29. 9. 2024

První slovo platí

 




V tomto případě bylo rozhodnutí číst či nečíst dost snadné. Po přečtení anotace a ukázky mi bylo jasné, že číst je správně :) Očekávala jsem napínavý příběh, plný záhad a věcí, které nejsou takové, jak se na první pohled jeví. Takový, který nadchne moji zvědavost a nedovolí mi odtrhnout se od čtení. A přesně to jsem taky dostala.

 

Anotace:

Evie Porterová má všechno, co by si milá jižanská dívka mohla přát: dokonalého, starostlivého přítele, dům s bílým plotem a zahradou, přátele. Má to jediný háček: Evie Porterová neexistuje. Jako první se dozví novou identitu: Evie Porterová. K tomu jí její tajemný šéf pan Smith přidělí místo a Evie si o městě a lidech, kteří tu žijí, zjistí všechno, co potřebuje. Pak přijde na řadu cílová osoba: Ryan Sumner. Posledním dílkem skládačky je úkol.
Evie nezná skutečnou identitu pana Smithe, ale ví, že tenhle úkol bude jiný. Ryan se jí dostal pod kůži a ona si začíná představovat jiný život. Jenže zrovna teď nesmí udělat žádnou chybu – zvlášť po tom, co se stalo minule.
Ale hlavně proto, že se ve městě objevila její dvojnice s identitou, kterou Evie moc dobře zná – s jedinou identitou, kterou celý život pečlivě střežila. Jako by stála tváří v tvář sama sobě. Evie musí zůstat o krok napřed před svou minulostí a zároveň zajistit, aby před sebou vůbec ještě měla budoucnost. V sázce už nemůže být víc – ale Evie měla vždycky ráda výzvy...

 

 

Hlavní hrdinka knihy má nesmírně zajímavou a hodně nebezpečnou práci nacházející se dost za hranou zákona. Od velmi mladých let pracuje pro jistého pana Smithe, který je pro ni pouhým hlasem v telefonu a zadává jí práci. Nebezpečnou a s maximálním utajením. Vlastně je taková agentka Jejího Veličenstva na špatné straně zákona – to je rozhodně originální prvek.

Úkoly nikdy nejsou úplně snadné. Evelyn se musí stát na různě dlouhou dobu někým jiným, vetřít se do společnosti a přízně zamýšlené oběti a něco jí vzít – informace, nějaký majetek… prostě cokoli, co klienti pana Smithe požadují. Teď je jejím cílem jistý úspěšný muž s dobrou pověstí z menšího, spořádaného městečka. Evelyn pracuje na tom, aby byla v jeho blízkosti, ale zároveň začíná tušit, že se jí ona blízkost tentokrát dost vymyká z ruky. Život s Ryanem se jí líbí, on sám se jí líbí, a dokázala by si představit, že by takto žila trvale a opustila kvůli němu svůj starý život. Jenže její zaměstnání není z těch, odkud se snadno odchází po formální výpovědi a dortu na rozloučenou.

Práce pro pana Smitha je dost komplikovanou záležitostí už z povahy úkolů, které Evelyn dostává. Navíc, jak vyjde najevo, si někdy nemůže být ani jistá, co přesně má za úkol až do poslední chvíle nebo jestli se nejedná jen o zkoušku loajality, které ji zaměstnavatel podrobuje, aby ji pokoušel. Evelyn věděla, že pokud bude chtít někdy tuto práci opustit (nebo pokud zklame), bude to v černém pytli. Na první pohled prostě není pro E. cesty ven.

 

V průběhu vyprávění dějové linky aktuální mise, v níž Evelyn vede „život“ s Ryanem, se objevují i prostřihy do její minulosti. Z nich jsem zjistila, jak se k práci špionky/agentky/zlodějky dostala a prožila jsem s ní některé významné úkoly. Postupně se ukázalo, že vše spolu souvisí a každá jednotlivá kapitola z minulosti je důležitá pro současné a budoucí dění. Autorka vše propojila tak šikovně, že mi všechno důležité docházelo pomalu a postupně a setkalo se to přesně v ten pravý čas. Příjemné napětí při čtení jsem si tak užívala celou dobu. Taky se od začátku pěkně stupňovala zvědavost, jak to všechno nakonec bude a to mě bez problémů drželo u čtení – s každým novým odhalením byla zvědavost spíš větší :). Tajemství a intrik má kniha opravdu požehnaně a postupem čtení se ukazovalo, že všechno jsou jen dobře promyšlené plány navrstvené a překrývající jeden druhého a pečlivé a opatrné tahy na šachovnici po té, co svůj tah udělá soupeř. Při tomto šachovém mači s panem Smithem jde ale Evelyn o všechno – o svobodu a vlastně i o život.

 

V příběhu se proplétaly hojné a komplikované vazby mezi postavami, které mě bavilo sledovat. Nejednalo se pouze o Ryana, jeho přátele a obyvatele městečka, kde měla Evelyn hrát svou roli. V prostřizích z minulosti jsem poznala i jiné lidi, takové, kterým měla uškodit ale i ty, jimž pomohla. Ale pozor! U ní nikdy nešlo čistě o dobrou vůli. Při čtení je dobré nezapomínat, že Evelyn není hodná holka :) možná ale někdy byla a možná zase může být. Jednu vlastnost má ale určitě. Evelyn je chytrá umí si získat ne snad přímo přátele (i když to taky) ale i lidi, kteří jsou jí nějak zavázaní, a v pravý čas se jejich pomoc může hodit. Taky jsou tu ale lidi, kterým přes dobré vztahy a dluhy z minulosti věřit nemůže. Horší je, že často nebylo zřejmé, kteří přesně to jsou. V důsledku toho raději zcela nevěří nikomu, nebo téměř nikomu a není se čemu divit. Ani Ryan není úplně hodný kluk a ani náhodou nejsou bezúhonní lidé, s nimiž Evelyn zdánlivě přátelsky spolupracuje. Všichni mají svá tajemství a špatnosti, které chtějí udržet pod pokličkou. Navzdory tomu není vůbec těžké najít si k nim vztah a fandit jim. A užívat si ty špinavůstky, které autorka postupně vytahuje na světlo. Odhadování, co je kdo ve skutečnosti zač a jaká je jeho skutečná role v příběhu mě bavilo. Ne pokaždé byli neškodní ti, koho jsem za neškodné považovala.

Fascinující na popisovaných mezilidských vztazích bylo poznávání Evelyniných obětí a jejich okolí a vžívání se do nových rolí, organizace pana Smithe byla bezchybná mašinerie – říkala jsem si, jak to asi financuje – tolik lidí, technologií… Asi to byl vážně výnosný kšeft :). Evelyn se dlouhé roky učila od mistrů umění utajování identity i věcí, které podniká, intrikování, manipulace a plánování sto kroků dopředu. V kapitolách z minulosti jsem přihlížela všem jejím pokrokům, získávání zkušeností, úspěchům i prohrám. Líbilo se mi, že dost často musela bojovat i se sebou a sympatiím ke svým obětem. Zajímalo mě, která stránka u ní nakonec vyhraje.

 

Kniha je ve všech ohledech perfektně čtivá a napínavá. Všechno je důkladně promyšleno, takže se jednotlivé dílky skládačky autorce spojují v perfektní příběh, od kterého se nedá odtrhnout. Několikrát jsem si myslela, že už vím, kdo je pan Smith a na čem příběh stojí, ale autorka mě pokaždé svedla ze stopy. Nijak mi to nevadilo :) na odhalení jsem si klidně počkala až na závěr, protože čtení prostě stálo za to.

I když je důležitým prvkem příběhu vztah Evelyn k Ryanovi, není potřeba se obávat přepálené romantiky. O existenci citů mezi nimi a opravdovosti vztahu není možno pochybovat, ale zároveň se nedere do popředí a nekrade prostor thrillerové lince. Možná na pár okamžiků, kdy se Evelyn poprvé setkává s Ryanovými přáteli, připomíná příběh maloměšťácké vztahové drama, ale není to tak. To, že se příběh odehrává na malém městečku, kde si sousedi vidí do talíře a myslí si, že o všech vědí všechno, je pěkným rámcem pro špionské drama, které se lidem odehraje pod nosem, aniž by měli tušení…

Jediné, co bych asi mohla vytknout – a je to jen moje osobní peklo – je zdrobnění Evelynina jména. Mazlivé „Evie“ mi fakt lezlo krkem. Co už, no, prostě takto v angličtině zdrobňují :) Nic, co by podobně nepostiženým lidem pokazilo čtení :D.

 

Příběh byl pro mě překvapivě originální. Vůbec si nevzpomínám, že bych kdy četla něco podobného. Rozhodně patří k těm knihám, které si užijí i čtenáři, co žánr nijak nepreferují. Pokud jste z těch, kteří žánr mají rádi, určitě knihu nepřehlédněte. Bude se vám líbit!

 

Za knihu moc děkuji Nakladatelskému domu Grada. 

Na knihu a ukázku z ní můžete nakouknout sem.

 


O knize:

Autor: Ashley Elstonová

Překlad: Zdík Dušek

Vydal: Nakladatelský dům Grada (Metafora)

Rok vydání: 2024

Počet stran: 320

 


Žádné komentáře: