19. 6. 2018

Z kouře a kamene



Poznejte urban fantasy, která se stala vítězným rukopisem literární soutěže Hvězda inkoustu.


Autor: Alžběta Bílková
Nakladatel: Fragment
Rok vydání: 2018
Počet stran: 336



Můj názor:

Příběh Z kouře a kamene mě lákal hned několika věcmi. Jednak je to původní česká fantasy, je to také prvotina začínající autorky a také je to vítězná práce soutěže Hvězdy inkoustu, kterou pořádá nakladatelství Fragment. 
Anotace mě sice tentokrát moc nepokoušela, ale pokud dílo vyhrálo, něco na něm být musí. A taky bylo.
...

Na začátku je muž, který umírá. Zbývají mu už jen okamžiky života a z posledních sil se potácí městem za neznámým cílem. Ten muž je Cael Marling pán kouře a kamene, strážce paměti. Se zoufalým úsilím se dopraví až do bytu, kde žije dcera jeho někdejšího dobrého přítele Carys Obelová a zemře jí v náručí. V okamžiku své smrti jí předá všechnu svoji moc a ona se stává jeho nástupkyní, paní kouře a kamene, tedy pokud přijme ten úkol a splní zkoušku, která ji čeká. Pokud neuspěje, zemře…

Její sžívání se s novým světem ale nebude komplikovat jen obava z nadcházející zkoušky a přemýšlení nad tím, jestli vůbec má výzvu přijmout. 
V Šerosvětě se totiž děje také něco velmi špatného. Místní „mafie“ má slušně rozjetý obchod s drogou, kterou představují tekuté emoce získávané od lidských spoluobčanů. Hlavní mafiánka Adriana by pro sebe ráda ukořistila ještě o něco více moci, než už má. 
A pak také začnou umírat šerosvěťané. Jsou zabiti čímsi… Stínem…

Jak už to tak ve fantasy žánru chodí, málo kdy se podaří přijít s něčím novým, neviděným a originálním. Tady se to podařilo alespoň částečně. Pokud mi snad zápletka něco připomínala, musela jsem uznat, že prostředí a společenská situace v knize jsou originální dostatečně. 
Paní autorka svůj příběh umístila do města Morigan, kde spolu žijí lidé a příslušníci Šerosvěta, o kterých lidé pochopitelně nemají ani tušení. Šerosvěťané jsou potvory rozličné. Našla jsem mezi nimi čaroděje, démony, vlkodlaky, sirény a různou další nadpřirozenou havěť. 
Vládu nad městem drží čtyři vládci, kteří žijí velmi velmi dlouho. Vlastně tak dlouho, než se sami rozhodnou předat svoji magii nástupci nebo než jim k tomu rozhodnutí dopomůže násilná smrt. Jedním z vládců se má stát i Carys K těmto čtyřem vládcům se vztahovala i zajímavá historie a legenda, kterou paní autorka přidala.

Co se postav týká, nemůžu říci, že by mi některá výrazněji utkvěla v paměti, ale ani to, že by byly nevýrazné a plytké. Byly více méně takové, jaké bych od YA knihy očekávala. Nějakou zásadnější změnou si projde především hlavní hrdinka a částečně i syn původního pána kouře a kamene Roan. Poměrně zajímavou postavou byla také Mara, šerosvěťanka, na které mě zaujala hlavně její minulost a současná situace ve službách jednoho z těch „zlých“ elementů v knize. 
Osudy hlavních postav byly propojeny minulostí, kterou paní autorka šikovně nachystala a která pomaličku vyplouvala na povrch. 
Protože každý příběh musí mít svou zápornou postavu a každý hrdina svoji Nemesis, vyskytoval se i tady padouch, který měl v úmyslu hrdince škodit a připravoval mnohé napínavé chvilky. Při čtení asi přijdete na to, kdo by to tak mohl být, ale určitě vás ani ve snu nenapadne způsob, jakým to paní autorka zaonačí. V tomto jí průhlednost a nedostatek originality určitě vyčíst nemůžu. 
Překvapila mě také způsobem zpracování romantické části knihy. Bylo příjemné, že hlavní hrdinka neutrpěla onu typickou dokonalost a neomylnost a muži jí nepadali k nohám. Celou romantickou záležitost se paní autorce podařilo vyřešit lehce a nenásilně a působila dostatečně přesvědčivým dojmem. Žádné vášnivé výlevy nečekejte. 
Jediné, co bych vztahovým záležitostem vytkla a co mě už v knihách podobného typu začíná otravovat a stává se to velkým klišé, je alespoň jedna lesbická nebo homosexuální postava. Zároveň to ale bylo jediné z otravných YA klišé, které jsem v knize našla, takže se dá přivřít oko :)

Rozsah díla se mi zdál dostatečný, i když si myslím, že paní autorka má i na víc. Svět, který si vymyslela, by si zasloužil i komplikovanější a delší zápletku a možnost rozepsání na více stranách. Nevím ale, jaké bylo v tomto směru pravidlo soutěže. Co je ale jasné, je to, že kniha vyhrála zaslouženě a já jsem zvědavá, s čím přijde paní autorka příště. Že bychom se dočkali pokračování? Pokud ano, ráda si ho přečtu.

Knihu doporučuji všem, kteří mají chuť na lehkou a příjemně čtivou YA fantasy a zájem poznat nový svět, který je zajímavý a lákavý. Kniha je určena především mladým čtenářům, ale i ti méně nároční starší si u ní příjemně odpočinou.


Za poskytnutí recenzní e-knihy moc děkuji Palmknihám. Pokud vás kniha láká, najdete ji zde i s ukázkou k nahlédnutí.



Anotace:

Když se u Carys Obelové objeví jedna z nejmocnějších bytostí města Morigan a zemře jí v náruči, netuší, jak moc se její život změní. Carys se stává nástupkyní pána kouře a kamene – titulu, kterým disponuje jeden z vládců nadpřirozených bytostí Šerosvěta. Má dvě možnosti. Nechat se magickými schopnostmi zničit, nebo podstoupit obtížnou zkoušku. Rozpozná Carys své nepřátele a najde odvahu bojovat s osudem, ale i sama se sebou?


Žádné komentáře: