15. 6. 2016

Kletba osudu


Autor: Tereza Mikulová
Rok vydání: 2015
Nakladatel: Má kniha.cz



Anotace:

Také jste jako malé děti milovaly pohádky? A co ta O Šípkové Růžence? Co kdybychom vám řekli, že se něco podobného stalo ve skutečném světě, věřili byste nám? Že ne? No, tak to si přečtěte tento příběh...
V den, kdy má Fran oslavit své osmnácté narozeniny, se píchne do prstu. Nikoliv však omylem, nýbrž úmyslně. V tom okamžiku se u ní projeví kletba, kterou na ni uvrhla nevlastní sestra její matky. Její tělo však neusne a stane se něco, co by asi nikdo nečekal... Velmi zajímavý a neobvyklý příběh, který je žánrově řazen do Fantasy, dokáže vtáhnout každého z vás.

Můj názor:

Když se na FCB blogu Z novinářského deníčku, který sleduji, objevila možnost napsat si o recenzní výtisk knihy Kletba osudu, okamžitě jsem psala a doufala, že si mě Tereza Mikulová vybere, protože už jsem knihu zahlédla dříve a anotace mě zaujala :). Vybrala! Kniha mi došla v neděli a já jsem slíbila hotový článek do čtrnácti dnů, jenže jsem to jaksi nemohla vydržet a pustila jsem se do čtení hned. Byla jsem strašně zvědavá :)

A kdo by taky nebyl! Motiv klasické pohádky Šípková Růženka zasazený do moderního světa – to zní dobře. Růženka, která není bezmocná princeznička, ale jde kletbě naproti a bojuje za to, aby se jí zbavila – to zní přímo skvěle!

Fran je čerstvě osmnáctiletá dívka, která má tu smůlu, že sestra její mamky je čarodějnice a to ještě docela zlá a žárlivá čarodějnice. Protože Franin otec si vybral její sestru, nepukne čarodějnice Janice závistí, jak by se slušelo, ale prokleje dceru své sestry. Kletba se má naplnit v den dívčiných osmnáctých narozenin a spouštěčem prokletí je klasické píchnutí do prstu. Ráno, v den svých narozenin se Fran opravdu (dobrovolně) bodne do prstu a stane se něco, s čím nepočítala – spící kletba funguje. Zatímco v jejím těle se usadí její čarodějnická tetka Janice, ona sama se ocitne kdesi v neznámém světě a musí splnit tři úkoly, aby se mohla vrátit zpět…

Nejdříve mi trochu nesedla první kapitola, rozhovor matky s dcerou Fran jsem si musela přečíst několikrát, abych se zorientovala. Asi to byl na mě kapku rychlý úvod, i když chápu, že do rozsahu 52 stran (pdf) se toho dá nacpat jen omezeně a je tedy nutno trochu šetřit místem na další děj. Říkala jsem si taky, proč se chce Fran bodnout úmyslně, vždyť klasická Šípková se tomu vždy snažila vyhnout. Pak mi došlo, že Fran je moderní holka a nehodlá čekat na to, co bude, ale postaví se k věci čelem a bude bojovat sama za sebe, jak nejlépe dokáže. A navíc, přiznejme si, že tomu všemu tak docela nevěřila :).

Je hrozná škoda, že kniha nebyla delší. Slečna autorka tak neměla moc času více čtenáři přiblížit svoje postavy. Potom by třeba nedošlo k takovému omylu, který se stal mě – po první kapitole jsem Fran považovala za paličatou pubertální kozu. Celkově byly postavy a jejich jednání mírně nepochopitelné, ale v té rychlosti, jakou děj uháněl kupředu, si slečna autorka opravdu nenechala moc prostoru cokoliv rozvést. Trochu jsem tedy tápala v tom, proč třeba Janice ve Franině těle, dělá některé z věcí, aby Fran uškodila. Chtěla se přeci mstít její matce. Fran jsem naopak rozuměla – chtěla se dostat zpět.

Námět knihy byl velmi zajímavý, celkově snová říše fantazie, do které byla Fran zakletá, byla úžasný nápad. Líbilo se mi i to, že Franino zakleté tělo zatím neleželo někde ve věži, ale zmocnila se ho čarodějnice, která v něm vyváděla neplechu. Bohužel opět šlo, tedy aspoň pro mě, všechno hrozně moc rychle a čarodějnice se nestihla ani pořádně vyřádit a důkladně zaškodit – a že tam rozhodně byl škodící potenciál! Pomalu jsem se ani nestačila rozkoukat, jak se vše rychle střídalo. Hrdinka si ani nemohla pořádně své prokletí protrpět ani si užít pobyt ve světě fantazie. Pro mě tedy je škoda, že slečna Mikulová z dobrého nápadu nevyždímala více, protože možností bylo určitě dost. Stačilo jen vecpat mezi dialogy, na kterých byl příběh založený, trochu více popisných částí. Mám sice ráda, když spisovatelé nechají něco na mě, ale zas ne úplně všechno :)

Vzhledem k tomu, že se jedná o první knihu slečny Mikulové, není celkový výsledek vůbec špatný. Bude to chtít trochu vypilovat styl a hlavně přestat tolik spěchat a nechat postavy, aby se mohly v příběhu dostatečně rozvinout a projevit. Nápad na povídku byl rozhodně skvělý.

Děkuji slečně Mikulové za poskytnutý recenzní výtisk. Knížku si můžete koupit například zde a podpořit tak začínající autorku.


P.S.: Jednu cennou zkušenost mi tohle čtení poskytlo – získala jsem trochu kritičtější náhled na svoji vlastní práci. A tak doufám, že až jednou půjdu já s kůží na trh, můžu si říct o názor na svojí práci Tereze :) 


4 komentáře:

Chensie Ips Svět Mezi Řádky řekl(a)...

Také jsme do Světa mezi řádky dostaly recenzní výtisk a měla jsem potěšení ho číst. Souhlasím s tebou. Rozhodně delší kniha by dala více prostoru příběh rozvést, protože nápad je neotřelý. :o)

Nikolaoss řekl(a)...

Třeba bude další kniha delší :) vaši recenzi si hned přečtu taky.

Bára Alexová řekl(a)...

Také se na toto dílko chystám, uvidíme jak na mě zapůsobí :)

Nikolaoss řekl(a)...

Nápad je parádní! Děkuji za komentář.