2. 6. 2016

Hedvábník - audiokniha


Autor: Robert Galbraigth
Délka nahrávky: 19 hodin 13 minut
Vydal: Plus
Čte: Petr Oliva


Anotace:

Když zmizí spisovatel Owen Quine, jeho žena se obrátí na soukromého detektiva Cormorana Strika. Zpočátku se domnívá, že se na pár dní někam vypařil - už to v minulosti udělal- a po Strikovi jen chce, aby ho našel a přivedl domů. Jenže Strikovi během vyšetřování začíná být čím dál jasnější, že za Quineovým zmizením se skrývá větší tajemství, něž si jeho žena myslí. Romanopisec právě dokončil rukopis, v němž s jízlivou zlomyslností vykreslil téměř všechny své známé. Kdyby se román zveřejnil, zničil by leckomu život. Existuje tudíž spousta lidí, kteří ho mohli chtít umlčet. A ve chvíli, kdy je Quine nalezen brutálně zavražděný za bizarních okolností, začíná souboj s časem, v němž je třeba porozumět motivaci krutého vraha, vraha, který se nepodobá žádnému z těch, s nimiž se doposud Strike setkal...

Můj názor:

Zatím jsem od pana Galbraigtha (čti paní Rowlingové) nečetla žádnou knihu krom Pottera, takže jsem byla zvědavá na knihy pro dospělé a navíc detektivky. A musím říct, že skvělé vypravěčské schopnosti paní autora (nevím jak ji/ho oslovit, zůstanu u muže :)) se projevily i tady.

Nejdřív mi přišel divný hlas pana Petra Olivy, který čte, ale pak jsem si zvykla – docela rychle, už v průběhu první kapitoly a pak se mi naopak zdálo, že se hlas skvěle hodí ke knize. Je takový lehce strikovsky ochraptělý – pokud by měl Strike mluvit, představuji si takto jeho hlas, takže pan režisér měl šťastnou ruku :), a navíc hlas pana Olivy opravdu příběh doplňuje. Taky použitá hudba se mi zdála pro knihu zvolená vhodně, nedokážu si představit nic jiného, co by sedlo lépe.

Moc se mi líbilo prostředí, ve kterém se příběh odehrával – knihy, nakladatelství, Londýn… Mám ráda anglické detektivky! Vzhledem k tomu, že pan Galbraigth žije v GB, zná prostředí velmi dobře a z příběhu je to poznat. Taktéž prostředí nakladatelství a knižního průmyslu mu nejspíš není úplně cizí :D  Fascinující byly i propletence vztahů mezi lidmi, které Strike považoval za podezřelé a proč to neříct, i ukázky z románu Bombix Mori byly takovým divným způsobem zajímavé – sice úchylným způsobem, ale papír snese všechno :). A co teprve zápletka!

Pan Galbraigth má neuvěřitelný talent nenechat mi ani náznak něčeho, čeho bych se mohla chytit, při pátrání po vrahovi. Vážně jsem nejdřív netušila, koho mezi naservírovanými podezřelými vybrat, jako svého favoritního adepta na vraha, až v průběhu vyprávění jsem si našla své dvě želízka v ohni. Děj plynul nejdříve víceméně klidně, pan autor se zabýval i jinými věcmi než vraždou, hlavně vztahy mezi lidmi, zákulisím kolem románu Bombix Mori, který byl zřejmě důvodem k odstranění spisovatele Quina a taky životy Strikea a Robin. Toto se mi líbilo, že nešlo jen o ten případ, ale že postavy měly své vlastní životy, propracované do detailů a věrohodné, že mimo vyšetřování  opravdu fungovaly jako lidé, kteří byli obklopeni propracovaným okolím a minulostí. A pak to přišlo - mrtvolák Owen Quine, nalezený zhruba v polovině příběhu byl ultranechutným mrtvolákem :). Ne že bych netušila, kde ho najdou, kdy a kdo. V tom byl snad jediný předvídatelný moment příběhu. Ale rozhodně by mě tedy nenapadlo, v jakém stavu ho najdou. Pak se najednou začalo dít spousta věcí a Strike se zavrtával více a více do případu, věci se komplikovali a podezřelý byl kdekdo. Raduji se převelice, že nakonec to byl přesně ten, koho jsem měla za největšího vrahounského favorita, ale myslím, že jsem to uhodla spíš náhodou :).

Mimo jiné bych chtěla pochválit překladatele knihy pana Ladislava Šenkyříka, odvedl skutečně kvalitní práci a použitými výrazy a celkovým stylem panu Galbraigthovi dílo nepokazil.


Audiokniha mě rozhodně nezklamala a od pana Galbraigtha si co nejdříve přečtu nebo poslechnu další knihy. Na poličku vedle Harryho Pottera si je asi nepostavím, ale vedle knih Dicka Francise se budou vyjímat hezky :).


13 komentářů:

Knižní svět řekl(a)...

Super recenze :) Já nečetla ani Pottera, ale nad touhle knihou uvažuji :D

Kristýna, The Book Talk Blog řekl(a)...

Parádní recenze, jako vždycky :) Na Hedvábníka se co nejdříve chystám, četla jsem Volání kukačky a líbilo se mi. Těším se i na třetí díl, jen co vyjde v paperbacku, hned ho pořídím :) Přeji krásný den :)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji oběma za komentáře a za chválu :) asi jsem taky měla začít od Volání kukačky, nevím, proč jsem na to šla od prostředka :) jak Potter tak tato série stojí za to. Ještě mám v plánu zkusit Prázdné místo.

Lory Humble řekl(a)...

Na tuhle knížku stejně jako na audioknihu už jsem četla několik recenzí - a vzhledem k tomu, že většina z nich byla laděna podobně jako ta tvoje, nejspíš o přečtení popřemýšlím :)

Lory Humble

Nikolaoss řekl(a)...

Stojí to za to, dokonce ani nevadí, když začneš od druhého dílu :)

daramegan.cz řekl(a)...

Já taky četla jako prvního Hedvábníka a musím říct, že to bylo počteníčko :)) ještě teď si vzpomínám na pár nechutností :D pěkná recenze! :)

Nikolaoss řekl(a)...

:) naštěstí jich nebylo tolik, jako bývá jinde

Sireen řekl(a)...

Já si nějak nemohu zvyknout na to, že Rowlingová se dala na psaní detektivek, které mi nic neříkají. Možná si jednou něco detektivního od ní přečtu čistě jen z lásky k HP, ale jinak asi ne :)

http://rina-books.blogspot.cz/

Nikolaoss řekl(a)...

Je to možná trochu rozdíl, ale ona píše natolik dobře, že i ty detektivky jsou skvělé.

Rozešívačka řekl(a)...

Já zatím z nepotterovských knih četla akorát Prázdná místa a ty mě úplně nedostaly. Poslední dobou mám chuť si od ní zase něco přečíst, ale zkusila bych asi první díl a v papírové podobě. Mám ráda její styl psaní, kdy si to můžu pořádně vychutnat v knize :)

Šárka Fofoňková řekl(a)...

Také bych chtěla zkusit Rowlingovou, i když dost lidí popisuje její styl jako rozvláčný, tak nevím, jestli by mi sedl. Ale někdy s tím problém nemám, některým knížkám to vyloženě sedne. Tak ještě uvidím :) Moc pěkná recenze.

Unknown řekl(a)...

Ja cetla Volani kukacky a ta se mi libila:-) Hedvabnika uz mam doma a take se na nej v nejblizsi dobe chystam a tesim se az se do nej zactu.
Pekna recenze:-)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za komentáře :) styl Rowlingové je, pravda, trochu rozvláčnější, ale mě to vůbec nevadilo. Ona prostě i do té své rozvláčnosti umí nacpat něco, díky čemu člověk neztratí pozornost. Volání kukajdy tu mám taky, ale kdoví, kdy bude na řadě :) nějak toho chci přečíst víc, než mám času :)