19. 1. 2018

Zase to odporně matematické shrnutí roku 2017



Co mě, člověka natolik matiku nesnášejícího, vedlo (Opět! Tedy už druhý rok po sobě.) k napsání článku s tak děsivým názvem? 
Docela obyčejná zvědavost. Kolik to asi bylo loni stránek, kolik knih?

Tenhle článek je spíš pro mě, jako taková památka a připomenutí roku, takže pochopím, když nikdo nebude číst dál :). Málo koho baví číst informace o knihách podaných v číslech – čtení přece není soutěž a honba za stránkami a počty kusů. I tak je pro mě ale zajímavé se takhle ohlédnout za uplynulým rokem.



Stanovila jsem si cíl přečíst v roce 2017 80 knih. To se ukázalo jako docela snadný úkol a to nemůžu říct, že bych se o dosažený výsledek nějak moc snažila. První záznam v mé čtenářské rovnici je:

Počet přečtených knih za rok je 111.

Když už se počítám s knihami, musím říct, že některé byly dost vypapané a některé zase docela útlounké.  Kolik to tedy bylo stran?

Počet stránek za rok je  41.595 stran. Kéž by mi někdo dal korunu za každou přečtenou stránku :).

Teď se podíváme na dílčí hodnoty. Který měsíc byl nejplodnější, co se týká knih a stránek?

leden  - 9 knih, 3.539 stran                                                 červenec – 8 knih, 3.327 stran
únor   - 6 knih, 1.999 stran                                                  srpen - 9 knih, 3.478 stran
březen  - 9 knih, 3.171 stran                                               září -9 knih, 3.342 stran
duben - 9 knih, 3.417 stran                                                 říjen – 9 knih, 3.492 stran
květen  - 14 knih, 4.825 stran                                            listopad – 8 knih, 3.325 stran
červen  - 8 knih, 2.809 stran                                               prosinec – 13 knih, 4.871 stran





A teď něco, čeho se celkem bojím :) 
Počet knižních přírůstků, které jsem koupila „sama sobě si“: 83 Loni jsem údaj nedohledala a letošní mám jen díky pečlivým záznamům :) Koukám, že zase tak pečlivé asi být nemusely.

Počet recenzních výtisků v roce 2017 byl: 57 (reálně 53), některé přišly ale až na samém sklonku roku, tak je budu číst až v roce 2018. Z toho 25 e-knih – ty mají tu výhodu, že jsou doma hned. Hrdě můžu říct, že jsou všechny přečtené, až na ty čtyři, které teprve dorazí.

Vyhrála jsem 28 knih v různých soutěžích a 9 knih jsem dostala jako dárek. Soutěžit o knihy mě děsně baví a dostávat je darem zrovna tak :). Kéž by mi v dalším roce štěstěna vydržela a dárcům jejich chuť mi knihy kupovat :D

A na závěr počet nepřečtených knih na polici „chci číst brzo“: He! Nemůžu se nějak dopočítat :) 
Po třech počítáních mi vyšla tři různá čísla, ale všechny převyšují 100. A hergot! :D 
Po čtvrté už to počítat nejdu. 
No tak jo. Po čtvrté je to 120, což se shoduje s výpočtem číslo dva. Výsledek je tedy 120. A hergot!

Vzhledem k tomu, že jedno z mých předsevzetí je číst knihy, které mi doma leží nepřečtené, mám co dělat :). Takže počet knih, které chci přečíst nebo koupit, sem raději psát nebudu. A už vůbec ne ty, co mám ve čtečce.  A už vůbec ne ty anglické, které... No, budu ráda aspoň za jednu :)


Jak tak na to koukám, nemusí být matematika tak špatná, když se týká knih. Prostě nám učitelka zadávala špatné příklady :) A pokud máte na svém blogu nějaký podobný celoroční součet, nechejte mi dole pod článkem odkaz, ráda se podívám.



4 komentáře:

Lucy Lillianne řekl(a)...

tak tomu rikam cisla... nejen ty prectene knihy (zavist), ale i pocet recenzaku... ze to vsechno stihas... radeji se nebudu ani vyjarovat s soutezim (dvojita zavist) :-D krasny rok jsi mela :-)

TheMellory řekl(a)...

Vypadá to na plný a plodný rok. Obdivuju kolik toho dokážeš přečíst. :) A ohledně soutěží... jak je to sakra možné?? Můžu jen tiše závidět. :))

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji oběma za komentáře.
Lucy: Ani jsem si neuvědomila, že těch recenzních knih bylo tolik, než jsem to všechno sečetla. Oproti jiným blogerům se držím pořád při zemi. A hlavně mám i e-knihy. Snažím se je udržet v mezích, právě abych to stíhala a měla i čas na své knihy. Se soutěžemi to je jako se vším - když se účastníš pravidelně a všude, kde tě kniha zaujme, jednou to prostě vyjít musí :) a loni byly soutěže o dobré knihy.
TheMelorry: Loni tomu čtení napomáhaly dlouhé hodiny ve vlaku a ještě i nemoc v prosinci. Jinak po večerech spíš necourám a čtu si. Asi výhoda introvertů :) A soutěže to chce prostě zkoušet a mít asi i trochu štěstí. Dost často se mi poštěstilo v soutěžích, kde se účastnilo málo lidí, třeba i tři nebo čtyři.

Aires řekl(a)...

To jsou tedy pěkná čísla :) Spousta přečtených knih a přírůstků :) Tak ať je takhle bohatý na čtení i letošní rok :)