31. 5. 2018

The Crown: Podrobná historie



„Vše, co jsem slíbila, provedu a dodržím. K tomu mi dopomáhej Bůh.“


Autor: Robert Lacey
Překlad: Dagmar Stárková
Nakladatel: Omega
Rok vydání: 2018
Počet stran: 384



Můj názor:

Přes to, že neznám seriál – nejsem moc seriálový typ – jsem se rozhodla přečíst si knihu The Crown, která má být knižním doplňkem stejnojmenného seriálu. Podle anotace má uvádět věci v něm na pravou míru. Protože zatímco filmaři měli mnohdy trochu bujnější fantasii, pan autor Robert Lacey se drží skutečnosti. Věřit se mu dá zcela určitě, neboť je nejen britským historikem, ale také královským životopiscem.


Já mám britskou královskou rodinu hodně v oblibě a sleduji téměř vše, co se jí týká. O novodobé historii toho vím bohužel dost málo, většinou jen to, co prezentují média. Tedy vlastně věděla jsem, protože díky této knize mám nyní poměrně slušnou představu.

Zdroj

Jako první na knize The Crown mě zaujalo to, že je opravdu krásně zpracovaná. Tištěná na kvalitním křídovém papíru, plná fotek. A taky docela těžká :). Působí opravdu královsky a luxusně. Na obálce dominuje tvář herečky, která je představitelkou Alžběty v seriálu a v pozadí, černobílá, je tvář skutečné královny (na zadní straně desek obráceně). Přebal vypadá jednoduše a stylově. Myslím, že nemohl být vybrán lepší.

Hned na začátku je k nahlédnutí rodokmen dynastie Windsorů a kniha je dále rozdělena na 10 kapitol. Každá kapitola se vztahuje k jednomu dílu seriálu. Tvůrcům knihy se ale povedlo skvěle vyvážit skutečnou historii a informace ze seriálu. Historie však převažuje, což je jedině dobře.

Začínáme v roce 1947, kdy král Jiří VI., trpící rakovinou, vdává svoji dceru. Nedlouho na to umírá. Na trůn má po něm nastoupit jeho dcera Alžběta, po boku s manželem Philipem Mountbattenem, vévodou z Edinburghu, který se ale bude muset značně zapřít. Přichází o svůj titul prince řeckého a dánského a také o své příjmení  a stává se „pouhým“ manželem.  Není to on, kdo je v tomto manželství ten důležitý. Je to ona, budoucí Alžběta II.

Zdroj

V knize jsem se seznámila se skutečnými osobnostmi té doby. Nejen s královským párem, ale i s jejich rodiči, dětmi, dalšími příbuznými a několika členy domácnosti z řad personálu. Poznala jsem i tehdejší významné politické představitele, například Winstona Churchila. Díky bohaté nabídce fotografií jsem mohla těmto osobám pohlédnout i do tváře a více si tak vychutnat tehdejší dobu.
Na několika stranách jsem také nalezla medailonky oněch osobností, které je ještě více přiblížili a ukázali také tvář herce, co je představuje v seriálu. Fotografie ze seriálu pochopitelně také nechybí. Na mě ale více zapůsobily skutečné fotografie z archivu královské rodiny.

O Alžbětě jsem se dozvěděla skutečně velké množství dosud neznámých informací. Zaujalo mě obzvlášť její mládí a to, jakým způsobem byla vzdělávána a připravována na budoucí životní roli. Bylo zajímavé číst o jejím přístupu k životu, odpovědnosti, ale i o zdánlivě banálních věcech, jako je móda. V podání královny ovšem ani délka sukně a barva šatů není všední záležitostí. Osobně mě velmi zaujalo líčení korunovace, následného focení a všech těch věcí okolo. Představili se mi tam fotograf a královnini módní návrháři a to je věc, o které se obvykle moc nedozvídám. Věděli jste například, že na látku pro svatební šaty musela královna ušetřit z přídělových kupónů?

Zdroj

Další zajímavou kapitolou byl také na tehdejší dobu značně skandální vztah královniny sestry s rozvedeným mužem. Vztah nakonec dopadl tak, jak v té době musel a mně bylo princezny líto. Narodit se v současnosti, neměla by nejmenší problém. V kapitole tomu věnované jsem se dočetla, proč to byl takový skandál, jak se k tomu postavila královna a jaké těžkosti to vládnoucí rodině způsobilo.

Kniha se samozřejmě zabývala i vážnějšími tématy – válkou, nedostatkem po jejím skončení a nelehkou úlohou mladé královny v té době. Královna se v těchto kapitolách předvedla jako skutečná osobnost a neobyčejně silná žena. Za války se dokonce připojila k ženskému pomocnému sboru jako řidička a údržbářka nákladních vozů. Dobře se také představí tehdejší politická situace – velmi srozumitelně a přitom dostatečně podrobně, abych si mohla udělat celkový obrázek. Nejedná se o učebnici, takže některé věci jsem musela dohledávat, přes to si myslím, že kniha informuje dostatečně vzhledem ke svému zaměření.

Knihu doporučuji všem zájemcům o současnou a nedávnou historii královské rodiny. Je úplně jedno, pokud vás seriál nezajímá. Kniha je krásná a informačně hodnotná sama o sobě. To, že je provázaná se seriálem je pouze bonus navíc a nijak to neruší při čtení. Možná mě i trochu zlákala ke zhlédnutí seriálu. Pro fanoušky seriálu bude kniha skvělým doplňkem a pro všechny příznivce královské rodiny nádherným a hodnotným dárkem.



Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega. Knihu můžete pořídit zde nebo v e-shopu a kamenných prodejnách knihkupectví Dobrovský.



Anotace:

Tato kniha vám nabízí fascinující průřez dětstvím a mládím královny Alžběty II. jako princezny i královny, doplněný rozsáhlým průzkumem, dobovými materiály a krásnými fotografiemi.
Alžbětu Mountbatten zaskočilo, že její otec zemřel tak náhle. V žádném případě neočekávala, že na trůn nastoupí takhle mladá a bude muset vládnout natolik velké a mocné zemi. Korunovace proběhla v jejích pětadvaceti letech. Tou dobou byla již manželkou a dvojnásobnou matkou. Sledujte pouť ženy, která se naučila, jak panovat.
Zatímco se Británie snažila zotavit po válce, nová panovnice čelila svým vlastním problémům. Matka neuznávala její manželství. Strýc v exilu pochyboval o jejích schopnostech. Manžel nelibě nesl, že musel obětovat svou kariéru a příjmení. Mezitím se její vzpurná sestra zamilovala do nesprávného člověka, a tím ohrozila staletí trvající vazby mezi Církví a Korunou. Přečtěte si příběh o tom, jak Alžběta II. vynaložila veškerou svou snahu, aby zajistila, že se Koruna dostane na vrchol.
Původní seriál Netflixu The Crown  zdramatizoval poutavý portrét nejdéle vládnoucí panovnice Británie. Kniha  The Crown: Podrobná historie,  napsaná královniným životopiscem Robertem Laceym, poskytuje odborný a důkladný popis událostí, které jste mohli shlédnout v seriálu. Vyobrazuje intimní portrét života uvnitř Buckinghamského paláce a rezidence v  Downing Street č. 10 . Seznámí nás s Alžbětou II., jak ji neznáme.


4 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Kniha vypadá vážně krásně a informací o královské rodině není nikdy dost. Knihu jsem měla možnost prolistovat a zpracována je skvěle. :)

Nikolaoss řekl(a)...

To máš pravdu. Dali si s ní fakt práci. A navíc je to téma, které pečlivé zpracování vyžaduje. Rozečítala jsem ji v den královské svatby, tak jsem to měla dvojnásob slavnostní :) Díky za komentář a přečtení.

Lucka řekl(a)...

To zní moc hezky, já královskou rodinu taky ráda sleduju a vůbec Alžbětu dost obdivuju. Líbí se mi i filmy, ale o tomhle seriálu jsem zatím neslyšela, knihu nebo si seriál si pustím/pořídím. :-)

Nikolaoss řekl(a)...

Díky za komentář a přečtení :) já o seriálu slyšela právě taky až v souvislosti s knihou. Ale nechám si ho spíš na dlouhé zimní večery :)