7. 8. 2017

Knižní obezita


V poslední době jsem si všimla u sebe v knihovně nárůst počtu silně obézních svazků či dokonce sérií. Ono by to ani nevadilo, já jsem tolerantní tvor a navíc mám tlusté ráda - tedy knihy pochopitelně (maso nejím). Víc si tak počtu, užiju si děje a tak. Jenže každá mince má dvě strany, jak se tak povídá.
 
Zdroj

Jaká pekla autoři svým obézním dítkům připravují?

Obtížná manipulace s vypaseným kusem

S knihami do 500 stránek to ještě jde, jak to má nad 500 začíná čtení vyžadovat celkem nadpřirozené čtenářské schopnosti fyzického rázu. Zkoušeli jste číst třeba takovou Hru o trůny v tramvaji... plné lidí, cukající, prudce zastavující. Když se vám podaří vyřešit záhadu, jak se držet, vyvrátí vám ta bichlice prsty. A udržet ji v jedné ruce – nemožné!
Ono i v posteli se nečte nijak snadno. Nemáte-li užitečnou pomůcku v podobě čtecího polštáře, který drží za vás, uženete si potíže se zápěstím jen to hvízdne :)
A co teprve ve vaně - ve zvednutých rukou je to solidní náhrada činek a když si ji opřete o břicho, protlačí se vám rohem až k žaludku. To pak člověk ještě rád sáhne po čtečce, aspoň na to cestování (zdravím do Palmknih – jsou mým hlavním dodavatelem).

Docela bych tedy ocenila, kdyby si spisovatelé, kteří trpí grafománií a vykrmují svoje díla na hranici morbidní obezity, sáhli do svědomí a rozdělili tyhle monstra na dva díly.

Vybraní hříšníci z mé knihovny jsou: Diana Gabaldon, již zmíněný pan Martin, Sarah J. Maasová a další výtečníci
 
Zdroj
 Nevhodný oděv pro těžkotonážní kus

Tlustá kniha v měkké vazbě, to je fakt peklo!
Chápu, proč to je, protože dáti už tak drahou vypasenou krasavici do pevné vazby, byla by dražší. Takhle si to aspoň myslím. Pletu-li se, vyveďte mě prosím z omylu. Ale já bych si v některých případech i připlatila, jen aby stránky zůstaly při sobě a desky nepomuchlané, o zlomeném hřbetu ani nemluvě.
Částečně se situace dá řešit látkovým obalem na knihu (díky ti Hranaté šitíčko) a něžnou manipulací, ta je ale u cvalíků docela obtížná. Člověk může s knihou zacházet něžně jak s odkvetlou pampeliškou, ale nehoda se stejně může stát.

Jinak je to asi dost neřešitelná situace, na kterou je třeba si zvykat. Měkkejši-cvalíci prostě budou. Obzvláště pokud čtete jangadultky, tam se jich najde, no jéje! Případně ve scífkách nebo fantaskách a taky historických románech. Navíc, já mám měkkou vazbu docela ráda, jen kdyby byla občas hubenější :).

Vybraní zástupci mojí knihovny: Dvůr mlhy a hněvu, Winter, Dubnová čarodějka, Paní půlnoci…

Zdroj

Prostorové potíže při ubytování a cestování

Toto je problém obzvláště u rozsáhlejších sérií, zaberou celou poličku a ještě abyste se strachovali, že pod nimi praskne. Zase ale celá série vedle sebe tak krásně vypadá, nikdo ji nepřehlédne… a police z Ikea vydrží, to mám vyzkoušené.

Co se přenosu týká - já tedy nosím knihy v batohu (nebo ve čtečce), ale dámy s kabelkou, ve které vlečou něco od paní Gabaldon, protože se od Jamieho nechtějí urvat ani v čekárně u doktora, vypadají, jakoby táhly na rameni nákup pro celou rodinu. Naštěstí jsou teď v módě fakt velké kabelky, ale ortopedi pláčou  - co vaše záda, milé dámy.
V každém případě můžete cvaldu přenášet jen tak, v ruce. Budete za těžkého intelektuála a knihomilce a to za vykloubený loket a svalovou horečku stojí.
Výhodou může být tlustá kniha v případě, že použijete kabelku jako zbraň. Znám svazky, které bez problémů způsobí otřes mozku, pokud se dobře trefíte a ucha kabelky vydrží tu odstředivou sílu. V případě využití knihy k obranným účelům je opět vhodnější pevná vazba.

Zdroj

 Příběh jako ve vatičce

Když nad tím tak přemýšlím, nejlepší jsou pro mě knihy v rozsahu od 300 do 500 stran.
A teď nemluvím jen o manipulaci a křehkostí měkkejšů. Do tohoto rozsahu se navíc autorům podaří narvat méně vaty - i když známe případy, které to narvou i do 100 stránek, obecně mi vadí daleko méně, když musím posilovat s tlustou knihou bez vaty, než se vznášet s tenkou plnou zbytečných slov.

Naštěstí se mezi mými tlusťochy žádný takový vaťákový svazek nenachází, ale mezi hubeňoury je jich překvapivě hodně. A když se příběh podaří, je vždycky lepší mít ho na více stranách.


Navzdory předchozím větám mám pro tlusté knihy celkem slabost a čtu jich docela velké množství i přes řečené potíže. Jak to máte vy? Tlusté, tenké nebo něco mezi tím?



10 komentářů:

TheMellory řekl(a)...

Naprosto dokonalý článek. Souhlasím ve všech bodech a už dlouho jsem se tak nepobavila. :)))

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za přečtení a komentář :)

Havarijní pojištění řekl(a)...

Super článek. Při jeho čtení se nedá nic než kývat souhlasně hlavou :D A přesně Píseň ledu a ohně o které se zmiňuješ byla můj důvod pro pořízení čtečky. Ta sága má hrozně moc knih které jsou neuvěřitelně obří. Já vím, že kniha je vždycky lepší jak čtečka, jenže pokud množství a rozměry knih přesáhnou únosnou mez a je třeba se častěji stěhovat, je třeba to nejak řešit. Čtečka toto řeší dokonale. Vše se mi tam vejde a čte se mi dobře i v MHD díky možnosti zvetšit si písmo, pokud to moc kodrcá a nízkým rozměrům :-)

Nikolaoss řekl(a)...

Tohle jsou přesně i moje argumenty pro pořízení čtečky - tedy byly. S mojí čtečkou jsme spolu už pět let a skvěle nám to klape. A to jsem byla velký odpůrce. Děkuji za komentář a za přečtení :)

Lory Humble řekl(a)...

Já mám tlusté knihy a dlouhé série ráda - nerada se loučím se svými oblíbenci. Se Sarah J. Maas je to docela problém, i když ty stránky většinou nepřelezou 700. S takovým Stevenem Eriksonem, který jede solidních 900 každou druhou knihu, si to ovšem vůbec neumím představit, kdyby neměl tak tenké stránky - to bych potom snad ani neunesla a narvat to někam do tašky je taky záhul :) Nicméně v tomto případě mi nevadí ani ty vycpávky a vata - protože on to se slovy prostě umí :)

Lory Humble

Nikolaoss řekl(a)...

S panem Eriksonem jsem zatím neměla tu čest, ale chválí ho hodně lidí. Zkusím ho sehnat do čtečky :) zbabělé, já vím, ale přece jen se mi nechce tahat.

Radka Z. řekl(a)...

Humorný článek :) Se všemi nevýhodami tlustých svazků, co útočí na zdraví našich prstů a zápěstí, máš pravdu, a proto jsem tak ráda za svou čtečku, ve které můžu číst i v tramvaji nebo autobuse cokoliv. Ale doma v knihovně ty tlustoši vypadají nejlíp :)

Nikolaoss řekl(a)...

To je pravda :) taky se ráda kochám pohledem na ty lajny tlusťochů v sériích. Díky za komentář a přečtení.

Myanmar řekl(a)...

Tohle mě fakt pobavilo, díky za to :)Souhlasím se všemi body, hlavně s těžkotonážní knihou v měkké vazbě. Těch pár gramů papíru navíc už to fakt nezachrání :)

Nicméně, co naplat, tlusté knihy miluju. A i ta trocha nepohodlí mi za to nakonec stojí.

Nikolaoss řekl(a)...

Mám to stejně, zrovna jednu vypasenější rozečítám. Naštěstí má pevné desky :) díky za komentář a přečtení.