu o hlavního hrdinu. Moji pozornost strhnul spíš svět okolo a jeho technické fungování.

Zdroj

Trochu mě překvapil a dá se říct, že i zklamal, konec příběhu. Po neuvěřitelně podrobném a rozvláčném vyprávění přešel pan autor na velmi rychlé tempo, kde se moc ničím nezaobíral. Jakoby měl jedinou snahu a to ukončit to co nejdříve. Rozdíl byl o to výraznější, že děj, zprvu tak poklidný, najednou nabral tempo, při kterém na vysvětlení nebyl čas. Připadalo mi, že se v téhle akční a uspěchané rovině pan autor moc necítil. A já taky moc ne. Některé dějové linky včetně té hlavní se uzavřely uspěchaně a značně nevěrohodně. Do teď si nejsem moc jistá tím, co se stalo a proč.
Nebýt uspěchaného konce, dostala by ode mě kniha plný počet bodů. Přes to ale příběh splnil očekávání, které jsem měla, když jsem začínala číst. Bavil mě, četl se mi skvěle a popisované prostředí a myšlenky mě doslova probouzely k životu.

Knihu mohu doporučit všem zájemcům, kteří mají rádi utopicko-dystopické příběhy. Vím, že to zní jako zvláštní kombinace, ale tady bylo opravdu obojí. Z technologií nemusíte mít obavy, pan autor umí své myšlenky srozumitelně předložit a v prostředí Výběru se budete díky tomu cítit jako doma. Možná si i budete přát, aby to doma bylo :). 
Pokud rádi u knih přemýšlíte, užíváte si zajímavé technologické nápady a nejdete jen po prvoplánové akci, bude tohle kniha přesně pro vás.

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega.

Více o knize se dozvíte přímo na stránkách nakladatele zde. Knihu můžete zakoupit třeba v síti knihkupectví Dobrovský nebo na jejiche-shopu tady.



Anotace:

Hustými lesy prchá muž, neustále na útěku před blížícími se drony, které by mohly znamenat jeho smrt. Jmenuje se Spark a až donedávna byl spořádaným občanem dokonalého světa Eden, který je řízen inteligentním algoritmem VÝBĚR, díky němuž měl všechno: zdraví, sex, jídlo, práci... 
 
Pak však odhalil, co se skrývá za smrtí jeho otce. Jak nebezpečná je všemocnost VÝBĚRU. A že žena, kterou miluje, byla vyhnána – a ve světě mimo Eden nepřežiješ ani den! 
Tak začíná Sparkův boj. Za lásku svého života. Za budoucnost světa...


6 komentářů:

Aires řekl(a)...

Povedená recenze :) Po knize pokukuji delší dobu, ale až teď jsem se o ní dozvěděla více :) A vypadá to, že nakonec jí šanci dám :) Budoucnost, supermoderní, vyber kdo přežije..No nevypadá to vůbec špatně :)

Nikolaoss řekl(a)...

Díky za komentář a přečtení. Snad se ti bude kniha líbit, pak si ráda přečtu tvůj názor :)

TheMellory řekl(a)...

Pěkná recenze, kniha vypadá vážně zajímavě. :)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za chválu a přečtení. Zajímavá byla :)

Betty - hlavavknihach.blogspot.cz řekl(a)...

Super recenze! :-) O této knize stále uvažuji a uvažuji, snad se k ní dostanu. :-)

Nikolaoss řekl(a)...

Díky za chválu a přečtení :) doufám, že se ti bude líbit.