20. 7. 2017

Šílená


Dvojčata, sestry, mají ďábelský plán a pak jedna z nich nečekaně změní pravidla.

Autor: Chloé Espositová
Překlad: Jaroslava Novotná
Nakladatel: Jota
Rok vydání: 2017
Počet stran: 400



Anotace:

Beth a Alvina jsou jednovaječná dvojčata, ovšem kromě podoby nemohou být rozdílnější. Beth, od dětství vzorná a cílevědomá dívka, se provdala za bohatého italského krasavce a žije na Sicílii ve vile snů. Její život je plný přepychu a blahobytu a není nic, co by si nemohla dopřát. Luxusní bydlení, značkové šaty, drahé šperky. Je to záviděníhodný život.
Alvinin život nestojí za nic. Bydlí v Londýně v levném společném podnájmu a vydělává si prodejem pofidérních inzerátů v bulvárních novinách. Nenávidí svou práci, nenávidí své spolubydlící a dělá vše pro to, aby i oni nenáviděli ji.
Když Beth pozve Alvinu do vily na Sicílii a pošle jí letenku první třídy, Alvie zprvu váhá. Se sestrou opravdu nejsou kamarádky. Lépe řečeno upřímně se nenávidí. Jenže ve chvíli, kdy Alvina dostane výpověď z práce a spolubydlící ji vyhodí z bytu, se představa luxusní dovolené nezdá tak marná.
Ovšem po příjezdu na Sicílii naberou události nečekaný spád. Alvina zjistí, že ji sestra nepozvala na návštěvu jen tak nezištně. Beth osnuje podezřelý plán a Alvina se má stát součástí komplotu jako sestřina dvojnice. Když Alvie okusí život v luxusu, chopí se příležitosti a bez skrupulí začne odstraňovat všechny, kteří jí stojí v cestě.   

Můj názor:

Vůbec nebudu předstírat, že to, co mě přimělo si knihu přečíst, nebyla anotace. Byla. Když mi totiž někdo slíbí natolik nevšední hrdinku, jakou měla být Alvina, prostě neodolám. Těšila jsem se na ni, protože hrdinek-princezen už mám tak trochu plné zuby. A to jsem netušila, jak mocný dojem od začátku Alvina vyvolá.

Nejdříve se tedy vyjádřím k samotné Alvině, protože tahle kniha byla její „one woman show“. Byl to přímo pomník osobnosti naprosté psychopatky, ale nepředbíhat!

V prvních kapitolách mě Alvina nesmírně štvala. Nedokázala si mě získat pro svoji všivou lenost, aroganci, nulovou sebeúctu a rezignaci na cokoliv. Na druhou stranu i špatné hrdinky jsou potřeba a jsou taky jenom „lidi“. Moje nesympatie k Alvině tedy jasně ukazují, že pokud ji tak paní autorka zamýšlela stvořit, povedlo se jí to perfektně :). Postupem času, jak se odhalovalo všechno, co zažila a všechny okolnosti, které vedly k tomu, že je taková, jaká je, mi jí začalo být možná i trochu líto (chvilka čtenářské slabosti :)). Její život byl dlouhá řada průšvihů po sobě jdoucích – byla za sestrou-dvojčetem vždycky až ta druhá, méně oblíbená, méně šikovná, jakoby si za ni vybrala v životě to nejhorší. Beth byla tou princeznou, úspěšnou, oblíbenou, krásnou…  Jakékoliv náznaky soucitu mě ale postupně přecházely, jak Alvina líčila současnost v Londýně, na Sicílii i minulost, když byly s Beth malé holčičky. Alvina by stejně nestála o nic, co by mohlo připomínat soucit.

Příběh začal v Londýně, kde Alvina právě dostala výpověď z práce a dokonce i z podnájmu (nedivím se :)), tak přijala hodně naléhavé pozvání svojí sestry-dvojčete Elizabeth na Sicílii. Alvině se k sestře nechtělo, protože ji, mírně řečeno, nemá ráda, ale potíže ji nakonec dohnaly k tomu s cestou souhlasit a děj se přesouvá do luxusní vily v Taormině na Sicílii. Tam se ukáže, že ji přece jen sestra nepozvala jen tak, ze sourozenecké lásky, ale něco po ní chce. Zdánlivou maličkost – aby se na jeden den vyměnily. Alvině se do toho moc nechce, ale nakonec souhlasí…

Než se Alvina dostala na Sicílii, nezdála se mi kniha moc napínavá ani zajímavá. Jediné pocity, které jsem z ní měla, bylo znechucení  z Alviny a myšlenky na to, že mě nejspíš nebude bavit. No tak to jsem se spletla!

Na Sicílii se totiž začnou dít věci! Děj nabírá neuvěřitelné obrátky. Něco nečekaného se stane skoro na každé stránce a Alvina je opravdu šílená. Doslova a do písmene ukrutně šílená. Takovou hrdinku jsem ještě nezažila :). Její postava projde tak dramatickým vývojem, že jsem měla oči navrch hlavy. Postupně jako by rozkvétala, jako by se jí v hlavě vylíhla jiná Alvina než ta z londýnské šedi a vyvolává čím dál tím víc šílené situace. A každá další neuvěřitelná scéna jí zase trochu přileje ohně do žil. Postupně úplně ztrácí zábrany a otevírá stavidla svého sobectví, závisti, marnivosti, chtíče a šílenství dokořán. K téhle antihrdince jsem dostala porci přitažlivých italských machomenů a že se Alvina nebude krotit, na to můžete vzít jed. Dokonce tu byla i zajímavá podoba milostného trojúhelníku – Bethin manžel měl kdysi dávno úlet na jednu noc s Alvinou a hned potom si vzal Beth. A Alvina si na něj pořád dělá nárok. Paní autorka nabídla i několik erotických scén, které byly docela dobře napsané a skvěle odpovídaly Alvininu naturelu i celkovému vyznění její povahy.

Překvapilo mě, že na to, jak paní autorka mistrně líčila příběh a dávala mi spoustu možností dosyta si vychutnat Alvininu „rozevlátou“ mysl, stvořila postavy v knize tak, že jsou všechny spíš nesympatické. Nenašla jsem tam ani jednu, kterou bych si doopravdy oblíbila. Alvina byla mistrným kouskem, to ano, ale nesnášela jsem ji a nesnáším ji dál :). Pobyt v její hlavě – protože ona knihu vypráví – je tak realistický až to bylo místy docela nepříjemné. Celý děj nicméně stojí a nespadne právě díky tomu. To Alvina a její neuvěřitelné vyprávění příběhu mě nutila číst dál. Čímž nechci říct, že by zápletka nestála za to. Kniha je skutečně šílená, vtipná, napínavá, akční a hlavně je naprosto nepředvídatelná. Většinou mívám docela odhad na to, co bude, ale tady jsem se skutečnosti nedokázala ani přiblížit.

Kapitoly – či spíše jednotlivé části knihy jsou pojmenovány jako sedm smrtelných hříchů a myšlenky a chování hlavní postavy s tím krásně ladí. A kdyby jen hlavní postavy. V příběhu jsem si užila Sicílii, o jaké se mi ani nesnilo, když jsem tam byla jako turista. Bohatství, luxus, horko, „skvělé“ rodinné vztahy a zápletku v pravdě thrillerovou. Navíc k tomu patřil ještě místy dost vtipný způsob, jakým Alvina svůj příběh vyprávěla, a byl z toho naprosto nejlepší týden u moře, jaký si v thrilleru dokážu představit. Celý děj se totiž odehrál v pouhých sedmi dnech.

Jestli si máte knihu přečíst? Já bych neváhala. Jako thriller je to dobré a Alvina stojí za to už sama o sobě. Určitě jste na nic podobného dosud nenarazili. Jen si udělejte dost času, když se budete blížit k polovině knihy, protože pak už ji neodložíte až do konce.

Kniha a její hlavní postava jsou přesně takové, jak se tvrdí na obálce – bez zábran, nespoutané a nezapomenutelné.


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Jota. Knížku si můžete pořídit zde.




2 komentáře:

Podpatky v knihách řekl(a)...

Já jsem se u ní taky dobře bavila, mě chytla hned od začátku a Alvina mi přišla strašně vtipná :)

Nikolaoss řekl(a)...

Tak což o to, vtipná byla :) ale zároveň děsně nesnesitelná. Ale bavila mě taky, to nemůžu říct, že ne.