17. 6. 2016

Kariéristky


Autor: Louise Bagshawe
Rok vydání: 2016
Nakladatel: BB/art
Překlad: Ira Smolková



Anotace:

Původně nejlepší přítelkyně. Později soupeřky na život a na smrt. Jak dlouho přetrvá jejich nenávist?
Rowena Gordonová, příslušnice britské vyšší třídy, a Topaz Rossiová, prudká italo-americká zrzka z Brooklynu, se na univerzitě v Oxfordu stávají nejlepšími přítelkyněmi. Obě jsou talentované a velice ambiciózní. Neexistuje nic, co by jedna pro druhou nebyla ochotná obětovat. To však jen do chvíle, kdy Rowena přebere Topaz jejího milovaného muže.
Obě mladé ženy jsou předurčeny k úspěchu ve svých kariérách – Topaz v žurnalistice a Rowena v hudebním průmyslu. Když se jejich cesty po letech znovu zkříží, ukáže se, že Topaz své někdejší přítelkyni její zradu nezapomněla. Je připravena udělat cokoli, aby zničila Roweninu slibně se vyvíjející kariéru, a připravuje dokonalou pomstu. Rowena si ovšem nenechá nic líbit a své sokyni vyhlašuje válku…

Můj názor:

Kniha mě tentokrát nelákala ani tak obálkou, jako anotací. Co může být lepší než dvě bývalé kamarádky, které se rozhádaly kvůli chlapovi a teď si jdou vzájemně po krku a ničí si kariéru. Ano, rozhodla jsem se, že se hezky škodolibě pobavím a tak jsem si napsala Palmknihám o tuhle knihu.

Příběh začíná v Anglii na Oxfordské universitě. Studují tam dvě dívky – nejlepší přítelkyně, které jsou cílevědomé, soutěživé a hlavně inteligentní a překrásné. Každá ovšem malinko jiným způsobem. Rowena je klasicky krásná blondýna, ledová panenská anglická lady. Taková je ovšem pouze navenek. V koutku duše touží pracovat v hudební branži, vyhledávat nové talenty a hlavně být úspěšná. Topaz je temperamentní, proklatě sexy italo-američanka, jejíž největší touhou je psát do novin a později se stát šéfredaktorkou. Ona také chodí s Peterem – ano, to je ten mizera, který se stane klínem vraženým mezi ty dvě.

O tři roky později se tyhle princezny opět setkávají v New Yorku. Každá už má vydřenou tu svoji vytouženou závratnou kariéru, bohatého milence a úspěchy na všech frontách. Jenže stará zášť z university znova vzplane a z princezen se stanou vzteklé čarodějnice – konečně, úspěchy už začínaly být nuda :).

Děvčata jsem si nijak zvlášť neoblíbila, ale to jsem ani nečekala. Byly na mě trochu moc kariéristky a potvory – větší pomstychtivá mrcha byla každopádně Topaz. Rowena se v podstatě provinila jen tím, že nedokázala odolat manipulování ze strany chlapa, to se sice kamarádce nedělá, ale není to nejspíš nic, zač by se jí měla Topaz mstít ještě po třech letech. Obě každopádně na vrchol šlapaly usilovně a pokud bych už si z nich měla vybrat, byl by mi asi příjemnější Rowenin přístup ke kariéře. Jako postavy pro tento typ příběhu byly ovšem holky napsané skvěle! Možná mi jen vadila jejich až přehnaně zdůrazňovaná krása – ano, já jsem pochopila už v první části, že jsou nádherné, nebylo třeba to pořád opakovat :). Oběma se každopádně nedá upřít obrovská cílevědomost a úsilí s jakou pracovaly na svých kariérách. Se stejným úsilím ovšem pracovaly i na škodění té druhé, a když už to vypadalo, že se situace uklidní, jedna z nich si zase rýpla a jelo to nanovo. Obě prostě musely být lepší než ta druhá za každou cenu a ani jedna nenašla dost síly ustoupit první.
 Příběh se pochopitelně hemží i bohatými a úspěšnými muži, z nichž ti nejbohatší a nejúspěšnější (v přijatelném věku) spí s hlavními hrdinkami. Až na kauzu s prvním mužem Peterem se ale ani jedna z dívek nechová jako rajda a mají stálé partnery – každá svého. Dívky sice nebyly prototyp na moji nejlepší kamarádku, ale i tak jsem jim fandila a přála jsem jim šťastný konec. Jejich pracovní nasazení a úspěchy jsem také musela obdivovat, ač sama touhu po kariéře v povaze spíš nemám.

Paní autorka píše dost příjemným stylem. Příběh se jí nezasekává a svoje hrdinky zasadila do zajímavého prostředí – Rowenu do společnosti, která vyhledává mladé nadějné kapely a Topaz do velké společnosti, která vlastní a vydává noviny a časopisy. Příběh je sice trochu předvídatelný, protože mi bylo jasné, jak to nakonec dopadne, ale při čtení to vůbec nevadí. Je pravda, že nejdříve mi trochu dělalo potíže se do knihy začíst, první část, kdy byly holky teprve na škole, mi připadala mírně nezajímavá a minulost obou děvčat byla prazvláštní, i když vhodně zvolená k tomu, aby paní autorce vyrostly charaktery, které potřebovala. Pak se paní Bagshawe rozjela a příběh dostal spád s tím, jak popisovala zběsilý hon hrdinek za postavením, vlivem, úspěchem a mocí. Vztahy mezi postavami byly uvěřitelné a vůbec ne šablonovité jako v knihách tohoto typu. Musím také pochválit vkusně napsané erotické scény, protože tohle ne každý autor umí a ty laciné knihu dokážou pokazit.

Celkově jsem se od knihy dočkala překvapení. Paní autorka mi dopřála příjemných pár večerů čtenářské pohody s dobře napsaným románem pro ženy, který rozhodně nepatří do laciné červené knihovny. Doporučila bych ho ženám, kterým nestačí v knize jen předvídatelný románek, sexy chlap a přehnané erotické scény, ale očekávají také zajímavý příběh a dobře napsané postavy.


Za recenzní výtisk moc děkuji Palmknihám. Knížku do vaší čtečky si můžete pořídit zde. Dokonce je k dispozici i pokračování příběhu zde.


11 komentářů:

Knižní svět řekl(a)...

Parádní recenze, píšu si na seznam a jednou si to snad přečtu :D

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za komentář :) jestli nemáš seznam tak dlouhý jako já, tak se k tomu snad dostaneš ještě letos :D

Mrs. Jungová řekl(a)...

Skvělá recenze. Už jsem na tuhle knihu četla jednu recenzi a hodně mě zaujala a teď jsi mě přesvědčila ještě více, že bych si opravdu ráda přečetla.
Mrs. Jungová

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za komentář. Určitě ji zkus, myslím, že chybu neuděláš :)

Monulka řekl(a)...

knížka mě hodně zaujala, musím se po ní časem podívat :)
http://monulkov.blogspot.cz/

Šárka Fofoňková řekl(a)...

Nevím, jestli se budu po knize pídit, ale recenze je moc dobře napsaná :)

chireen řekl(a)...

Asi to není úplně můj šálek čaje, protože přesně tuhle škodolibost v knihám moc nemusím, ale kdo ví. Třeba se mi někdy dostane do rukou :)

BLUDIČKA VEČERNICE

Rachel Roo řekl(a)...

slysim o ni prvne, ale takovyhle pribehy ctu rada, podivam se po ni :)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji všem za komentáře a za přečtení článku.

Bára Alexová řekl(a)...

Myslím, že předvídatelnost je kamenem úrazu podobných knih, což je velká škoda, protože když už něco takového jeden napíše, měl by se snažit, aby překvapil :)

Nikolaoss řekl(a)...

Otázka je, jestli je to u tohoto typu příběhu vůbec možné :) každopádně spoustu věcí mezi začátkem a koncem bych nečekala a rozhodně jsem se u čtení nenudila, takže předvídatelnost tentokrát odpouštím :) děkuji za komentář a za přečtení.