10. 6. 2018

Hořící stránka



Autor: Genevieve Cogman
Série: Neviditelná knihovna (3. díl)
Překlad: Kateřina Heřmanová
Nakladatel: Omega
Rok vydání: 2018
Počet stran: 392



Můj názor:

Moc ráda jsem se potřetí vrátila do světa Knihovny, fae, draků a především Knihovníků, kteří knihy sbírají. Byla jsem zvědavá, do kterého z alternativních světů paní autorka zavede svoje hrdiny tentokrát.
POZOR! Následující text může obsahovat spoilery k předchozím dílům série.

První díl Neviditelná knihovna (článek zde) mě vzal do jednoho z Londýnů, který je jen částečně chaotický a funguje v něm technika i kouzla.
Druhý díl Maskované město (článek zde) se věnoval chaosem vysoce zamořeným Benátkám.
Třetí díl zavedl Irene a jejího učedníka Kaie do carského Ruska, které je spíše nakloněno řádu.
Jako vždy půjde o získání jistého vzácného svazku, který je toho času ukryt v onom zmiňovaném alternativním světě.
Mezi tím se drama odehrává i na půdě Knihovny samotné. Tentokrát se paní autorka rozhodla věnovat jí více pozornosti. Konečně jsem se dozvěděla něco o hierarchii v Knihovně, její politice, zákulisním bojům, jazyku a samozřejmě Alberichovi, který hrozí celou knihovnu zničit.

Ukazuje se, že paní autorka s každou další knihou zraje, jako víno. Její příběh je díl od dílu propracovanější, napínavější a nese zajímavější zápletku, než ten předchozí. Dokonce jsem se dočkala i akčního a velkolepého finále.

Úspěch třetího dílu přičítám také tomu, že už aktéry příběhu dobře znám. Něco jsme už spolu prožili. Postavy se během času lehce změnily a to se mi na nich líbí. Dokázaly se poučit z předchozích zážitků a ty zkušenosti je provázejí i v dalších dobrodružstvích.
Irene je pořád tak trochu rebelka, která se nebojí občas porušit nějaké to pravidlo, i když ví, že to vůbec není dobrý nápad. Už není tak opatrná a kožená jako v prvním dílu. Pravda, díky menšímu (či spíš většímu) průšvihu na konci druhého dílu je v „knihovnické podmínce“ a dostává proto ty méně příjemné úkoly. Je ale odhodlaná dokázat, že si své místo v Knihovně zaslouží, neremcá a bojuje statečně.
Kai se také pěkně vybarvil. Je z něj sebevědomý dračí princ, možná někdy i trochu moc. V tomto dílu jsem ho konečně poznala i v jeho dračí podobě. Z popisu paní autorky působí dost impozantně.
Vale tentokrát ukáže svoji trochu temnější stránku, ale pořád je to ten prudce vychytralý detektiv.
A záporňák Alberich? Tady stále nevím, co si o něm myslet. Některé jeho myšlenky nejsou tak úplně nezajímavé :). Že by mě sváděl na cestu chaosu, jako se to pokouší udělat Irene?



Dalším významným plusem a zpestřením děje je konečně pořádná porce Jazyka Knihovny. V Hořící stránce jsem si ho užila o mnoho víc než v předchozích dílech. Knihovníkům to dodalo tu důležitou trochu vážnosti a zajímavosti. Konečně to nejsou jen sběratelé knih, ale i obávaní soupeři, kteří mají dost velkou moc a použijí ji, když je to v jejich zájmu. Na druhou stranu nejsou neporazitelní a všemocní a občas se jim hodí pomoc zvenčí. Tuto stránku příběhu paní autorka vyvážila dobře.

Třetí díl série určitě nedoporučuji číst samostatně. Paní Cogmann se již nezabývá vysvětlováním pojmů a připomínáním událostí známých z předchozích knih a proto by čtení nejspíš nebylo úplně ideální. Navíc by nebyly jasné všechny vztahy mezi postavami, které budou pro tento díl také důležité.
Vztahy ovšem nejsou romantické povahy. Docela mě to překvapuje, ale paní autorka se zatím zvládá vyhýbat všem milostným komplikacím a vztahovým trojúhelníkům, které by v příběhu mohly vyrůst. Nějaké náznaky tu sice jsou, ale pořád nevím, jestli vůbec k něčemu podobnému dojde. Je to docela zajímavá změna a přiznávám, že se mi to i líbí. Myslím, že díky tomu by kniha mohla zaujmout i ty čtenáře, kteří na růžovou vztahovou omáčku nejsou stavění.

Paní autorka zajímavě nakročila do dalšího dílu, který si určitě nenechám ujít. Jestli to půjde dál podobným způsobem, mohu se těšit na čím dál více akční dobrodružství, které se pomaličku posunulo z YA fantasy blíž k řadě knih pro dospělé. Tahle série je opravdu vydařená. Nejen svým zajímavým světem, ale i stylem psaní.

Knihu doporučuji všem zájemcům o fantasy z knihovnického světa a to nejen těm mladým. A nejen těm, kteří mají rádi knihy :). Dostanete zajímavé prostředí s propracovaným fungováním magie i techniky. Budete mít zajímavé postavy i lákavou zápletku. Nudit se určitě nebudete.

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega. Knihu můžete pořídit v síti knihkupectví Dobrovský nebo přímo unakladatele tady.



Anotace:

Knihovnice a špionka Irene musí dodržovat jisté standardy, zejména když je v podmínce. A utíkat z mise skrze hořící budovu není moc dobrý nápad. Ale když úniková cesta domů vzplane, tak co jiného špionce zbývá? Zdá se ovšem, že brány do Knihovny se zavřely i v jiných světech. A co je ještě horší, zodpovědný za to he Irenin úhlavní nepřítel Alberich, který má políčeno na samotnou Knihovnu.
Irene a její asistent Kai jsou vysláni do Petrohradu. Tam se na scéně objeví sám Alberich. Irene se mezitím pokouší zachránit svého přítele Valea, i když tím riskuje vlastní život. Ale přítel i samotná Knihovna za to přece stojí...


4 komentáře:

Aires řekl(a)...

Pěkná recenze :) Tuto sérii má rozečtenou a třetí díl vypadá vážně slibně :)Už se těším, až se do něj pustím :)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za komentář a přečtení. Já jsem si sérii taky oblíbila. Jsem zvědavá, kam se to posune. Na konci jsem sice čula jakýsi náznak klišé jako hrom, ale myslím, že mě možná paní autorka překvapí a nakonec to tam nedá tak, jak si myslím. Uvidíme :)

TheMellory řekl(a)...

Pěkná recenze, tahle série mě už dlouho láká, protože vypadá naprosto výborně. :) Snad se k ní brzo dostanu. :)

Nikolaoss řekl(a)...

Díky za komentář a přečtení. Série nejen výborně vypadá, taky se výborně čte :)