16. 10. 2018

Enderova hra



Autor: Orson Scott Card
Série: Enderova sága (1. díl)
Čtou: Filip Kaňkovský, Pavel Rímský
Nakladatel: One Hot Book

Příběh jsem poslouchala jako audioknihu.



Můj názor:

Tenhle článek jsem neměla v úmyslu psát. 
Kniha – či spíš audiokniha – byla jen jako doplněk k práci, ale dostala mě tak, že si prostě vlastní kapitolu na tomto blogu zaslouží.

Dostala jsem totiž něco nečekaného. Ne jen scífko, kde bojují lidé proti mimozemské rase. 
Dostala jsem i pohled na morálku a etické principy člověka, který je vystaven volbě, co obětovat pro vyšší dobro a jestli má vůbec právo na to určovat, kdo oběť přinese a jakým způsobem. Co je vyšší dobro? A pro koho? A co když se můžeme splést?

...

Země před padesáti lety čelila útoku inteligentní mimozemské formy – termiťanů. Za cenu obrovských ztrát a osobní oběti tehdejšího velitele jednotek Mazera Reghema, se podařilo útok odrazit. Od té doby se snaží armáda vycvičit vůdce, který bude schopen velet jednotkám při další invazi termiťanů. 
Inteligentního, empatického, rozhodného a především neporazitelného vůdce. Takového, který dokáže předvídat každý krok nepřítele a vymyslet nejlepší strategii. Takového, za kterým jeho jednotky půjdou a bez váhání padnou, bude-li třeba.

Země zároveň čelí přelidnění. Každá rodina má povoleny pouze dvě děti, až na rodinu Wigginů. Její potomci jsou totiž velmi inteligentní. U prvních dvou dětí se ale projevily jisté povahové zvláštnosti, které je zařadily mezi nevyhovující. Rodina tak dostala speciální povolení a narodil se Ender. Tedy vlastně Andrew Wiggin.



Jeho osudy kniha začíná sledovat ve chvíli, kdy je mu v šesti letech odstraněn sledovací monitor a je vybrán jako kadet do bojové školy. 
Tam cvičí děti – velmi mladé děti – protože mladý mozek je nejpružnější, nejrychleji se učí. Zde hledají při speciálních bojových hrách toho nejlepšího – budoucího velitele flotily a naději lidstva na poražení termiťanů.

To, co jsem zde napsala je pouze nepatrný střípeček toho, co se v knize děje. Nejvíc času jsem strávila pochopitelně s Enderem v bojové škole, ale ani na zemi se neděly nezajímavé věci. 
A pak tu bylo pozadí celé té záležitosti, postupně odhalované na začátku každé kapitoly. Pan autor velmi pomalu skládal celý obraz svého příběhu, ale pravdu jsem se dozvěděla až na konci.

Celá kniha je vystavěná na naprosto geniální myšlence a brilantní psychologii postav. 
Enderovi jsem fandila, to prostě jinak nešlo. Byl malé dítě vržené do světa bojů, her a nemilosrdné konkurence. Znič, nebo budeš zničen. Vyhraj, nebo zemři. 
Co na tom, že je všechno jen hra. 
Velící důstojníci v bojové škole vyvíjeli na děti extrémní tlak s cílem vypěstovat vojáka, který se nezlomí, který odolá šílenému tlaku, poradí si vždy sám – a bude sám. Zároveň jsou ale i oni pod tlakem nutnosti vsadit vše na jedinou kartu.

Na druhou stranu v obrovsky konkurenčním prostředí vznikala i zajímavá a pevná přátelství. Zbyl prostor i na důkladnou sondu do mezilidských vztahů, jednání lidí vůči sobě navzájem a příčin a důsledků jednotlivých událostí. 
Bavilo mě sledovat, jak Ender přemýšlí. Jak se vyrovnává s podstatou svého poslání – bylo mu jasné, že pokud neselže, stane se masovým vrahem, který vyhladí celou jednu rasu. Pokud selže, obětí bude lidstvo. Výcvik, který podstupoval, byl velmi akční, barvitě popsaný a nebyl problém si představit cokoliv z toho, co Ender zažíval. 
Bavily mě manipulace s názorem většiny, které mezi tím probíhaly na Zemi. Bavily mě i začátky jednotlivých kapitol, kde se ke slovu dostali velící důstojníci flotily, kteří probírali Enderův výcvik.



Vzhledem k tomu, že se jedná o scifárnu, je v knize docela velké množství technologií. Vše je ale popsáno a vymyšleno tak, že mě ani nenapadlo, že podobné věci neexistují, že nejsou možné. Myslím, že i ti, kteří podobným věcem moc neholdují, budou příjemně překvapení a příběh je bude bavit. Hlavně proto, že technické věci vyvažuje silná lidská stránka a příběh, který prostě musí zaujmout každého. Nějak si neumím představit, že by to nedokázal :).


Myslím, že pan autor svoji knihu promyslel velmi důkladně a nezapomněl na nic, co by správné scifi mělo mít. Určitě jí věnujte pozornost. 
A ne, film nestačí, protože jako vždycky v něm spousta věcí chybí – vlastně úplně všechno, kromě zajímavých vizualizací. Celé pozadí, psychologie hlavní postavy a její vývoj… Celá duše příběhu.  Prostě všechno to, co vám na konci knihy dá pěstí do obličeje a donutí vás říct: „Ty vole, tak tohle byl vyšší level.“


Anotace:

NEBULA 1985 & HUGO 1986! - Země je opět v nebezpečí. Mimozemská rasa je připravena k rozhodujícímu úderu. Přežití lidstva závisí na vojenském géniovi, který by měl vetřelce porazit. Ale kdo jím bude?Ender Wiggin. Geniální. Nemilosrdný. Lstivý. Mistr taktiky a strategie. A dítě.

Lidstvo jen se štěstím odvrátilo zničující útok mimozemské civilizace úlového typu. A protože nejlepší obranou je útok, rozhodlo se pro protiúder. Zatímco se po dlouhou dobu vysílané vesmírné lodě blíží k území nepřítele, program pro výchovu mladých velitelů se snaží nalézt toho pravého vůdce, jenž by zneškodnil mimozemskou hrozbu jednou provždy. Zdá se, že tím pravým je Andrew "Ender" Wiggin, geniální chlapec, jenž se v útlém věku stane hlavní nadějí na vítězství. Ovšem nároky na něj kladené jsou enormní, pokud zvítězí, stane se pachatelem xenocidy - absolutního vyhlazení mimozemské inteligentní rasy, a pokud prohraje, pak bude lidstvo vydáno na milost agresivnímu nepříteli. Žádný dospívající chlapec dosud nikdy nečelil tak vážné výzvě...

2 komentáře:

Martina Bisová řekl(a)...

Tak o téhle knížce jsem vůbec neslyšela :o. Rozhodně mě ale zaujala a až někdy budu mít čas, mrknu na ni :). Děkuji za tip :)

Nikolaoss řekl(a)...

Teď někdy by mělo vycházet nové vydání s filmovou obálkou, to staré už asi nebude moc k sehnání :) určitě zkus :) Díky za komentář a přečtení.