25. 6. 2016

Smolný rok


„Bylo mi právě pětačtyřicet a to znamenalo, že nastal smolný rok. Každých patnáct let na nás pánbůh ukáže lhostejným prstem a my se bezmocně řítíme do temnot.“

Autor: Joshilyn Jacksonová
Rok vydání: 2014
Nakladatel: Ikar
Překlad: Jana Kunová



Anotace:

Každých patnáct let potká Ginny "Velkou" Slocumbovou pohroma, která jí obrátí život naruby. Před třiceti lety na svém prvním večírku otěhotněla a s hanbou a novorozenou dcerkou odešla od rodičů, aby se protloukala jako svobodná matka na vlastní pěst. V patnácti pak přišla do jiného stavu i její divoká dcera Liza, a než vůbec dala své holčičce jméno, zmizela s ní kamsi do světa. Vrátila se až po letech, sice s malou Mosey v náručí, ale také se závislostí na drogách. Nyní uplynulo dalších patnáct let a Ginny s Lizou s hrůzou čekají, zda ve smolném roce dospívající Mosey zopakuje stejný scénář jako ony dvě. Kletba však tentokrát na rodinu dopadá zcela nečekaným způsobem, když Lizu postihne mozková příhoda a zůstává ochrnutá a němá. To je však teprve začátek. Skutečná hrozba přichází, odkud ji nikdo nečekal - z minulosti. V stříbrné truhličce pod vrbou na jejich dvoře totiž leží pohřbené tajemství, které může tři generace žen Slocumbových připravit o všechno, co v životě milovaly a tvrdě si vydobyly. A zatímco Mosey s pubertální drzostí podniká téměř detektivní pátrání, Velká hledá klíč tam, kde je to nejobtížnější - v srdcí a vzpomínkách své postižené dcery.


Můj názor:

Knihu jsem ukořistila jak jinak než v Levných knihách a ani jsem moc nevěnovala pozornost anotaci, protože mě absolutně uchvátila obálka. Nevím ani proč. Zírám tu na ni a pořád na to nemohu přijít. Je pro mě prostě záhadným způsobem přitažlivá, navíc ta truhlička v kořenech stromu slibuje překvapení… Ta kniha si mě sama přitáhla k sobě a já toho rozhodně nelituji :).

„Bylo mi právě pětačtyřicet a to znamenalo, že nastal smolný rok. Každých patnáct let na nás pánbůh ukáže lhostejným prstem a my se bezmocně řítíme do temnot.“

To „my“ v knize představuje tři vypravěčky příběhu, tři ženy z rodiny Slocumbových – Ginny, Lizu a Mosey. Ginny, které obě mladší dívky říkají Velká je maminkou Lizy a babičkou Mosey. Ano babičkou! Velká totiž měla svoji Malou Lizu v patnácti letech, v prvním smolném roce. Přišla kvůli tomu o všechno – rodinu, přátele i dětství. Musela se postarat o dceru a postarala se. Její Malá jí ale tak trochu přerostla přes hlavu a o dalším smolném roce přišla domů těhotná ona. Tak se narodila Mosey, které je teď patnáct let a obě starší ženy s hrůzou čekají, kdy přiletí vrána potřetí. Tentokrát si ale smolný rok vybere svoji daň jinak.

V knize si vypravěčské žezlo na střídačku předávají všechny tři a sledovat jejich úhel pohledu na stejnou situaci je zajímavé. Zatímco Mosey je patnáctiletá puberťačka a je to tak trochu poznat, je Velká prostě velká a řeší problémy už trochu jinak. Také její pohled je jiný a styl vyprávění tomu odpovídá. Liza je v podstatě jen uvízlá v minulosti, ale to neznamená, že by její vyprávění nebylo zajímavé. Vzpomíná na divoké mládí a na to co se tehdy stalo a díky ní se pátrání po tajemství posouvá vpřed v místech, kde je Velká ani Mosey posunout a objasnit nemohou. Má to ale háček. Liza je postižená – nedávno měla mrtvičku, zůstala po ní částečně ochrnutá, nic si nepamatuje, neumí mluvit…  Možná i díky tomu je pobyt v její hlavě o to zajímavější – precizně popsaný, to jak si snaží vzpomenout na slova, jak se jakoby topí ve své vlastní hlavě a znova vyplouvá z hlubiny zapomnění – úžasné! Všechny tři ale bojují za stejnou věc – za rodinu, za to aby byly všechny tři šťastné a zůstaly pohromadě. A právě mezilidské vztahy v rodině Slocumbových byly to, co tuhle knihu dělalo tak zvláštní a poutavou.

Paní autorka popisuje jejich rodinné pouto tak přirozeně, že to postavám Slocumbových žen vdechlo neuvěřitelnou životní sílu. Ani na vteřinu mě nenapadlo pochybovat o tom, že se budou prát jedna za druhou, nejen proto, že nikoho jiného nemají a zbytek města jimi opovrhuje, ale prostě proto, že to tak má být. Že tohle je to, co z nich tvoří rodinu. V naprosté většině knih na mě tyto věci působí nevěrohodně, ale tady to tak nebylo. Ostatní postavy byly také velmi dobře zpracované, ať už se jednalo o Moseyna kamaráda Rogera, novou kamarádku Patti, policistu Lawrence, který patřil k minulosti Velké nebo o jakoukoliv jinou postavu, každé byla věnovaná stejná péče a byly pěkně uvěřitelné a pochopitelné. Vztahy mezi nimi plynuly s lehkostí, ať už byly kladné, záporné nebo prostě jen komplikované, byly dokonale živé.

Paní Jacksonová navíc vypráví svůj příběh tak dovedně, že se čte lehce a úplně sám. Střídá svoje hrdinky přesně v tu pravou chvíli a postupně a pomalu odhaluje tajemství minulosti, které vykouklo z podkořenů vrby. Teď zpětně si říkám, že jsem asi mohla vytušit, jak to všechno bude, ale paní autorka odkrývá karty pomalu a tak šikovně, že neprozradí nikdy víc, než je potřeba pro daný úsek knihy. Použitý jazyk je neobyčejně půvabný, plný bohatých a pestrých přirovnání a zajímavých slovních spojení, což je i zásluha překladatelky, která nepochybně při tomto překladu potila krev a odvedla vynikající kus práce. I témata, kterých se kniha dotýká, jsou velmi silná – rodina, mezilidské vztahy, předsudky, pomsta, láska, nenávist, smrt, drogy…  a hlavně mateřská láska, která je díky postavě Velké přítomná snad na každé straně. Přidejte si k tomu jemný humor a máte dokonalý příběh – tenhle příběh.


Kniha pro mě má jak použitým stylem vyprávění, tak jazykem i příběhem a ryzími, živoucími postavami neuvěřitelné kouzlo a jsem moc ráda, že jsem ji v LK nenechala ležet. Že se pokusím sehnat i další díla paní autorky asi nikoho nepřekvapí :).

16 komentářů:

Bára Alexová řekl(a)...

Kolem této knihy jsem v LK prošla snad 5x a dokonce jsem ji i držela v ruce, nakonec jsem si ale odnesla jiné kousky, tak jsem asi prohloupila, vypadá to na opravdu dobrou knihu :)

Nikolaoss řekl(a)...

Ono v LK je někdy těžké odhadnout, co za to bude stát. Já mám zatím šťastnou ruku :)

Lory Humble řekl(a)...

S touhle knížkou jsem se už párkrát setkala, shodou okolností na tvém blogu, nicméně dosud mě nic nezaujalo natolik, abych se dala do jejího čtení. Teď ale musím říct, že po přečtení recenze jsem byla nucena přehodnotit názor.

Lory Humble

Pinky v knihách řekl(a)...

Skvělá recenze ! Knížku mám už delší dobu přečtenou, a byť jsem z ní nebyla ze začátku bůhví jak odvařená, tak si mě nakonec získala a jsem ráda, že jsem ji v LK nenechala :-)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za komentáře a za přečtení. Já jsem od ní zdaleka nečekala tolik, jako jsem nakonec dostala. Doufám, že se tu sejde víc lidí, kterým se líbila :) a taky hodně těch, kteří si ji ještě přečtou :)

Unknown řekl(a)...

Už se nepamatuji, kdy jsem poprvé zahlédla tu obálku na internetu... Každopádně jsem ji nikdy nezahlédla v knihkupectví a tak jsem na ni jaksi zapomněla O.o Ale mám štěstí, že jsem tvým odběratelem, teď už přesně vím, co si vezmu na léto :) Obálka je fakt nádherná, neomrzí! A moc hezká recenze! :)
Kdybys měla zájem se podívat na můj blog... > http://bookeers.blogspot.cz/

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za komentář a za přečtení. Na tvůj blog se podívám ráda :)

Unknown řekl(a)...

Tak kdybych v LK o knihu zavadila hned ji mám, škoda že jsem ji nikde nanašla :)
Katy

Nikolaoss řekl(a)...

Já už jsem ji taky na prodejně neviděla, ale myslím, že v jejich e-shopu ještě pár kusů mají.

Knižní svět řekl(a)...

Ha a já kolem téhle knihy pořád jenom chodila... no nic, když na ní narazím, tak po ní asi sáhnu :D

Nikolaoss řekl(a)...

Jak tak koukám, máme tyhle chodící a váhací stavy skoro všichni :D taky tím trpím a občas toho potom lituju. Děkuji za komentář a za přečtení a držím palce, ať se podaří sehnat.

annamusilova řekl(a)...

Tohle si musím sehnat a přečíst, všude na knihu narážím a všichni ji opěvují. :) Musí to být fakt bomba.

SeaBook řekl(a)...

Skvělá recenze! :)
Knihu mám v poličce také a po Tvé recenzi se na ni těším o to více :)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji :) kniha stojí vážně za to. Byla jsem hodně mile překvapená.

Šárka Fofoňková řekl(a)...

Moc pěkná recenze :) Na knížku se taky těším :)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za komentář a užij si čtení :) myslím, že se ti bude líbit. Určitě ji ocení spíš dospělé ženy.