23. 8. 2020

Kudy ke hvězdám

 

Jen lesy, hvězdy... a kluk, který jí zlomil srdce.


Autor: Jenn Bennettová

Překlad: Hana Netušilová, Kristýna Vítková

Vydal: CooBoo

Rok vydání: 2020

Počet stran: 329



Můj názor:

S létem na mě přišla chuť přečíst si něco lehkého, oddechového a prázdninového. Něco, jako byly dřív knihy od Lenky Lanczové. Dneska už se u nás podobné knihy nepíšou nebo jsem na ně nenarazila a tak jsem si oblíbila „středoškolské prázdninové ameriky“. Kudy ke hvězdám měla být přesně taková – atmosférou prázdnin, léta a příjemně lehkých prvních lásek bez problémů dospěláckého života. Těch dospěláckých problémů jsem se sice taky dočkala, ale neukradly pro sebe celý příběh.

Anotace:

Jen lesy, hvězdy... a kluk, který jí zlomil srdce. Od loňského školního plesu se bývalí nejlepší kamarádi / teď úhlavní nepřátelé Zorie a Lennon snaží jeden druhému vyhýbat ze všech sil. Ale když se kempování s partou kamarádů tak trochu nepovede, ocitnou se uprostřed divočiny. Sami. Spolu. Co by se mohlo pokazit? Zatímco se ti dva noří hlouběji a hlouběji do severokalifornské divočiny, vyplouvají na povrch křivdy, chyby, tajemství i skrývané pocity. Kouzlo třpytivé noční oblohy a vůně lesů je silné, ale může mít tohle putování vůbec dobrý konec?

Zorie s Lennonem byli dlouho skvělí kamarádi. Tak moc, že když se zdálo, že mezi nimi přeskočila jiskra, rozhodli se zkusit na tajňačku, jestli by mezi nimi nemohlo být i víc. Zdálo se, že všechno klape, ale když se konečně odhodlali se svým vztahem vyjít na veřejnost, něco se pokazilo. Od té doby spolu téměř nemluví a spíš se jeden druhému vyhýbají. Až do chvíle, kdy se ocitnou na společném prázdninovém výletu do kempu v divočině s partou kamarádů.

Zorie má pocit, že trávit čas s Lennonem bude trapné a nepříjemné. Pořád ji přitahuje, jenže to, že ji před rokem beze slova odkopnul a ještě v den plesu pořád bolí. Takže je jasné, že výlet bude buď pořádný průšvih, nebo…

Zorie je holka, která má ráda jistotu, pořádek a pečlivě naplánovaný den. Žije s nevlastní matkou a otcem, kteří vlastní masážní kliniku. S macechou vychází skvěle a s otcem většinou taky, pokud zrovna nemá jednu ze svých „nálad“ a nekritizuje všechno a všechny. Líbilo se mi na ní její nadšení pro hvězdářství, to nebývá u knižních hrdinek zrovna oblíbený koníček. Zorie taky tajně přitahuje její soused Lennon. Bývalý nejlepší kamarád a skoropartner, teď největší nepřítel.

Lennon je na první pohled tak trochu drsňák a rebel, ale v jádru je celkem dost vyspělá osobnost. Je sebejistý, na venek v pohodě a má koníčka, kterým v průběhu děje Zorii dost překvapí. Jeho táta je rocker, ale nežije s jeho mámou. Ta má vlastní partnerku, se kterou provozuje sexshop hned vedle masážní kliniky Zoriiných rodičů. I přes to, že on se Zorie spolu nevycházejí, pořád mu chybí a nejen jako kámoška.

Máme tu teda dvě postavy, u nichž se vůbec nedá pochybovat o tom, že nakonec budou šťastně hledět ruku v ruce na zapadající slunce a potom na hvězdy. Je super vědět „že“ a číst o tom „jak“ – to všichni víme, jinak bychom podobné knihy vůbec nečetli :). Tihle dva si v minulosti navzájem ublížili a tak je jasné, že cesta k sobě nebude úplně snadná. Budou se muset přenést přes zklamání, ublíženou ješitnost, nepochopení a nedůvěru. Oba jsou naštěstí sympatičtí, takže sledovat jejich příběh nedá ani tu nejmenší práci.

Na knize byly nejsympatičtější dvě věci – hlavní hrdina Lennon a nádherná příroda národního parku v Sierra Nevadě. Paní autorka uměla putování parkem popsat opravdu pěkně a barvitě. Nebylo problém si tůru užít a představit si ji, jako by tam člověk byl. Lennon byl dobrým průvodcem a já jsem se od něj spolu s hlavní hrdinkou dozvěděla hodně zajímavého. Bavilo mě také sledovat, jak se hlavní hrdinka pod vlivem Lennona a zážitků úplně jiných než její dosavadní život mění k lepšímu. Proměna byla hodně přesvědčivá a hlavně důležitá pro příběh, protože s tím, jaká Zorie byla původně, bych knihu asi tolik nepochválila.

Se Zorie jsem měla trochu problém už od začátku – naštěstí opravdu jen trochu. Svou posedlostí plánováním mi lezla na nervy a celkově se chovala jako šílená zmatkařka na to, že měla být super analytická osobnost. Zdála se mi afektovaná a umělá, pořád něco předstírající a zabývající se tím, jak na venek působí. To se ale změnilo právě v tom momentě, když se ocitla v jiném prostředí, kde najednou nebylo co plánovat a před kým předstírat. Najednou dokázala být vtipná a v pohodě a s Lennonem jim to pošťuchování skvěle šlo dohromady. Úplně vedle něj rozkvetla. Oni dva prostě skvěle pasovali k sobě.

Na partičce povrchních a hloupých děcek, se kterou odjela kempovat, bylo dobré pouze to, když konečně vypadly ze scény a já se nemusela otravovat s jejich dementním chováním a tupostí. Na tu část knihy ani na ně vůbec vzpomínat nechci a naštěstí jsou v příběhu jen chvilku.

Jinak je kniha příjemným romantickým příběhem zasazeným do léta a krásné přírody. Paní autorka se snažila zahrnout do příběhu i něco víc než jen letní romantiku. V Zoriině rodině jsou trochu dusné vztahy, protože otec je… No však uvidíte. Na rodinných vztazích paní autorka ukazuje dospělácké problémy a vlastnosti, kterými se Zorie musí zabývat, i když by je nejraději přehlédla, protože neví, jak si s tím poradit a nemá možnost s nimi cokoli dělat. Jen ví, že se jí pravděpodobně obrátí život a bezpečné zázemí vzhůru nohama. Většina těch nepěkných vlastností a současných pranýřovaných společenských přešlapů byla shrnuta v osobě Zoriina tatíka. Ten si pro sebe ukradnul Oskara za roli úzkoprsého hlupáka, pokrytce, lháře a homofoba. Moc pěkně se také ukázali falešní kamarádi zajímající se jen o svůj prospěch a společenské postavení na střední. Spolužáci oblíbení v kolektivu zkrátka nemusí být charakterově nejlepší kusy stáda. O tyhle problémy paní autorka štrejchla, ale zase až tak s nimi nepracovala – nevadí, letní oddechový příběh prostě nemusí strkat nos do ničeho smrtelně vážného a nimrat se v tom až na dřeň. Stačí bohatě, že se hezky čte a to rozhodně ano.

Kniha mi utíkala doslova vražedným tempem a vážně mě to bavilo číst. Bylo to milé, vtipné, romantické tak akorát. Pohledem dospělého člověka možná trochu naivní, ale pro cílovou skupinu – a teď nemyslím jen mladé holky, ale i milovníky podobných příběhů v každém věku – bude kniha pohodovým čtením.

Příjemným zpestřením je taky několik mapek, které v knize jsou. Mapují cesty hlavních hrdinů parkem i městem, v němž žijí a nakonec j jejich vztahem. Bylo to milé. A vůbec celkový vzhled je moc podařený a dokáže dostat do té správné nálady už na pohled.

Knihu můžu doporučit jako příjemné letní čtivo, ve kterém se pro změnu hrdinové vydají do lesů a nebudou se jen tak někde povalovat u vody. Byla to zajímavá změna a vztahu hlavních postav to dodalo přesně takové prázdninové kouzlo, jaké jsem chtěla. Nejedná se o žádný náročný příběh, ale pokud po něm sáhnete, příjemně se u knihy zasníte a o to nakonec jde.


Za laskavé poskytnutí e-knihy moc děkuji Palmknihám. Příběh Zorie a Lennona do vaší čtečky najdete zde.





2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Téma knihy vypadá opravdu zajímavě a i kdyby ne, přiznávám, že by mě zaujala už jen samotná obálka. Ta je opravdu krásná. :)

Nikolaoss řekl(a)...

Obálka mě taky přitáhla na první pohled :) Díky za komentář a přečtení.