29. 12. 2018

Medvěd a slavík



Byla pozdní zima v severní Rusi. Ze zakaboněné oblohy padal déšť se sněhem, něco mezi tím...


Autor: Katherine Arden
Série: Winternight trilogie (1. díl)
Edice: King Cool
Překlad: Kateřina Cardová
Nakladatel: Dobrovský s.r.o.
Rok vydání: 2018
Počet stran: 344




Můj názor:

Co se ukrývá pod záhadnou modrou obálkou knihy Medvěd a slavík?
Tak to jsem původně ani nechtěla zjišťovat. 
Po přečtení anotace jsem totiž došla k mylnému závěru, že je kniha hlavně pro děti, což není tak úplně pravda. Po dočtení jsem přesvědčená, že je spíš pro starší děti, či mladé dospělé chcete-li a ani dospělý čtenář nebude zklamaný.
Kniha je jedna z těch, které se skvěle čtou, ale o něco hůř se o nich píše. Příběh je totiž založený z velké části na skvělé atmosféře, která se prostě musí zažít a prostředí, ve kterém se postavy pohybují.


Kniha mě přenesla do Lesní země, kde je pánem Pjotr Vladimirovič, který žije se svojí rodinou na statku. Zimy zde bývají dlouhé a kruté a tak celé léto rodina pilně hospodaří, aby zimu přežila v teple u kamen, kde se po večerech povídají staré příběhy o Zimním pánu Mrazíkovi a jeho bratru Medvědovi. 
Jedné takové zimy se narodí holčička Vasja, která podědí z matčiny pokrevní linie vzácný dar, díky němuž se bude moci postavit na stranu dobra. Vasja vidí lesní a domácí duchy a „čjorty“ – strážce domu, lesa a stájí. 
Jenže Rusko je už tou dobou pod nadvládou pravoslavného křesťanství a tak tyhle věci nejsou zrovna něco, s čím by se chtěla veřejně chlubit. Přes to ještě lid Lesní země nechává tajně, aby jejich kněz nevěděl, misku s mlékem a chleba pro domovoje, strážce rodinného krbu…

Co se stane, když se původní božstvo a bytosti, ve které lidi věřili, potkají s novou vírou, v níž pro ně není místo? Podvolí se změnám a zmizí v zapomnění nebo budou o svoji existenci bojovat?


Děj knihy se odehrává z větší části v zimě a jde o klasický souboj dobra se zlem - zde ale v kouzelném plášti ruského folklóru. 
Paní autorka dala dohromady zvláštní a do značné míry okouzlující směs pohádek a ruských lidových pověstí, které si ještě z dětství pamatuji a bylo příjemné se ke známým bytostem vrátit. Atmosféra příběhu je mrazivá, temná a svým způsobem děsivá, jak už ruské pohádky bývají. Nechybí ale ani hřejivé teplo naděje. 
Příběh se skvěle čte. Není psán nijak složitě, ale není také plytký a hloupý. Rozjezd je pomalejší a nečetl se mi nejlépe, ale netrvá to dlouho. Po té, co jsem byla seznámena s rodinou Pjotra Vladimiroviče, nabírají události rychlý spád a jsou čím dál tím víc napínavé a strašidelné.

Dívka Vasja Petrovna, která je hlavní hrdinkou příběhu, je otevřené a nespoutané dítě. Po matce, která jí umřela, zdědila zvláštní nadání vidět svět bytostí, který ostatní nevidí a kvůli tomu je považovaná za podivínku, div ne čarodějnici. 
Tehdy bylo údělem ženy se vdát, starat se o dům a mít děti. Nic víc. Vasja však toužila po jiném osudu. Bylo velmi snadné pochopit její náhled na život a přát jí, aby dosáhla svého. Pro její milou a otevřenou povahu a snahu o pomoc ostatním jsem si ji rychle oblíbila. Na začátku příběhu je naivním dítětem, ale učí se rychle, čemuž pomáhá nejen nevlídné životní prostředí a náročné podmínky, ale především lidé, s nimiž se v příběhu setkává.

Moc se mi líbilo zpracování „zla“. Hlavní záporák skvěle využívá zbraní, které mu lidé sami skládají do rukou. Bojuje proti dobru využitím lidského ega a sobeckých tužeb po vlivu a moci. Živí se strachem a lidskými slabostmi, jako jsou hloupost, omezenost v pohledu na svět. Pomáhá mu neschopnost některých postav přijmout jiný úhel pohledu, i kdyby je to mělo stát život. 
Dobro se brání díky vlastnostem jako je statečnost, přátelství, věrnost a soudržnost rodiny. Bojovníci na té správné straně musí být odvážní, nesobečtí a ochotní za konečné vítězství něco obětovat.

Ráda říkám, že mě kniha velmi příjemně překvapila. 
Příběhy s pečlivě vybudovanou atmosférou mám ráda a zde si paní autorka dala opravdu záležet. Na období Vánoc je kniha přímo ideální, protože k nim pohádky, fantastické příběhy a boj dobra se zlem krásně padnou. Knihu ráda doporučím všem, které podobný příběh láká. Věřím, že žádného ze svých čtenářů nezklame.


Za laskavé poskytnutí knihy ke zhodnocení moc děkuji Knihám Dobrovský. Pokud vás z mého povídání zaujala, můžete ji sehnat v síti knihkupectví Dobrovský nebo na e-shopu zde i s ukázkou k nahlédnutí.





Anotace:

Ve vesnici na okraji divočiny severního Ruska po většinu měsíců v roce panuje zimní, zasněžené počasí a neustále vane chladný, až mrazivý vítr. Starý sluha zde vypráví shromážděným dětem legendy a pohádky o čarodějnictví, folklóru a Zimním králi. Zdejší církevní autority sice opovrhují kouzly protkanými příběhy ze starých dob ale z myslí lidí je nikdy nevymažou.

Ale pro mladou a divokou Vasju tato vyprávění nejsou vymyšlená. Vidí totiž duchy, kteří střeží její domov, stejně jako rostoucí síly černé magie, které se skrývají v okolních lesích.

Atmosférický a okouzlující román, v němž není nouze o dobrodružství, připomene mnohým čtenářům ta nejlepší díla Neila Gaimana.

2 komentáře:

Mora Leray řekl(a)...

Na toto už nějakou dobu koukám. Vypadá to dost dobře! :)

Nikolaoss řekl(a)...

Mě to hodně překvapilo. Jsem ráda, že jsem se nechala zlákat :) snad se brzo dočkám i dalšího dílu. Díky za komentář a přečtení.