31. 12. 2016

Super, holka, lepší se to


…aneb sebemotivační článek…

Dneska jsem si tak zlehka projížděla některé starší články na bloGu. Nedávno jsem totiž upravovala šablonu a tak kontroluji, zda mi všechny články hezky zapadly do nového formátu. Nikdy nedělám to, že bych sama sebe nějak chválila nebo se plácala po ramenou ve smyslu „super, holka, lepší se to“, ale teď to udělám. Pochválím se, poplácám a myslím, že zaslouženě.

Tahle nádherná fotka se vynořila někde z hlubin internetu a zdroj je mi bohužel naprosto neznámý.

Za co se to tu tak vychvaluji a co se mi, dle mého názoru, daří lépe než dřív?

Jasný důvod, cíl a směr psaní

Dříve pro mě byl bloG jen možností se vyjádřit, ani jsem nedoufala, že ho bude někdo číst a taky ho nikdo nečetl. Byl prostě jen pro mě. 
Poslední dobou mám svoje stálé čtenáře, komentáře a dokonce i slova uznání, kterých si vážím a neskutečně mě povzbuzují. BloG se pro mě stal nejen možností vyjádřit vlastní názory, ale i tréninkovým místem pro psaní a hlavně způsobem komunikace s ostatními (nejen) blogery. 
Posouvá mě kupředu, dodává mi sebevědomí vyjádřit svůj pohled na věc a názor a práce na něm mě baví a naplňuje. 
S první žádostí o recenzní výtisk jsem si také uvědomila, že možná moje názory i za něco stojí. Měla jsem strach, že na to nemám, že se ty moje pindy nedají číst – a vida, ono to šlo! BloG mi ukázal, že stačí odvaha zkusit to a může to vyjít. Stojí to práci, někdy i docela tvrdou, ale stojí to za to. 
Nikdy mě nenapadlo, že s ním vydržím tak dlouho a ani to, kam se dostanu. Je to vidět i na tom, že už mě sleduje neuvěřitelných 71 lidí na FCB a dalších 45 přímo na odběrech z bloGu. Tak vysoké číslo by mě nikdy před tím nenapadlo!

Zlepšení v psaní názoru na knihy

Na cizích blozích mě hrozně baví sledovat to, jak začínající autor vyspívá a od nesmyslných, stručných nebo zmatených věcí se posouvá k článkům, které začínají být dobré. Dnes mě překvapil podobný progres i u mě. Dívala jsem se na staré články a pak na nové a je to lepší! Ne pokaždé se povede vyhmátnout to, co jsem chtěla přesně tak, jak jsem chtěla, ale posun vidět je. Holka, zatleskej si, zlepšuješ se! A tento trénink se pochopitelně odráží i v mých dalších písemných počinech, protože kdo z nás nemá další písemné počiny, že :).

Větší rozhled v knižním světě

Ať už díky mé vlastní četbě nebo díky sledování ostatních blogů, jsem objevila mnohé autory, jichž bych si třeba nikdy nevšimla. Byla jsem lapená v tom svém proudu čtiva a to se změnilo. Rozmanitost četby jak známo otvírá zavřená dvířka fantazie a to se projevilo v posledním bodu:

Odvaha provětrat papírové závěje v šuplíku

Toto je plán do budoucna, tedy do roku 2017 :) snad se toho nakonec nezaleknu a opravdu splním svoje předsevzetí. Moje sebevědomí je sice pořád jakési schoulené v koutku, už se ale aspoň odvažuje otevřít jedno oko :) a jít s kůží na trh – s malinkatým kouskem kůžičky :)

Všichni teď píšou články o knihách, které letos (teď už skoro loni) přečetli. Já jsem svoje ukončení roku pojala takto :). Jedno mám ale s ostatními společné - chtěla bych poděkovat svým čtenářům za přízeň. Taky autorům, že píšou tak skvělé knihy. Všem přeju čtenářsky nebo autorsky úspěšný rok a hlavně ho prožijte ve zdraví a dobré pohodě.

A na závěr pár zvědavých dotazů:
Jak to máte vy? Posunul vás někam bloG?

6 komentářů:

Lory Humble řekl(a)...

Moc hezky pojato a je skvělé, když někdo dospěje k názoru tohoto charakteru. Já sama to mám podobně - blog mi hodně pomohl, začínala jsem se psaním jako hodně malá (no dobře, bylo mi 12) a je na tom v průběhu času strašně vidět, jak moc mi to celé pomohlo - v utváření vlastních názorů, způsobu psaní a vyjadřování se i v tom ostatním, co jsi zmínila :)
Úspěšný rok přeji i Tobě :)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za přečtení a za komentář. Taky jsem začínala na základce, měla jsem asi milion různých bločků a sešitků, každý na něco jiného. Teď s bloGem je to jednodušší :)

Šárka Fofoňková řekl(a)...

Zpětně si čtu nějaké články na tvém blogu a tak jsem se dostala i k tomuto. Rozhodně mám pocit, že psaní ať už recenzí nebo jen nějakých kecacích článků, mi dost zvedlo slovní zásobu. Zpočátku jsem měla pocit, že nezplodím kloudnou větu, o méně obvyklých slovních spojeních nemluvě. Další plus vidím taky v tom knižním rozhledu. Když zpracovávám knižní novinky, mám přehled, co kdy vychází a jestli plánované datum vydání klaplo a nebo jestli kniha ještě na trhu není. Také se díky tomuto pohybuji i v jiných žánrech a ne jen v mých oblíbených. Takže v blogování určitě vidím význam a hodně hodně pozitiv :)
Jinak moc chválím nový vzhled, samozřejmě jsem ho zaregistrovala :)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji moc za komentář a pochvalu vzhledu :) myslím, že u tohoto nějaký čas vydržím.Se slovní zásobou máš pravdu, taky bych řekla, že se to u mě projevuje, už jen tím, kolik toho přečtu.

Frog řekl(a)...

Super clanek a vubec se za nej nestyd. Obcas neni spatne byt sam sobe pritelem a pochvalit se za uspechy, zhodnotit chyby a neco si z toho vzit. Za vyvoj. Je to prijemny a vede to k premysleni o tom vsem.:) Taky mam podobne shrnuti. http://frogos.cz/me-ohlednuti-za-rokem-2016/

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za komentář a přečtení, ráda se k tobě podívám.