14. 11. 2018

Rebelové vln



Autor: Sara Raaschová
Série: Rebelové vln (1. díl)
Překlad: Zdeněk Uherčík
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání: 2018
Počet stran: 336



Můj názor:

První dílo paní Raaschové mě, pokud mám být upřímná, zase tak úplně nenadchlo. Dost dlouho jsem proto váhala, zda se do její novinky Rebelové vln pustit. Na další zklamání jsem neměla chuť. Jenže piráti mě lákali. V celé mé knihovně totiž žádnou další knihu o pirátech nemám a tak jsem do toho šla.
Kniha slibovala něco nového, neokoukaného, originálního…
A tentokrát sliby nelhaly.

Bláto a písek, kam se jen podíváš, proudy jsou naše, však víš.
Bůh, voják, císař či král, nemůže proudy nám vzít.
Plujme, přátelé, společně jako jedno tělo.
Bůh, voják, císař či král, nezničí naše dílo.

Ostrov Svatý Loray je již dlouhou dobu domovem pirátských syndikátů. Každý má na něm kousek svého území, kde sklízí magické rostliny, které se vyskytují pouze v řekách a mají každá jiný – dobrý nebo nedobrý, ale každopádně magický účinek. Po dlouhých válkách o nadvládu se situace tak nějak uklidnila a i když mír je velmi křehký, dokážou syndikáty existovat vedle sebe. Svatý Loray je, nebo by aspoň měl být, sjednocený pod nadvládou rady.
Jenomže je tu ještě Argrid, náboženský stát, který se snaží vymýtit ze světa všechnu magii a ohněm Svatého Boha očistit lidi od hříchu. A protože Svatý Loray je zdrojem rostlinné magie, tedy všeho zla a špatnosti, zaměřili se oči Svatého Boha na tento ráj říčních pirátů. Lorayané, sužovaní chudobou, politickou nestabilitou a vážnou nemocí třesavkou, mají před sebou boj za svůj ostrov, svobodu a životy svých blízkých.

Dlouho jsem přemýšlela, jak napsat chválu, aby to nepůsobilo přehnaně nadšeně, půjdu na to tedy od lesa. Vypíšu všechno, čím mě paní autorka dokázala překvapit:

Politika, komploty a intriky

Protože tyhle tři věci jdou vždycky ruku v ruce a tady se za ruce drží snad každý s každým. 
Piráti obecně rádi hrají ve svůj prospěch a tak se občas paktují s někým, koho by nikdo jiný nečekal. A tak moc nesnáší jeden druhého! Skoro stejně jako milují podrazy. 
Rada ostrova Svatý Loray taky nepatří mezi svatoušky. Svého vítězství dosáhla značně krvavým způsobem a v uplatňování rovnosti mezi všemi lorayany je poněkud krátkozraká. Jinými slovy, lidi si na ostrově mají být rovni, ale někteří jsou si rovnější. 
Co se politiky Argridu týká, je to v podstatě politika jednoho muže, který se nezdá být úplně příčetný a své lidi ovládá pomocí:

Fanatické náboženství

A když říkám fanatické, tak si pište, že budete zírat. 
To, co se děje ve jménu Svatého Boha, to se vidí jen málokdy. Hranice očišťující od hříchu hoří každý den a v bezpečí není nikdo, jakkoliv vysoce postavený. Kdo má jiný názor, neodváží se ho říci a strach je všudypřítomným hostem. Kdokoliv vás může udat, klidně i někdo blízký. 
Král Argridu je poslem božím na zemi a jeho vůle je vůlí Svatého Boha. Už vidíte, kde je průšvih? Jeho poddaní už jsou tak zfanatizovaní, že v podstatě není cesty ven. Udělají cokoliv, aby se zbavili hříchů skutečných nebo domnělých a tím největším je:

Rostlinná magie

Líbilo se mi, jak paní autorka podstatu své magie vymyslela. 
Kouzelné rostlinky se dají nalézt pouze v říčních tocích Svatého Loraye. Některé jsou vzácnější než jiné. Některé uzdravují, některé zabíjejí, ochromují a ničí. Jejich užití je různé a v knize jsem se o něm poměrně dost dozvěděla. A hodně mě bavilo číst o tom, jak kytky fungují. Nebylo to jen tak, aby magie byla, ale opravdu to mělo v ději své místo a prakticky neustálé využití. Tyhlety šikovné květinky těžili z řek:

Říční piráti

To bylo to hlavní, co mě na knihu nalákalo. 
Pirátské syndikáty, honící se po řekách na parnících kvůli zisku z magických rostlin. Bojující proti sobě navzájem i proti Radě. Z řad pirátů se navíc rekrutovali někteří velmi zajímaví hlavní hrdinové:

Postavy

Největším překvapením pro mě byla hlavní hrdinka Adeluna Andreu. Na rozdíl od té z druhé série, byla tahle skutečná. Měla skutečné myšlenky, trápení z minulosti i cíle do budoucna. Věci myslela dobře, i když je občas nedělala tím nejlepším způsobem. Jenže pro mě byla díky tomu víc přístupná a lépe jsem jí rozuměla. 
Další hlavní postavou byl syn argridského krále Benat. Na štěstí nebyl takový magor, jako jeho tatík. Líbil se mi jeho zdravý rozum a prošel si krásnou cestu od zbabělce k muži, který stojí za svou pravdou. Těším se, co předvede v dalším pokračování. 
Pirát Devereux Bell je kapitánem na volné noze. Nepatří do žádného syndikátu, ale vlastní způsob života obhajuje stejně tvrdě. Byl drzý, sebevědomý a vtipný. Takové postavy mám ráda. Navíc jeho životní příběh také nelze zařadit mezi nezajímavé.

Postavy celkově jsou dobré. Některé jsem milovala, jiné nenáviděla a občas se to prostřídalo. Každý měl něco, na co nebyl moc hrdý, ale na druhou stranu to vyvažovaly i dobré stránky. Nebyl vůbec problém najít si k nim vztah, i když jim ještě maličko dotaženosti ve vykreslení povah chybí. To ale ještě může přijít v dalších pokračováních. Vím jistě, že mě jejich osudy budou bavit i nadále.

Protože se jedná o YA knihu, očekávala jsem zde nějaké to zajiskření mezi hlavními postavami. Paní autorka se moc netajila s tím, které to budou, zato jim moc nepřála. Cestu si k sobě hledaly věrohodně a pomalu, protože na začátku nepanovala zrovna důvěra a porozumění. Moje obavy, že vztah hrdinů bude jen další kýč, se naštěstí nenaplnily a paní autorka vlastně jen naťukla cosi, co v budoucnu možná bude, možná nebude.

Jsem také ráda, že paní autorka nezapomněla na minulost. Dozvěděla jsem se, proč je situace na St. Lorayi taková, jaká je. Nepřišla jsem ani o informace z minulosti postav, díky čemuž se mi ještě více přiblížily a lépe chápaly. 
Oceňuji mapku na začátku knihy, jen co se na ni podíváte, budete tam. Přímo v ději na svém vlastním parníku. Oči čtenáře také zaujmou celostránkové, pěkně graficky vyvedené informace o magických bylinách.
Příběh má hodně otevřený konec, ale tentokrát jsem za to ráda, protože další knihu číst chci a ráda si na ni počkám. Paní autorka si u mě napravila reputaci. Tahle pirátská série je čtivá, zábavná a místy i docela akční a napínavá. Na konci někteří padouši mírně poodkryli karty a jsem zvědavá, jak rozběhnuté události s dějem zamávají.


Celkově tedy doporučuji. Zapomeňte na nepodařený start a dejte autorce druhou šanci. Tahle za to stojí. Milovníkům YA se bude kniha líbit. To netradiční pirátské prostředí vážně stojí za navštívení.

Za poskytnutí e-knihy ke zhodnocení moc děkuji Palmknihám. Knihu do vaší čtečky seženete zde.




Anotace:

Velkolepé fantasy dobrodružství od hvězdné autorky série Sníh nebo popel
Magický ostrov Svatý Loray konečně ukončil válku s Argridem, kde vládne církev a strach z kouzel. Při mírovém jednání ale zmizí argridský posel a země žádá odplatu. Z únosu je obviněn pirát Vex. Aby si zachránil krk, rozhodne se pomoci válečnici Lu najít skutečného viníka. Mezitím dostane argridský princ Benat šokující úkol – zbavit svůj lid odporu k magii. Jak se klubko intrik zamotává, musí se Vex, Lu i Benat rozhodnout, co jsou ochotni obětovat pro mír.


4 komentáře:

Lucy Lillianne řekl(a)...

jeste jsem od autorky nic necetla a navic me strasne laka ta obalka :-D

Nikolaoss řekl(a)...

Tak začni tímhle :) Obálka a piráti, to mě taky dostalo. Díky za komentář a přečtení.

Aires řekl(a)...

Výborná recenze :) Pořád ještě ráda čtu YA fantasy a tahle kniha mě nesmírně láká :)Vypadá to, že se mám na co těšit :)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za chválu a přečtení. Taky pořád čtu YA knihy a nehodlám s tím nikdy přestat. I když věk na to nemám už hodně dlouho. Tahle za to fakt stála. Už jsem zvědavá na další názory na ni. Ještě jsem žádný neviděla :)