24. 2. 2018

Nerudova otázka



... aneb kam s nimi?

Už to tu dlouho nebylo, ale nakonec na to dojít prostě muselo. Zase (!) mi dochází místo v knihovně.

A nastává opět ta knižní megatetris. Protože jak to poskládat, abych to měla žánrově u sebe, autory u sebe a zároveň aby se to všechno vešlo na ty zatracený police ve vymezené zóně. Chce to strategické plánování!

Prostor operace: 
1x velká knihovna v předsíni, 1x menší knihovna v pokoji. 
Knihovnu s anglickými knihami nechám dýchat, protože ty se kupodivu vejdou. Tři velké knihovny od mamky dosud nebyly přestěhovány a nejspíš v dohledné době nebudou. Další stěhovaní mi totiž visí nad hlavou, jako Damoklův meč. 
Bitevní pole je tedy značně omezené. Tuhle bitvu by nevyhrál ani Napoleon!




Bod jedna - potřebuju novou knihovnu, protože když se to nevejde teď, nevejde se to i po jakémkoliv přeskládání.
Mezihra: výlet do IKEA? Ne. Daleko, líná, peníze... samá proti.

Bod dva - vytahovačka, šachovačka a cpačka zpět.
Mezihra: původní předpoklad byl správný, nevejde se to tam

Co teď? 
Dvojitý řady nesnesu. Zkusím přistoupit k řazení tvůrčím způsobem. Není ostatně důvod k tomu, aby všechny knihy stály svisle, jako vojáci. Nakonec některé knihy patří do více žánrů, tak by mohly najít domov i v jiné polici. Hlavně potřebuju místo na fantasy, scifi a YA.

Bod tři - šachovačka číslo dvě a pokus o tvůrčí přístup
Podařilo se získat několik prázdných míst (asi tak na tři knihy) na stojáka a několik budoucích naležaček. Sice se budou některé knihy hůře vytahovat, ale zase to vypadá celkem hezky, zajímavě, kreativně... hůůůha, mám současnou trendy knihovnu.
Někde jsem viděla i řazení hřbetem dozadu, to je sice trendy, ale zdá se mi to poněkud nepraktické, a abych byla upřímná, tak i hnusné. Takhle trendy teda zase nebudu a navíc by to neřešilo problém s místem. Mimochodem i to slovo "trendy" je hnusné, připomíná mi to trenky. Takže pardon :)

Bod čtyři - velká knihovna v předsíni
Zde sídlí hlavně scífka a fantasky pro neYA tvory a současné, společenské a historické romány. Sem tam nějaký opuštěný thriller a naučná kniha. Vyfotit se to nedá, je to tam moc úzký, takže jen ústně.  Přeskládání velké knihovny moc nedopadlo. Znáte pořekadlo „...jako sedláci u Chlumce"? Takže tak :D

Podařilo se ale objevit několik knih, které se tu nenápadně krčili v koutku a které už číst nebudu. Budou tedy hledat nový domov na DK. Mrkněte sem na moji bazarovou stránku. Třeba některé adoptujete :)
Vysídlením těchto knih do krabice se podařilo získat prostoru celkem dost, takže mise byla částečně úspěšná.


Tak a to je všechno. Jdu kroužit kolem knihoven a přemýšlet o dalších přesunech. stejně nic nevymyslím, ale co kdyby...




6 komentářů:

StoryHuntress řekl(a)...

Nezávidím. Mám takové nepříjemné tušení, že mě to taky brzy čeká. (nějak je tam nacpat, stěhování naštěstí ne :D)

Nikolaoss řekl(a)...

Díky za přečtení a komentář :) říkala jsem si, že tento problém vyřeším čtečkou, jenže něco prostě musím mít v papíru a navíc ve čtečce se to tak založí, že už si pak ani nepamatuju, co v ní mám. Pokud na to u tebe taky dojde, přeji úspěšné šachování :)

TheMellory řekl(a)...

To naprosto přesně znám. :)) Podařilo se mi přestavět knihy tak, že mám ještě místo tak na 5-10 knih. Ale co budu dělat pak netuším. :)) Držím palce, ať se ti podaří nějak tam všechno nacpat. :))

Nikolaoss řekl(a)...

Tak to jsem ráda, že nejsem jediná, komu vždycky vyjde tak málo nového prostoru :D Asi budu fakt muset přikoupit nějaké regály :) Díky za komentář a přečtení.

Aires řekl(a)...

Skvělý článek :) Tohle je přesně můj problém :D Dvě knihovny kteér sena začátku zdály velké, ted praskají ve švech a knihy už hromadím i na stole :D Zkrátka je to dost obtížné poskládat tenhle knižní megatetris :D

Nikolaoss řekl(a)...

Díky za chválu :) vždycky, když něco takového napíšu, ozve se spousta lidí, co mají stejný problém, to je paráda! Sdílená starost, menší starost :)