6. 9. 2023

Spisovatel

 




Kniha mě zlákala hned na několik věcí. Jednak je to první erotický román, který se rozhodla vydat Epocha – to je pro mě skoro jako účastnit se osobně přistání na měsíci :) Připravují vydání na letošní podzim (27.9.), takže se můžete těšit.  Druhým důvodem byly postavy – slavný spisovatel a žena, která píše svůj první román. Z pochopitelných důvodů mi to bylo blízké. Příběhy na toto téma čtu ráda.

 

Anotace:

Hana píše a překládá texty. Ve svém volnu pracuje na vlastním rukopise, protože jako každý třetí člověk na zeměkouli i ona se chce stát spisovatelkou. A jako mnoho dalších žen na světě prahne po muži snů a po všem, o co ji první manžel, hafefobik s chorobným strachem z doteků, připravil. Ovládaná a poblázněná svou vulvou narazí na svého oblíbeného spisovatele, ovládaného a poblázněného rozdrceným egem. Když požádá Hanu o zhodnocení svého nového rukopisu, na oplátku začne číst nejen její text, ale i ji samotnou. Seznámí ji se světem, v němž se pohybuje, a otevře jí dveře k jejímu snu.



Ještě než se začtete do mého hodnocení, ráda bych řekla, že to, co mně nesedlo, může zrovna vám připadat dobré. To se stává :) Konec konců názory, které jsem na knihu zatím četla, jsou opačné, než je ten můj.

Celý článek bych začala asi takto: Nejsem náročný čtenář, ale… U určitých žánrů prostě určité věci očekávám a zrovna to, co jsem čekala, jsem tady bohužel nedostala. A byly to věci, které mi pro žánr erotický román připadají dost zásadní.

Ale od začátku!

 

Jak jsem se už svěřila, měla jsem zájem knihu číst hlavně kvůli postavám, které mi připadaly blízké – začínající autorka a zkušený spisovatel. Od pohledu se mi zdálo, že společný zájem je sblíží (navzájem a i se mnou) a – proč to nepřiznat – pro Hanu by taková známost rozhodně užitečná byla, i kdyby nešlo vůbec o sex.

Hana je totiž tou začínající spisovatelkou, která úplnou náhodou narazí na svého oblíbeného spisovatele Adama Ezru v kavárně. Setkání se zdá být od začátku katastrofa :) Hana je totiž mimořádná smolařka a tak trochu nešika. Pokud je aspoň malá šance, že způsobí nějaký trapas, stoprocentně ho způsobí. Adam naštěstí je docela v pohodě a umí se nad věci povznést. Na rovinu říkám, že tuto vlastnost bude ve vztahu s Hanou potřebovat docela dost :) Krom společného zájmu, kterým je psaní, mají oba společné ještě něco. Oběma se rozpadl nebo rozpadá vztah a z toho plynou problémy, které musí oba řešit.

Adam potřeboval na chvíli utéct z Prahy, kde žije a tvoří.  Sype se na něj nejen konec vztahu s manželkou, ale i jeho zdravotní stav. Manželka ho opustila kvůli ženě, což mu pošramotilo sebevědomí. Když narazil na Hanu, která ho přitahuje, napadne ho, že by mohla být celkem příjemnou náplastí na rány a opětovné pozvednutí skomírajícího sebevědomí. Hana to má jinak. Manžela opustila ona a z důvodů více než pochopitelných. Po letech vztahu s člověkem, který nesnesl jakýkoli fyzický dotek, je dost zoufalá. Adam ji jako muž hodně přitahuje a Hana nevidí důvod, proč by zanedbanou fyzickou stránku nedohnala právě s ním.

Oba v tom, co mezi nimi je nejdřív nevidí nic jako stálý vztah. Prostě spolu píšou a spí. Jenže jak to vypadá, láska si nakonec umí najít cestu a z něčeho, co začalo jako čistě sexuální záležitost, klidně může být něco víc.

Takto bych tedy shrnula, o čem kniha je. A teď k tomu, co se mi líbilo a bohužel i k tomu, co úplně nesedlo.

 

Autorka se chopila v současnosti dost populárního tématu spisovatelů, začínajících autorů a vůbec literárního prostředí. Bohužel mi to tu nesedlo úplně ve všech věcech. Moc se mi líbilo, jak spolu začínající autor a ostřílený profesionál spolupracovali – to byly chvíle, kdy jsem mezi postavami cítila největší souznění. Líbilo se mi, že četli vzájemně svou práci, i když mě zarazilo, že Hana provedla Adamovi v práci nějaké úpravy, aniž by je s ním probrala. Jako fakt? No, snad se jednalo jen o překlepy nebo chyby a ne o něco podstatnějšího. Rozhovory mezi postavami o psaní se mi líbily o něco méně. Působily spíš jako výňatek z učebnice nebo nějaká instruktáž z placeného kurzu. Chápu, že Adam předával Haně svoje zkušenosti a postřehy, ale zpracování tohoto předávání nebylo zrovna šťastné. Podotýkám, že lidem-čtenářům, kteří o tom nic nevědí, bude možná všechno připadat v pohodě.

Další věc, která se mi líbila, je skutečnost, že Hana neřeší pouze zanedbanou sexualitu, ale potýká se i s Adamovými zdravotními problémy a především s jeho slávou. Fanynky do toho jdou občas dost ostře. Bulvární novináři ji vnímají jako senzaci a nepříjemně se vtírají do soukromí. Co dokážou davy na sociálních sítích, kde je všechno anonymní a každý si dovolí kde co, víme všichni. Podle mě se zrovna toto podařilo zachytit dost dobře.

V jednu chvíli mi děj začal malinko připomínat Pretty Woman – bohatý chlap kupuje své milence hadry, vodí ji do společnosti… Na české prostředí sice nepravděpodobné, že by byl autor skutečně tak bohatý a pronásledovaný fanoušky, ale zrovna toto mi v knize problém nedělalo vůbec. Byla docela hezká představa, že i autor může svými knihami uživit sebe a ještě se tím tak trochu předvádět před milenkou. Konec konců Adam potřebuje opravit pocuchané ego, tak proč ne s holkou, která ho přitahuje a na kterou chce udělat dojem? A šel na to vlastně způsobem, který bych u bohatého člověka, který není lakomý, očekávala. Prostě dělal všechno, co si myslel, že ona ocení. Až tedy na jednu věc, o které se měl s Hanou poradit dopředu… Ale nebudu prozrazovat :)

Příběh se nevyhýbá ani milostným trapasům (a s Hanou ani jiným). To je podle mě dost fajn a celé konání postav dost zlidšťuje. Nevybavuji si, že by v těch pár erotických románech, které jsem četla, pamatovali autoři na to, že ne všechno je při sexu dokonalé. Otázka je, jestli čtenáři(ky) chtějí při čtení erotického románu scény, které jsou skutečné nebo dají přednost spíš těm dokonalým, které lahodí představivosti. Bohužel na můj vkus byly Haniny trapasy (a nejen ty sexuální) poněkud přehnané. V tomto případě by méně znamenalo více, alespoň co se těch sexuálně-netradičních a poněkud trapných záležitostí týkalo. Ne úplně ideálně zobrazenému sexu to ještě ubíralo na přitažlivosti.

A jsme tedy u těch věcí, co se mi nelíbily.

Prvním a velkým problémem pro mě byly postavy, s nimiž jsem se nedokázala sžít tak, jak bych potřebovala. Nemůžu říct, že by byly vyloženě nesympatické, ale rozhodně mi vadily v dost věcech a s jejich povahami a chováním jsem se necítila úplně dobře. Kupodivu potíže začaly až ve chvíli, kdy spolu začali spát. Do té doby jsem byla vůči nim více otevřená a pořád jsem čekala, jak se ukážou. S Adamem jsem se ještě tak nějak postupně smířila, i když přitažlivým hrdinou erotické knihy se pro mě nestal nikdy. Nejde o to, že není svalnatý a vysportovaný borec nebo takový ten šablonovitý badboy. To je spíš dobře. Prostě jsem se do něj „nezamilovala“. Jako kamarád by byl docela v pohodě, jenže tohle je (nebo má být) erotická kniha a v tom případě fakt nepotřebuju hlavní postavu jako „kamaráda“. Ovšem s Hanou mi to nesedlo ani kamarádsky. Vlastně ani nevím proč, protože celkově to špatná postava nebyla. V mnoha ohledech byla silnou ženou, která věděla, co chce, a byla odhodlaná poprat se sama za sebe. Byla šikovná a schopná, rozhodně ne zlatokopka a mrcha, která se nalepila na Adama, aby ho využila. Opravdu tedy úplně nechápu, proč mi nesedla. Vím ale, kdy jsem se na ni naštvala poprvé – když dost podrobně probrala velmi soukromé záležitosti své nejlepší kámošky s chlapem, se kterým chtěla chrápat. V té době to pro ni byl naprosto cizí člověk, krom toho, že četla jeho knihy. Celkově mi vadila její nemotornost a trapasy. Sice byly na jednu stranu i vtipné, ale na jednu postavu a knihu to bylo trochu hodně. Na jednu stranu byla představená jako schopná, inteligentní žena, která napsala perfektní prvotinu a na druhou stranu byla taková ťunťa, které se pořád dějí nějaké trapasy a nehody.

Samy o sobě by postavy nebyly zase tak špatné a nejspíš bych je tak nějak požvýkala, protože jejich příběh jako takový vůbec špatný nebyl. Jenže byl tu hlavní problém, který jsem s nimi měla. Vášeň začala moc brzo, ještě před tím než se vybudovala chemie.

Tedy lépe - necítila jsem zatím vůbec chemii mezi postavami a najednou došlo na sex. I proto, jsem s postavami v intimní části knihy nesepla. Prostě mi neseděly k sobě a tím pádem ani každá zvlášť. Zdálo se mi, že byly do sexu natlačené, aniž by „chtěly“, protože jde přeci o erotický román. Kdyby byly postavy přátelé, tak bych jim to věřila, ale vášeň a touhu nebo aspoň základní přitažlivost ani náhodou. Záblesky tam byly, ale spíš v pár větách než v celkovém dojmu. Dokázala bych knize odpustit všechno, ale chemii a citelnou přitažlivost mezi postavami v erotickém románu prostě vyžaduji. Pokud to nejiskří, je to špatně, protože v ten moment jsou pro mě erotické scény neuvěřitelné a navíc. Netrvám na sáhodlouhých popisech sexu na divných místech, střídání různých praktik a neobvyklých orgasmech. Ale zatraceně potřebuju, aby mi erotické napětí kroutilo průdušnicí. Protože v takovém okamžiku pak je erotická scéna třešničkou na dortu, i když třeba není úplně dobře napsaná nebo je v ní praktika, kterou bych normálně za vzrušující nepovažovala. Pokud přitažlivost mezi postavami necítím, jsou pro mě erotické scény prostě liché. Bohužel tady na mě některé erotické scény působili občas spíš odpudivě – právě vinou nulové atmosféry a někdy i sexuálních trapasů a nehod.

 

Kniha je psaná dost čtivě a čte se dobře, to nelze popřít. Příběh je zajímavý – od začátku, kdy představí problémy a osudy postav, dokonce slibný - a jako čtenář jsem se dočkala překvapivých zvratů, zejména v poslední třetině. Zaujala mě hodně linka Haniny nejlepší kamarádky, která má před porodem nechtěného dítěte. Byla jsem dost zvědavá, jak toto dopadne a jak se s tím popasuje. Líbil se mi konec. Tady jsem konečně aspoň trochu přijala Hanu a její přístup k situaci, která nastala, na mě udělal opravdu velký dojem. Bez té erotiky by to byla taková průměrná vztahovka, která by se mi i líbila. Autorka si vybrala zajímavá témata a osudy postav a kdyby se zaměřila na toto, nejspíš by mi příběh sedl lépe.

Není to nicméně kniha, ke které bych se měla chuť vracet. Na to mě postavy a jejich vzájemný vztah oslovily příliš málo. Pokud bych ji brala prostě jako společenský román, hodnotila bych ji jako: nenadchne, ale neurazí. Jako erotický román na mě bohužel nefungovala. Nejsem si úplně jistá, zda bych si ji koupila. Spíš asi ne. Nebo jinak: V případě nákupu bych byla po přečtení asi mrzutá, že jsem ji koupila. Nemám úplně odvahu knihu doporučit milovníkům erotických románů. Opravdu neumím odhadnout, jestli jim sedne nebo ne.

 

Za možnost si knihu přečíst dlouho před vydáním moc děkuji nakladatelství Epocha.

Knihu si můžete prohlédnout zde.

 Moc děkuji také za příležitost zapojit se do týmu #epochalnibeletrie



Pozn.: Ke dni vydání článku je titul v předprodeji. Kniha vychází 27. Září 2023

 

O knize:

Autor: Lucie Salová

Vydal: Epocha

Rok vydání: 2023 (vychází  27.9.)

Počet stran: 288


Žádné komentáře: