8. 9. 2020

Finch

 




Můj první VanderMeer a hned třetí díl série! Trochu jsem váhala, jestli nepočkat, až vyjdou předchozí, ale zvědavost byla silnější :) Moje obavy, jestli mi příběh sedne a jestli ho pochopím bez znalosti předchozích dílů, se ukázaly být liché. Kniha může fungovat i samostatně. I když by se určitě hodilo znát historii města Ambra před dějem Finche. Podstatné věci jsou letmo roztroušené v ději, odvažuji se tedy předpokládat, že mi nic významného neuteklo.

Anotace:

John Finch je detektivem v Ambře, městě okupovaném a terorizovaném tajemnými bytostmi z podzemí, zvanými „šeďáci“. Prastaré město se propadá do anarchie, šeďácké houby a plísně bují na domech i v lidech, povstalecké síly jsou demoralizovány a rozprášeny, a parciálové – lidští zrádci, přetvoření šeďáky v cosi jiného – kráčejí ulicemi a trýzní obyvatele.
Finch má na příkaz šeďáckého nadřízeného vyřešit nepochopitelnou dvojnásobnou vraždu. V průběhu vyšetřování narazí na krajně podivné události, je nucen připomenout si svou vlastní, pečlivě utajovanou minulost, a kromě toho se dostane na stopu klíčovému tajemství historie Ambry. Jak se zdá, osud celého města bude nakonec záviset na jeho rozhodnutí…

Když se dva perou, třetí se směje - naposled a obvykle nejlíp. Zde to platí absolutně. Situace, kdy spolu válčily dvě lidské frakce, využil někdo třetí. Z hlubin země vzestoupili šeďáci, rasa spojená s houbami, aby zabrali město Ambra a proměnili ho v jedno velké, vlhké a sporami zamořené podhoubí. Lidé se proti nim nakonec spojili, jenže bylo už pozdě.

Představte si fantastický svět, kde vládnou houby, různobarevná plíseň a podobné fungální záležitosti. Houby prorůstají do všeho, jsou schopné manipulovat s lidmi, prorůstat je, ovládat, měnit. 

Zní to dost děsivě a taky je, protože i když je svět fantastický, zdá se být naprosto reálný. Pan autor vymyslel několik skutečně roztomilých nechutností, při kterých se houby popásají na lidských tělech – ano, i živých. Zhnusení a nevole některých postav je patrné z každého řádku. Zkuste si žít ve městě, kde každý nádech hrozí vdechnutím něčeho podivného. Při troše štěstí se jen zfetujete, při troše smůly zmutujete v něco… jiného. Musíte používat na dotek nepříjemné fugální zbraně, dopravní prostředky a komunikovat s nenáviděnými a nebezpečnými šeďáky. Musíte, protože i přes všechnu nenávist a zhnusení je potřebujete k přežití. Houby jsou zde naprosto vším. Je na nich založená technologie, komunikace, zbraně, potraviny…

Pod nadvládou šeďáků panuje skutečný režim. Šeďáci vědí o všem. Šmírují pomocí sporových kamer a kolaborantů mezi lidmi – parciálů. Ti jsou v novém režimu spokojení a užívají si v superschopnostech, které jim nabízí prorostení těla houbami. Jejich nadšení je patrné na první pohled, stejně jako strach a zhnusení ostatních. A možná také plánují nějaké vlastní čachry. Ne všichni lidé jsou ale nadšení z představy koexistence s houbami a každodenního rizika mutace. Hnutí odporu existuje. Sice skryté tak dobře, že je téměř legendou, ale přece tu někde je vedené Dámou v modrém. A zatím co se skrývá, šeďáci staví jakousi záhadnou věž, jejíž dokončení je jejich absolutní prioritou…

Příběhem provází John Finch, detektiv – člověk, který musí pracovat pro šeďáky. Je hlavní postavou a zároveň zůstává tak trochu záhadou. Neznala jsem ani jeho skutečné jméno a jeho dřívější život byl nastíněn v opatrných náznacích, které vzbuzovaly zájem. Finch, stejně jako všichni ostatní, byl velmi opatrný na to, co komu o sobě říká. To ještě umocnilo obavu z režimu šeďáků a přidalo atmosféře knihy na opravdovosti.

Detektiv Finch je pověřen vyšetřením značně citlivého a záhadného případu „úmrtí“ šeďáka s nímž se našla i mrtvola člověka. Jak postupně jeho nitky rozplétá, zjišťuje, že v nebezpečí se nachází nejen on, ale i celé město. Napětí postupně brutálně vzrůstá spolu s naprostou fascinací příšerností života v houbovém městě. Finch není hrdina, který spasí svět nebo své město a moc dobře to ví. Je jen malým kolečkem v soukolí, které musí odvést svůj díl a pootočit celým strojem tak, aby se stalo, co se musí stát. Líbilo se mi, že byl jen obyčejným člověkem ale i tak měla jeho vyšetřovací činnost, morálka a postoje vliv na události příští. Pan autor dokázal, že skvělý příběh se dá napsat bez vyvoleného superhrdiny a že i malé činy mohou být velmi důležité.

Děj knihy je proložený šedivými stránkami, na kterých je Finch vyslýchán a mučen. Nejdřív jsem nevěděla proč a o to děsivěji to působilo. Nevěděla jsem pořádně, kdo ho vyslýchá, jak a kdy ho chytili a o to víc jsem tyhle části hltala. Autorovi se podařilo předat takový ten pocit postavy, že musí něco říct, aby jí přestali ubližovat, jenže neví, co chtějí slyšet a možná ani nemá co říct.

Celý příběh je takový neklidný a znepokojivý. Hodně temný a nepříjemný, když si představíte všechny ty proplesnivělé domy a lidi. Zároveň se skvěle čte, protože autor dokáže parádně probudit představivost a chuť přijít věci na kloub. Správně vymyšlenými podivnostmi, místy až znechucujícími, dokáže vyvolat chuť dozvědět se víc, i když to možná (téměř jistě) bude hnus. Jeho svět perfektně funguje a náznaky se postupně slévají dohromady až k naprosto úžasnému konci.

Mám trochu problém knihu někam zařadit. Je to fantasy, to určitě, ale zároveň i tak trochu scifi, dystopie, chvílemi nádech až do hororu a hlavně proklatě noirová detektivka… Asi je tedy moje štěstí, že knihu mít zaškatulkovanou nepotřebuju a tyhle hybridi se mi většinou líbí nejvíc. Její čtení zabere o něco více času, protože to není věc, která by se dala číst rychle a ledabyle. Svět, který pan autor stvořil má ale jakousi skoro zrůdnou podmanivost a tak si nemůžu stěžovat, že jsem v něm strávila více času než v jiných knihách.

Knihu i autora ráda doporučím trochu náročnějším čtenářům. Oddechová literatura to určitě není. Kvalita díla je ale nesporná. Můj první VanderMeer rozhodně nebyl poslední!


P.S.: Málem bych zapomněla ocenit vynikající překlad. Je vidět, že byl proveden s maximální pečlivostí a podařilo se jím podpořit atmosféru díla na výbornou. I obálka je důkazem pozornosti a pečlivosti, kterou nakladatel dílu věnoval. Skvělá práce!


O knize:

Autor: Jeff VanderMeer

Série: Ambra (3. díl)

Překlad: Jakub Němeček

Vydal: Argo

Rok vydání: 2020

Počet stran: 424



2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

O knize slyším poprvé, ale ta nádherná obálka mě nalákala, ještě před tím, než jsem se podívala o čem kniha je. :) Děkuji za tip.

Nikolaoss řekl(a)...

Není zač :) snad se bude líbit.