9. 11. 2018

Zhoubný kmen: Nákaza



Autor: Guillermo del Toro, Chuck Hogan
Série: Zhoubný kmen (1. díl)
Překlad: Linda Bartošková
Nakladatel: Beta-Dobrovský
Rok vydání: 2010
Počet stran: 432



Můj názor:

Po knize jsem sáhla v návalu okouzlení Tváří vody (článek zde). Bylo mi jasné, že toto bude něco velmi jiného. Ale G. del Toro je už pro mě zárukou kvality i v literatuře, nejen ve filmu.
Nebyla jsem si úplně jistá, jestli je dobrý nápad rozečítat tuto knihu na noc, ale nakonec jsem to udělala a nevadilo to. Začátek je totiž opět poměrně pozvolný a dbá na řádné budování atmosféry.


Jak už to tak bývá, boj o osud lidstva začíná v USA – chudáci, nemají chvilku klidu :). 
Na letišti v New Yorku přistane letadlo. To by ještě nebylo nic divného. Divné je to, co se děje potom. Stroj se zdá být zcela mrtvý. Stojí na dráze neosvětlený, nehybný, se staženými roletami v okýnkách. Zmatený personál letiště musí pochopitelně zjistit, co se děje. Jak je možné, že se cestující nehrnou ven? Že nezvoní mobily, letadlo vůbec nekomunikuje…

Po průzkumu se zjistí, že všichni na palubě stroje jsou po smrti. Odpovědní činitelé povolávají vědce ze speciálního týmu pro kontrolu biologických hrozeb, aby přišli na to, jak mohli všichni na palubě bez příčiny umřít. Všichni, až na čtyři…

Vedoucí speciálního týmu pro výzkum infekcí Efraim Goodweather je naprosto zmatený. Něco takového nikdy neviděl. Na nalezených mrtvolách nelze určit příčinu smrti. Těla mrtvých vůbec nehnijí, nepřitahují hmyz, ale něco se s nimi děje. Něco divného. A pak najdou v zavazadlovém prostoru zajímavou bednu, plnou hlíny, která jim záhy zmizí. Nejen ona…

Hlavními hrdiny příběhu jsou velmi rozdílní lidé. Prvním je samozřejmě doktor Goodweather. Krom záhady s letadlem a podivnou biologickou hrozbou bojuje také s rozvodem a bývalou manželkou, která chce do své péče jejich syna. Doktor je celkem otevřená mysl, ale ani na okamžik netuší, s čím se tu vlastně má utkat, dokud se na scéně neobjeví podivný stařík Abraham Setrakian. 
Setrakianova cesta začala v koncentračním táboře, kde se poprvé setkal s „nepřítelem“. Po celý svůj život se zaměřil jen na likvidaci oné hrozby – ano, všem to už dávno došlo u divné bedny. Jde o vampýří virus, který má vážně slušný potenciál udělat z lidí bandu krvesajů.

Pokud jsem snad čekala klasický příběh o upírech, byla jsem pravdě blízko, ale zároveň i dost daleko. Podobné upíry jsem zatím neviděla. Pan autor si vymyslel docela zajímavý princip upíří nákazy, který sice vychází z běžných příběhů, které už tu stokrát byly, ale přeci jen do věci vkládá některé nové prvky. 
Zaujal mě princip šíření nákazy a organizace upířího „roje“ a také celá legenda o upířích Starých. Nechci moc prozradit, protože to všechno jsem se dozvídala postupně v průběhu čtení od postavy Setrakiana i prostřednictvím vědců. Od Setrakiana to byla ta mystická, upíří část a od vědců spíš fyzické náležitosti upírů a princip jejich šíření.

Kniha není prvoplánovou lekačkou. Naopak, jedná se o promyšlený příběh, kde napětí pomalu narůstá. Pěkně postupně a pomalu. Nejdříve se zdá, že až moc pomalu. Pak ale najednou vše dostane spád a události naberou kvalitní tempo. Okamžiky děsu jsou pečlivě naplánované a dávkované. Pan autor pracuje nejdřív s pocitem „něco“ není v pořádku. To asi známe všichni. Hrdinové příběhu mají pocit, že tu něco je, že se na ně něco dívá. Nikdo netuší co, nikdo nic neviděl. Týmy vyšetřující nehodu letadla hledají racionální řešení, ne příhody o upírech. Jenže čas letí a je potřeba jednat. Linie příběhu sleduje nejen tým bojovníků, ale i nakažené a budoucí nakažené a po pozvolném nástupu se všechno začne dít hrozně rychle.

Kniha je příběhem o upírech a nehraje si na žádnou intelektuální literaturu, zároveň je ale velmi čtivá a i když jsem tušila, co asi bude na dalších stranách, bavilo mě to číst. Sice jsem nevěřila, že by se upíři dali zpracovat o něco děsivěji a jinak, ale tady se to podařilo. Jestli tu něco nebylo, tak gentleman v černém plášti mámící bezbranné dívky. Není to žádná převratná pecka, ke které by se člověk vracel, ale přes to za přečtení stojí. Pan autor opět ukázal, že umí vybudovat příběh a stvořit zajímavé postavy.


Knihu doporučuji všem milovníkům neromantických upírovek. Žádné zamilované nesmysly tu totiž nenajdete. Za to si užijete boj lidstva o přežití proti prastarému zlu. Příběh je sérií o třech dílech, takže na konec si ještě počkám. 
Další díly číst budu. Zajímá mě, jak to dopadne.


Anotace:

Byli tu vždy. Upíři. V ústraní a temnotě. Čekali. Teď přišel jejich čas. Během týdne dostanou Manhattan. Za měsíc celou zemi. Za dva měsíce – celý svět. Boeing 777 přiletí na letiště JFK v New Yorku a v pořádku roluje k terminálu, když tu se najednou letadlo zastaví a systémy přestanou reagovat. Všechny rolety v okénkách jsou zatažené, nikde žádné světlo, komunikační kanály utichly. Pozemní personál tápe ve zmatku, než konečně povolá na pomoc tým pro vyšetřování biologických hrozeb. Na palubu letadla vstupuje Dr. Efraim Goodweather, šéf týmu, a z toho, co tam najde, mu ztuhne krev v žilách. Co se děje, naopak dobře chápe Abraham Setrakian, starý pán, který přežil holocaust, pak se stal vídeňským profesorem a nakonec zastavárníkem ve Španělském Harlemu. Ví, že v tuto chvíli začíná válka… Rozhoří se monumentální bitva s vampýřím virem, který zamořuje ulice New Yorku. Doktor Goodweather, ke kterému se přidá Setrakian a pestrá hrstka bojovníků, se musí pokusit nákazu zastavit a zachránit město, v němž žijí i jeho manželka a syn.

Vizionářský tvůrce oskarového filmu Faunův labyrint Guillermo del Toro a spisovatel, nositel Hammettovy ceny, Chuck Hogan společně vložili svou fantazii do smělého, epického románu o děsivé bitvě mezi člověkem a vampýrem, který ohrožuje veškeré lidstvo. Toto je první díl napínavé trilogie a neobyčejného mezinárodního vydavatelského počinu.



Žádné komentáře: