11. 9. 2016

Poslední letní nováčci


Na sklonku prázdnin jsem ještě stihla navštívit LK... a přinesla jsem si úplně jiné knihy, než pro které jsem původně šla :). Myslím, že se mi to stalo snad poprvé. Většinou vím naprosto přesně, pro co jdu, ale tentokrát lov připomínal spíš nákup v antikvariátu a můj nejoblíbenější nakupovací styl - překvapení.
V tom antikvariátu jsem mimochodem skončila taky :).
A taky se na mě usmálo štěstí v soutěži s nakladatelstvím Alpress.

Nejdříve tu výherní:


Je to moje první kniha od mistra westernovek Louise L´Amoura, tak jsem na ni zvědavá. Na Databázi má stoprocentní hodnocení a já jsem od dob mayovek žádnou pořádnou kovbojku nečetla, takže to bude takový šťastný návrat do dětství :)
Anotace z DK:
Jud Devitt s partou dřevařů chce vykácet rozlehlý les a ze dřeva nařezat pražce na stavbu železnice. Má vlivné konexe a často používá úplatky nebo zastrašování. Jenže Clay Bell, jemuž patří nejen pozemky, ale i obě přístupové cesty k nim, je pevně rozhodnut ubránit svůj majetek stůj co stůj. Nic jiného mu ostatně nezbývá.

Úlovky z LK:


Číst umím skvěle, ale focení mi moc nejde. Přejděme tedy od mých amatérských aranžmá k anotacím knih. Vypadá to na tři dobré nákupy a jeden přehmat, ale jako vždy dám spíš na vlastní názor.

Archiv - hodnocení na DK 85%.
Představte si místo, kde mrtví odpočívají na policích jako knihy. Každé tělo má svůj příběh, život uspořádaný v sérii vzpomínek, do kterých může nahlédnout jen Knihovník. Těm tělům se říká Historie.
Šestnáctiletá Mackenzie Bishopová pracuje pro Archiv jako Správce. Jejím úkolem je chytat a vracet Historie, které se sem tam probudí a utečou, Historie, které jsou často zmatené a agresivní. To všechno dělá s vědomím, že někde v Archivu odpočívá i tělo jejího dědy, který ji sem před čtyřmi lety přivedl, a mladšího bratra, s jehož ztrátou se zatím nevyrovnala.
Jedním z mnoha pravidel Archivu je, že v něm musí být naprosté ticho. Některé Historie totiž mají lehký spánek a stačí málo, aby se vzbudily. Ale teď jako by někdo neklidné mrtvé budil záměrně, z Archivu jich uniká víc a víc, a někteří mají dokonce pozměněné vzpomínky. A je na Mac, aby vypátrala, proč se to všechno vlastně děje a kdo za tím stojí, pokud možno dřív, než celý Archiv padne a ona přijde i o to málo, co z jejích blízkých zbylo…


Človíček Tom - hodnocení na DK 83%.
Tomovi je jedenáct, Bydlí v karavanu a je většinu času sám. Jeho matka Joss je velmi mladá, chce se bavit a často odjíždí s momentálním přítelem na cesty. Tom se tedy musí o sebe postarat. Jídlo shání v okolních zahradách a dává pozor, aby ho při tom nechytili. Často sní... Sní o rodině, o tátovi, o štěstí… Jednoho dne se mu do života připlete třiadevadesátiletá Madeleine. Toto setkání spustí sled událostí....

Jmenuji se Veronika Peková - hodnocení na DK 30%
Seznamte se s Veronikou Pekovou, téměř osmnáctiletou gymnazistkou a dnes mrtvou dívkou. Spisovatelka a zpěvačka Natálie Kocábová ve svém dalším experimentálním románu uvádí čtenáře do života po životě. Jaké je to zemřít, rekapitulovat svůj život…? A co když dostanete možnost se jako Veronika na týden vrátit do svého života?
Možná byste stejně jako ona zjistili, že některé důležité osoby a věci prostě přehlížíte, i když byste neměli.


Výjimečná - hodnocení na DK 89%.
V Katsině světě to lidé narození s mimořádným nadáním - Výjimeční - nemají jednoduché. Všichni se jich bojí, pohrdají jimi, nebo je využívají. Katsa ale nese břemeno, které sama nenávidí: je Výjimečná v zabíjení. Slouží strýci Randovi, králi Mezizemě, a má za něj dělat špinavou práci - trestat a mučit každého, kdo se mu znelíbí.
Při setkání s princem Po, Výjimečným bojovníkem, Katsa ještě netuší, jak moc se jí změní život.
Nikdy by nečekala, že se stane Poovou přítelkyní. Nikdy by nečekala, že zjistí novou věc o svém nadání - a že odhalí hrůzné tajemství... tajemství, které by pouhými slovy dokázalo zničit všech sedm království.


A nakonec můj úlovek z antikvecu:


Tuhle knihu vůbec neznám, ale dostala mě anotací a úryvkem, který jsem si přečetla. Já ty čarodějno-magické knihy prostě můžu. Hodnocení na DK je pouhých 77%, ale já věřím v lepší výsledek.

První mágové přišli do města Farewell v dobách, kdy na parketech kraloval charleston a alkohol se dal koupit výhradně na černém trhu. Od té doby uběhlo téměř sto let, ale oni zde pořád jsou. Zdánlivě se ničím neliší od obyčejných lidí. Žijí na hranici dvou světů a chrání smrtelníky před neznámem.
Ve Farewell má každé zákoutí svůj příběh. Po soumraku se ze snu probouzejí bytosti, s nimiž se nikdo netouží setkat tváří v tvář - chrliči, vládci krys, neklidní mrtví. Pod skořápkou každodennosti se skrývají nepochopitelná tajemství. Odpovědi střeží rozsochatá Vrba, jejíž kořeny sahají až k srdci města.
Eunice Wightová - moderní mladá dívka - absolvuje první krůčky spletitého umění magie. Ještě úplně nechápe, čím je svět, k němuž začíná náležet. Vždy se však může spolehnout na pomoc starších mágů, přestože i oni mají dost problémů.
Mág-šermíř Lloyd se utká se svou temnou minulostí. Geniální informatik Timothy vkročí do virtuálního světa. Narcistický rocker Gabriel se konečně začne rozhodovat sám. Společně s řádovou sestrou Veronikou, prastarým Kryštofem a s nečekaným návštěvníkem ze vzdálených míst se postaví mytickým i dávným - a také novým - nepřátelům.
Naleznou odpovědi na záhady, jež po sobě zanechala legendární Kaia Modrooká?
Vyjde Eunice vítězně ze zkoušky, kterou jí uchystal osud?

Dům u vycházejícího slunce je výpravou do hloubi světa, kde se vyplňují proroctví, uskutečňují sny i noční můry. Nikdy nevíte, kam vás zavede další odbočka a jaké překvapení se skrývá v následující uličce.

Řekla bych, že o dlouhých zimních večerech se opravdu nudit nebudu :).
Znáte některou? Koupili jste ji taky?

6 komentářů:

Šárka Fofoňková řekl(a)...

Pěkné kousky :) Človíčka si chci také v Lk pořídit :) Přeji krásné čtení :)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za přání a za komentář :) dnes jsem byla v brněnských LK a Človíčka už neměli, tak snad ho ještě seženeš.

SeaBook řekl(a)...

Taky so LK v brzké době chystám, tak snad tam na mě ještě něco zbyde :D
Přeji pěkné čtení :)

Nikolaoss řekl(a)...

V LK toho budou mít pořád dost :)

Podpatky v knihách řekl(a)...

Já jsem si dnes v LK koupila také Výjimečnou a Archiv a ještě Kytici, Jáma a Kyvadlo, Kafku Zámek a Proces + ještě manžel něco :) Super, těšila jsem se tam celý den jak malé dítě :) Tak snad se nám to bude líbit, vypadají zajímavě :)

Nikolaoss řekl(a)...

Ta radost z nových knih je úžasná :) a ještě, když člověk moc nezaplatí :D děkuji za koment a za přečtení.