4. 11. 2020

Mráz pod kůží

 


Odříznutá chata v horách, pět bývalých kamarádů a nevyřízený účet s desetiletým úrokem...





Já thrillerům moc nedám. Čtu je spíš občas a hodně pečlivě si vybírám. Musí mě zaujmout něčím víc, než jen prostě napětím a vrahem a hrdinným vyšetřovatelem. Musí mít nějakou přidanou hodnotu. Mráz pod kůží v nabídce dost čněl – jednak je o snowboardingu a partě přátel, která ho kdysi provozovala závodně, což je pro mě samo o sobe zajímavé a pak taky – a to je velké plus – ho píše autorka, která přesně a z vlastní zkušenosti ví, o čem píše.


 Anotace:


Pět bývalých přátel přijíždí do Le Rocher, malého lyžařského resortu ve francouzských Alpách. Mají se zde setkat poprvé po deseti letech od doby, kdy společně trénovali na jeden z nejdůležitějších snowboardových závodů své kariéry.

Brzy po příjezdu k lyžařskému středisku na vrcholu ledovce však zjišťují, že si s nimi někdo krutě zahrává. Horská chata je opuštěná, lanovka se zastavila, ani jeden z nich nemůže najít svůj mobilní telefon a ve společenské místnosti na ně čekají pokyny ke hře. Hře, která jim má připomenout Saskii – členku jejich někdejší party v době, kdy jich bylo ještě šest.

Pak se ale něco stalo. Saskia v den závodů za podivných okolností zmizela. A právě letos, po dlouhých letech, kdy byla pokládána za pohřešovanou, ji úřady oficiálně prohlásili za mrtvou.

Všechny začíná sžírat nepříjemný pocit a nemohou se rozhodnout, jestli jsou horší nevysvětlitelné záhady, které se v chatě dějí, nebo sněhová bouře, která jim znemožňuje z ní uniknout. Jedno je však jisté: nikomu z přítomných se nedá věřit. Někdo je sem totiž vylákal schválně. Někdo, kdo touží zjistit pravdu o tom, co se stalo se Saskií. A ten někdo se nezastaví před ničím.

Thriller s rychlým tempem a tíživou klaustrofobní atmosférou, plný vzájemného obviňování a nedůvěry, se stal ještě před vydáním senzací a práva na něj byla prodána do 18 zemí.


Partička lidí uzavřená na místě odkud nemůže, spojená nějakým dávným tajemstvím a ohrožovaná neznámým člověkem? To nezní nijak extra originálně. Dokonce i já jsem pár takových knih už četla. Takže proč se pouštět do této?

Já jsem k tomu měla hned několik důvodů:

Prostředí – to je první důvod, proč jsem si knihu vybrala. Protože samotný fakt, že se jedná o thriller, mě nelákal skoro vůbec a thrillery v nabídkách mám spíš tendenci přehlížet. Jenže ono neodolatelné prostředí zřetelné z obálky mě nalákalo na to, přečíst si anotaci. Pak se přidala chuť na příběh o snowboarďácích a opuštěné zimní chatě zahalený do hávu jakéhosi společného tajemství. A při otevření knihy došlo i na dokonale vybudovanou atmosféru a skvělé postavy. Všechno toto způsobilo, že jsem knihu nedokázala odložit.

Paní autorka svůj příběh vypráví ve dvou dějových linkách, které od sebe dělí deset let. Své postavy tak představuje v minulosti, jako dvacetileté snowboarďáky, užívající si svůj talent a soutěživost na svazích lyžařského resortu ve Francii. Společně se připravují na závody a vznikají mezi nimi jak lásky a přátelství tak řevnivost a nenávist. Všichni jsou temperamentní a soutěživí a všichni mají pár negativních vlastností, jak už to tak bývá. A pak je tu jedna ze slečen, která má povahu opravdu všivou. Neštítí se ani špinavých triků a podrazů, aby vyhrála, protože vyhrát se musí za každou cenu. Bojuje se o místo v žebříčku, o sponzory nebo prostě jen o to, kdo je lepší. Vzájemné soupeření a lásky i nenávisti nakonec přispějí k tomu, že se stane neštěstí, které partu přátel rozdělí na dlouhých deset let.

Druhá linka se odehrává v současnosti. Postavám je přes třicet, někteří už ani na boardu nejezdí. Ta věc, která se stala v minulosti, je ale pořád silně ovlivňuje a svým způsobem určuje jejich život. Pět lidí z původní partičky se na pozvání sjede ještě před začátkem sezóny na opuštěné horské chatě a nemohou pryč. Někdo nebo něco si s nimi ošklivě hraje, vyvolává zpět duchy minulosti a manipuluje. Všichni jsou na pochybách, komu se dá věřit, protože nějaké tajemství a máslo na hlavě mají všichni. A z původně rozpačitého vzpomínkového setkání po letech se stává napínavý boj o život.

Obě příběhové linky – minulá i současná, se skvěle doplňují a přihrávají důležité informace o vztazích mezi postavami a o dění přesně v tu pravou chvíli, kdy jsou potřeba. Každá část má navíc svou typickou náladu a atmosféru, která se na stránkách line.

V kapitolách „tehdy“ se stupňuje napětí a rivalita, lásky i nenávisti jsou parádně vyhecované soutěživostí, žárlivostí a prostředím, kde se jeden druhému nemůže tak úplně vyhnout. Jak se říká - přátele si drž blízko a nepřítele ještě blíž. Zároveň však měla linka z minulosti i příjemně vzrušující a pozitivní nádech soutěží a vitalitu party mladých lidí, kteří užívají života. Doslova z nich prýštila chuť jezdit, být na horách a žít naplno.

V současnosti jsou vina a nedůvěra hlavními psychologickými faktory, které rozkládají skupinu zevnitř. Každý z nich v minulosti měl nějaký konflikt se Saskií, každý mohl nějak přispět k tomu, že zmizela. A nikdo nevěří těm ostatním, jestli v tom všem náhodou neměli prsty o trochu víc a teď si nepohrávají s ostatními. Navíc se ukazuje, že křísit minulost společným setkáním na horách nebyl možná dobrý nápad. Někteří jsou kvůli dávným událostem zahořklí, nejistí nebo vystresovaní. Zlobí se jeden na druhého, mají si vzájemně hodně věcí za zlé a hodně toho mezi nimi zůstalo nevyřešené. Odloučení navíc způsobilo, že se důvěra navazuje jen hodně těžko. Život a okolnosti postavy dost změnili, už to nejsou ti energií nabití mlaďoši.

Příběh vypráví bývalá snowboardistka Milla. Je ctižádostivá, odhodlaná a ochotná dřít pro svůj úspěch. Nepochází ze snowboardové „šlechtické rodiny“, jako její největší konkurentka Saskie. Saskie sice taky maká, ale krom toho taky leze všem ukrutně na nervy a má dost výrazně posunutý žebříček morálních hodnot – prostě bude nejlepší za každou cenu a pokud výkon nebude stačit, pomůže si jinak. Ve skupině se s těmito dvěma rivalkami vyskytuje ještě Saskiin bratr Curtis, jeho kamarád Brent, Dale a barmanka Heather. V kapitolách odehrávajících se po deseti letech Saskia chybí – je prohlášená za mrtvou, ale i ze záhrobí, jakoby stále všechny ovlivňovala a musela být nejlepší i takto.

Postavy obecně mi byly celkem rychle blízké, bavilo mě o nich číst, přemýšlet s nimi. Umím si představit, že jsem s nimi na horách, ale soupeřit bych s nimi nechtěla. Měli v sobě takovou dravost a odhodlání – hlavně Milla, že to bylo mnohdy až za hranou. Na jednu stranu si uměli užít života, ale vydržel by s nimi jen někdo podobný. Autorka si každopádně dost vyhrála a postavy působily přesvědčivě. Že by si vzala jako mustr někoho ze své závodní minulosti? :)

 

Tohle je kniha, která se čte naráz – jak minulá linka, tak ta současná jsou doslova strhující. Kapitoly se pravidelně střídají v pohledu do současnosti a do minulosti a i to je jeden z důvodů, proč jsem četla dál a dál. Nebylo mi dopřáno ani trochu oddechu v napětí a zvědavosti.

Po dlouhé době je Mráz pod kůží kniha, u které jsem si tak užívala atmosféru, prostředí, děj a postavy, že mi bylo snad i skoro jedno, jaké bude rozuzlení a kdo to všechno spískal. Vlastně mi bylo líto, když skončila. To podezřívání postav sebe navzájem a kostlivce postupně vypadávající ze skříní nebylo možné lhostejně ignorovat. Pohltilo mě to – musela jsem vědět, co se bude dít dál… Paní autorce se podařilo vybudovat naprosto skvěle atmosféru nedůvěry, podezřívání a podezřelého chování. Vazby mezi lidmi se i po deseti letech moc nezměnily, navážou v podobném místě, kde se přetrhly a minulost začíná opět vyplouvat a ovlivňovat všechny v chatce. Doslova jsem cítila jejich emoce v reakci na to, co se jim kdysi stalo. Paní autorka dokonce přihodila i velmi jemnou romantickou linku a mezi dvojicí to moc pěkně jiskřilo. Díky tomu všemu se kniha četla opravdu velice dobře.

Autorka prostředí snowboardingových soutěží moc dobře zná a ví tedy, o čem píše. Na textu je to znát a vylepšuje to atmosféru hor i profesionálních soutěží na U-rampě. Také pocity postav při jízdách jsou díky tomu autentické.

Neuvěřitelné je, že u nás vyšla kniha jako první – ještě před angličtinou a němčinou. Upřímně nechápu, jak to v Metafoře dokázali. Každopádně měli trefu a sáhli po skutečně skvělém románu.

Knihu doporučuji všem, kdo mají náladu na strhující a napínavý příběh ze sportovního prostředí. Věřím, že ani zarytí fanoušci thrillerů zklamaní nebudou.


Za knihu moc děkuji Nakladatelskému domu Grada. Můžete se na ni podívat zde a rovnou knihu pořídit. Chybu rozhodně neuděláte.



O knize:

Autor: Allie Reynoldsová

Překlad: Tereza Marková Vlášková

Vydal: Nakladatelský dům Grada (Metafora)

Rok vydání: 2020

Počet stran: 392





2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Námět hodně zajímavý, ale na mě je to až moc děsivé... :) Moc pěkná recenze.

Nikolaoss řekl(a)...

Spíš příjemně mrazivé, než děsivé. Každopádně se zařadila do poličky k mým několika málo oblíbeným thrillerům. :) Díky za komentář a přečtení.