15. 3. 2024

Tíživé ticho

 




Můj návyk na „bryndzovky“ zatím ještě v podstatě nenastal. Co jsem od autora četla, se mi líbilo, ale není to tak, že bych musela okamžitě mít vše, co napíše. Dost mě odrazuje to, že jsou knihy spojovány do „řady s jedním detektivem“. Nevím proč. Zdá se, že bych měla pokaždé raději jiné vyšetřovatele :) asi si mě tak vychoval Dick Francis. Proto jsem sáhla po Bryndzově novince, která do žádné řady nepatří a zároveň má být psychologickým thrillerem. To mám výrazně raději, než čistě detektivní romány nebo klasické krváky.

 

Anotace:

Maggie je úspěšnou lékařkou a s manželem Willem žijí přesně takový život, jaký si vysnili. Jednoho dne však k ní do nemocnice přivezou postřeleného muže v povědomém oblečení. Maggiin život se nejprve zastaví a pak obrátí naruby. Přes všechnu snahu se Willa nepodaří zachránit a Maggie je přesvědčená, že se stal obětí vloupání. Policejní zpráva zní ale jasně: spoušť stiskl Will sám.
Maggie je zdrcená žalem i sžíravými otázkami. Její manžel nebyl sebevrah. Měl toho tolik, pro co žít. Po pohřbu odjíždí Maggie do jejich prázdninového domu na malém chorvatském ostrově, aby unikla realitě. Jenže realita ji dostihne i na opuštěném místě a je mnohem temnější, než čekala.
Vše odstartuje dopis, který jí Will napsal pro případ své smrti a jenž obsahuje indicie odhalující děsivé tajemství.
Jak si Maggie skládá střípky dohromady, zjišťuje, že Willova smrt je spojena s někým z jeho minulosti... S někým, kdo udělá vše pro to, aby umlčel i ji.

 

 

Začátek příběhu vrhne hlavní hrdinku Maggie z vrcholku šťastného života přímo do propasti zoufalství. V jediném dni přijde o manžela i o pevnou jistotu toho, že byl jejich vztah šťastný, že k sobě byli upřímní a dokonce pochybuje i o sobě samé. Jak si mohla nevšimnout, že její manžel má doma zbraň? Jak mohla přehlédnout, že je na tom psychicky natolik špatně, že ji obrátí proti sobě? Mohla něco udělat? Mohla tomu zabránit? V naprostém zoufalství a psychické mlze absolvuje mužův pohřeb a protože je třeba vyřídit jejich pozůstalost v zahraničí, odjíždí do Chorvatska, kde měli s manželem prázdninový dům na ostrově.

Maggie zjišťuje, že manželova smrt přeci jen nemusela být sebevraždou nebo minimálně ne až tak dobrovolnou. A co hůř její život se záhy ocitá v ohrožení také. Zatím ještě netuší kdo a proč, ale jak pomalu rozmotává stopy, které jí manžel zanechal, je k rozluštění záhady čím dál blíž. To se pochopitelně nelíbí tomu, kdo je na opuštěném ostrově proto, aby pohřbil tajemství hluboko, jak jen to půjde, klidně i se samotnou Maggie.

 

To, že nemám s předchozí autorovou prací moc zkušeností, se nejspíš ukázalo být výhrou, protože ostatní čtenáři se často zmiňují, že se jim tato kniha líbila nejméně. Já mohu srovnávat pouze s jinými žánrovými knihami a z tohoto srovnání příběh vychází poměrně dobře.

Rozhodně je plus, že mě text pohltil hned na začátku a rychle vtáhl do vnitřního světa hrdinky. Autor ji popsal dost dobře, abych se s ní dokázala bez problému sejít na stejné vlně. Se smrtí manžela se vyrovnávala docela složitě a ukázalo se, že vztahy s jeho rodinou nejsou úplně ideální. Tchyně se netajila s tím, že si přeje vnoučata a Maggie dávala jednoznačně přednost kariéře lékařky, která ji cele naplňovala. Maggie byla vykreslená jako velmi zodpovědný a morálně srovnaný člověk. Nebyla zbabělá a dokázala jít za svým. Všechny tyto vlastnosti se později ukázaly být potřebné, i když dost nebezpečné. Kdyby ovšem byla bezcharakterní zbabělec, příběh by dost rychle skončil. Každopádně oceňuji, že v těchto ohledech byla popsána věrohodně a sympaticky. Rozhodně bylo možné se do ní vcítit – nejen díky tomu, že byla vypravěčkou, prožívat vše s ní a bát se o ni. To považuji za plus. Když se mi totiž stane, že je mi hrdina jedno, pokazí mi to sebelepší příběh.

 

Co se příběhu týká, byl jednoduše velmi čtivý a dokázal si mě udržet. Knihu jsem přečetla za dva dny a celou tu dobu jsem nenarazila na nudné místo. Ono taky nebylo moc kde, protože příběh plynul dost svižným tempem. Autor nic zbytečně nenatahoval, občas jsem měla i pocit, že je všechno rychlé jaksi až moc.

Dost se mi líbilo, že se většina příběhu odehrávala na prakticky vylidněném ostrově. V létě to bylo turisticky vyhledávané místo, v době děje knihy byl podzim a pohled na opuštěné hotely byl dost mrazivý. Celý ostrov byl prakticky „městem duchů“. Musím říct, že to ve mně vzbudilo chuť se do nějakého takového resortu „po sezoně“ podívat :) Nejsem si ale jistá, že by bylo snadné podobnou lokalitu najít.

K atmosféře místa přispívala i skutečnost, že počasí hrdince právě nepřálo. Moře bylo divoké a rozbouřené, pršelo, fučelo a byla zima. Když jsem pak vzala na vědomí skutečnost, že Maggie je na ostrově kvůli počasí prakticky uvězněná se třemi místními muži a někým, kdo jí jde po krku, moc příjemné zjištění to nebylo. Ovšem do psychologického thrilleru perfektní. Místo a obsazení jako stvořené pro pronásledování a osnování překvapivých nehod.

Zdánlivé nehody, které Maggie potkávaly, mě bavily naprosto neskutečně. Uznávám, že to zní divně, užívat si při čtení nehody… Obzvlášť vydařené pro mě byly zejména scény, kde nějak figurovala voda. Ať už šlo o skutečně nebezpečnou scénu nebo scénu kde se něco stát mohlo. Voda prostě umí děsit, zvlášť pokud se hrdina octne pod ní a nemůže pryč tak snadno, jak by chtěl. Občas se mi zdálo, jakoby se proti Maggie spikl její dům samotný spolu s okolní přírodou a napomáhal útočníkovi ji dostat. Nějak si nejsem jistá, jestli je prakticky automatizovaný dům úplně dobrý nápad postavit na opuštěném ostrově. Stránka napětí a pocit nervózního strachu byl v příběhu rozhodně dobře zmáknutý. Spolu s Maggie už jsem viděla nebezpečí za každým rohem.

Abych pravdu řekla, úplně si nemyslím, že by se některé situace mohly skutečně stát, aniž by je někdo výrazněji řešil. Sice je známé a tradované klišé, že jižní národy bývají trochu lehkomyslnější. Přes to, pokud někdo oznámí, že se bojí o život, asi bych čekala od policie trochu více snahy se k ohrožené osobě dostat. Na druhou stranu mi nepravděpodobné okamžiky zase tolik nevadily. Ve většině knih mi nevadí, pokud nejde o vyložené nesmysly a to tady v podstatě nešlo.

 

Konec mě dostal. Většinou se příběhy tak nějak doberou k tomu, že hrdina spravedlnost vybojuje stůj co stůj. Tady byl konec výrazným způsobem jiný. Přišlo mi, že se v podstatě velmi dobře trefil do toho, jak by vše ve skutečném světě nejspíš dopadlo. Přeci zase tak nevadí, že vraždíš a dopouštíš se nezákonných machinací, dneska ti vaz zlomí úplně jiné věci. Až do konce nepřestává pocit nepříjemného napětí a obrovské nespravedlnosti a bezmocnosti u hlavní postavy. Celou dobu je ve vzduchu otázka, jak a jestli vůbec může tohle Maggie vyhrát. Jen se divím, že se víc nezlobila na svého muže, když jí zanechal takové potíže.

Epilog mě už moc nezaujal, ale s tím mívám problémy dost často. Takže to beru čistě za svůj trabl, že mě podobné ukázky více či méně happy endů otravují.

Celkově jsem se čtením v podstatě spokojená. Příběh mě udržel napnutou a při čtení jsem se bavila. Takže za mě dobrý. Není to sice příběh, který bych chtěla číst znova, protože už bych přišla o prvek onoho neznáma a napětí, ale na první čtení to zážitek byl.

 

Za knihu moc děkuji Nakladatelskému domu Grada. 

Knihu si můžete prohlédnout tady.

 


O knize:

Autor: Robert Bryndza

Překlad: Kateřina Elisová

Vydal: Nakladatelský dům Grada (Cosmopolis)

Rok vydání: 2023

Počet stran: 368

 

Další knihy autora na bloGu:

Ne tak úplně soukromé e-maily Coco Pinchardové


Žádné komentáře: