12. 6. 2022

Holka od koní

 



Co bylo důvodem, který mě přiměl přečíst si knížku pro desetileté holky, ptáte se? Odpověď je překvapivě jasná – téma! Knížky o koních jsem v patřičném věku hltala. A nebyly jich tenkrát zrovna hrstě. Spíš jen pár. Takže jsem se rozhodla dopřát si něco málo koňácko-dívčích příběhů i na poněkud… hm… poněkud starší kolena.


Anotace:

Třináctiletá Vilma je až po uši zamilovaná do koní. Když se jí naskytne příležitost trénovat v prestižní jezdecké akademii v Dubině, je nadšená. Snaží se co nejlépe zapadnout do kolektivu a hlavně se chce naučit správně jezdit a skákat na koni, aby se mohla zúčastnit jezdeckého Poháru. Najde si Vilma v jízdárně konečně nějaké kamarády a podaří se jí zachránit koně Clyda?

Veselá a vtipná knížka o koních, jezdeckých závodech, kamarádství, trapném otci, otravné sestře a vzdálené mamince.


 

Od startu mě to bavilo. V knize je schovaný hezký příběh, v němž se dá prožít podzim v jezdeckém oddílu, první závody, maškarní jízda i pravidelné tréninky na jízdárně. Prostě takové ty běžné i výjimečné koňácké dny, které prožil každý, kdo začínal jezdit.

Hlavní hrdinka a vypravěčka Vilma si konečně plní svůj sen. Rodiče jí dovolili, aby začala chodit do jezdecké školy. Má tam půjčeného koně, na kterém se učí jezdit a o kterého se stará. I když to zdaleka není nejlepší kůň – její spolujezdci mají daleko ušlechtilejší a navíc vlastní – pro Vilmu je její Clyde největší láskou. Spolu se připravují na první závody a Vilma se snaží spřátelit se svými kolegy z týmu.

 

Hlavní hrdinka byla správně trhlá a do koní zamilovaná holka. Chovala se na svůj věk (možná spíš o trochu mladší) a myslím, že malé holky od koní se v ní snadno najdou. Je trochu třeštidlo a vrhá se do akcí poněkud zbrkle, ale na druhou stranu tím není otravná a je s ní zábava. Pořád má v sobě takovou tu hezkou naivní dětskou víru, že se věci snadno spraví.

Líbilo se mi rodinné zázemí hrdinky. Měla skvělého tátu a sestru, která byla chytrá a tak trochu nesnášela cokoli, co „smrdělo koněm“, ale spíš naoko a ve skutečnosti měla s mladší sestrou docela hezký vztah. Její maminka pracovala jako vojenská pilotka a tak se rodina hodně stěhovala. Vilma to tedy neměla jednoduché v tom, že si musela často hledat nový život v novém prostředí. Byla tedy trochu uzavřenější a těžko hledala cestu k lidem okolo.

 

Příběh není nijak složitě psaný. Řekla bych, že právě tak akorát pro věk cca 10 let. Text má větší písmena, takže se bude dobře číst i méně zkušeným čtenářům. Kapitoly jsou krátké a děj v nich příjemně utíká. Pro malé slečny, které toho o koních moc nevědí, autorka vysvětluje pod čarou některé pojmy a názvy koňských záležitostí. I když osobně jsem přesvědčená, že koníchtivé holky mají dáááávno patřičné pojmy nastudované a nad nápovědou spíš ohrnou nos :)

Vilma byla trochu chodící magnet na průšvihy, nehody a katastrofy všeho druhu. Každou chvilku se jí přihodil nějaký trapas, který ji udělal středem nevítané pozornosti. Situace to byly dost zábavné a z knihy dělaly příjemně zábavné a veselé čtení.

Některé události v knize přinášejí pro čtenáře i zajímavý benefit. Ukazují jim, že lidem je potřeba dát příležitost, aby se projevili a že všechno chce svůj čas. Jen je potřeba před tím neutíkat a nebát se to zkusit, nebát se dát šanci lidem, kteří třeba neudělali nejlepší první dojem. A když věci neprobíhají tak, jak bychom chtěli, nemusí to nutně znamenat, že je to špatně.

Jediné, co mi na knize vadilo, byly neustálé hashtagy #horsegirl a podobné. Autorka to měla na každé stránce a mě to rvalo za oči. Počítám ale, že to s sebou nese doba. Je to současné, takže to tam nejspíš patří. Holkám v patřičném věku to určitě čtení nepokazí. A my starší musíme pochopit, že dneska už si fotky Železníka do jezdeckých skříněk nikdo nelepí. Dnes si je přilepí na facebookovou zeď a místo srdíček nakreslených červenou fixou tam lupne hashtag.

 

Pro „holky od koní“ tohle bude příjemná kniha, kterou si určitě užijí. Já bych ji ale doporučila spíš od devíti let, přeci jen, hlavní hrdinka opravdu působí mladší a i jednoduchý styl psaní tomu více odpovídá.

 

Za knihu moc děkuji Nakladatelskému domu Grada. 

Holku od koní můžete potkat třeba tady.



O knize:

Autor: Carrie Seimová

Překlad: Eva Kadlecová

Vydal: Nakladatelský dům Grada (Bambook)

Rok vydání: 2022

Počet stran: 240


Žádné komentáře: