21. 6. 2016

Shakespearovy knihy, Prosperova knihovna - přednáška


Přednášející: Prof. PhDr. Petr Osolsobě PhD., Filozofická fakulta Masarykovy univerzity

Vždycky mě zajímalo, kde bral pan WS inspiraci ke svému tvoření a proto jsem navštívila přednášku v MZK v Brně. Vůbec jsem netušila, do jak zajímavého a komplexního tématu tímto kousnu a určitě jsem netušila, že budu od toho dne každý den poslouchat další přednášky na toto téma na youtube :)

Zdroj: internet
Na této přednášce, kterou jsem navštívila živě, jsem se dozvěděla hlavně odpovědi na otázky WS a jeho knihovna – kde nabyl své knižní vzdělání, které staré knihy nejvíc čítal, kdo tiskl jeho knihy, jak vzniklo slavné foliové vydání jeho her (1626) a jak používá metaforu knihy ve svém díle. Dověděla jsem se, že WS se pohyboval v poměrně dost vysoké společnosti, takže měl přístup i k cenným tiskům, ke kterým se tenkrát běžně nebylo možné dostat. Mohl tedy čerpat inspiraci například i u Plutarcha, který ovlivnil hodně WS dramat, nebo třeba u Ovidia. WS se prostě dokázal inspirovat vším, co četl a prostřednictvím svých her předal příběhy ostatním – příběhy z historie, mýtů i skutečných událostí. Příběhy sice mohly být převzaté, ale řeč, kterou WS používá je naprosto originální.

First Folio, zdroj internet

Na hrách Williama Shakespeara mě fascinuje hlavně to, že jsou nadčasové. Navzdory tomu jak moc jsou staré, jsou v každé době pochopitelné a vždycky budou. Nikdy už nebude žádný dramatik, jako byl WS – jeho hry mají hloubku, jsou napínavé, zábavné, poučné, zamilované a především po čertech dobře napsané a jazykově bohaté, plné metafor a skrytých náznaků, narážek a odkazů. WS si nádherně hraje se slovy a jejich významem. Prostě každý si v jeho hrách najde to svoje.
Co mě velmi pobavilo, bylo to, že Shakespeara v podstatě donutila tvořit cenzura, která tenkrát byla – díky zákazu původních křesťanských her mohl a musel WS psát svoje hry, aby měl, ve svém divadle Globe, co hrát. Takže všechno zlé je nakonec pro něco dobré :).

Zrekonstruované divadlo Globe v Londýně, zdroj: internet

Pan přednášející Petr Osolsobě uměl nádherně recitovat, takže nám přednášku okořenil přednesem některých Shakespearových her a sonetů. A taková perlička – čtrnáct dnů před touto přednáškou objevili ve Francii jeden výtisk Shakespearova Folia, je to 234 původní zachovaný výtisk!


Téma je natolik obsáhlé, že se bohužel do dvou hodin prostě nemohlo vejít, takže na téma renesanční divadlo, historie divadla a Shakespeare a jeho hry mohu doporučit na youtube přednášky pana Hilského. Je to opravdu velice zajímavé téma, protože pan Hilský zmiňuje ve svých přednáškách i historické souvislosti. Žádnou přednášku pana Osolsobě jsem na youtube bohužel nenašla.

Můžete shlédnout například tuto s názvem Shakespeare a zrod anglického divadla, navzdory anglickému začátku je to v češtině :) :

https://www.youtube.com/watch?v=gxNhlpVHvYo

2 komentáře:

Rachel Roo řekl(a)...

Jee to muselo byt super. Ja jsem desne prednaskovej typ, bydlet blliz, urcite tam jdu s tebou :)

Nikolaoss řekl(a)...

Já poslední dobou taky vlezu kdekam, kde se mluví o něčem zajímavém. Divné je, že na škole, když to bylo zadara, tak mě to moc nebralo :D v MZK jsou teda přednášky zadara i teď.