25. 12. 2022

Štvaná zvěř

 



Na YA thrillery už jsem si zvykla. Je to takové příjemné proložení fantasek a romantik. Tenhle navíc nabízel docela dost lákavou anotaci. Už když jsem knihu otvírala, byla jsem natěšená, co všechno se na stránkách stane.

 

Anotace:

Když Greer McDonaldová získala stipendium na STAGS, nejstarší, nejprestižnější a s přehledem nejsnobštější střední škole v Anglii, netušila, že ji čeká peklo. Její bohatí, urození spolužáci jí totiž od prvního dne dávali najevo, že mezi ně nepatří.

Teď ale přišel zvrat, který vše změní. Henry de Warlencourt, nejhezčí a nejoblíbenější kluk na škole, ji totiž pozval, aby spolu s jeho dokonalými přáteli strávila podzimní prázdniny. Program? Tři dny krvavých šlechtických radovánek: honu, střelby a rybolovu.

Ona ani ostatní pozvaní outsideři však zatím netuší jednu věc: Že štvanou zvěří budou oni



Jestli tyhle thrillery YA něco umí dobře, tak namotat mě hned od prvních stran. Obzvláště ty ze školního prostředí. Tento nebyl žádná výjimka z pravidla.

Prvním překvapením na příběhu bylo to, že jsem vlastně věděla, jak dopadne. Věděla jsem, že někdo umře. Kdo to bude a dokonce to, že okolnosti jeho smrti nebyly ani náhodou košer. Vypravěčka příběhu Greer se hned na začátku přizná, že cítí za jeho smrt vinu. Že ji v podstatě zavinila. A nebyla na to sama! Navíc je to úplně něco jiného, než o čem píše anotace. Rozhodně se jednalo o začátek, který vzbudí zvědavost a přiková oči ke stránkám.

Další příběh byl vyprávěný jako její vzpomínky. Popisovala, co na škole zažila, co se stalo, jak se to stalo a proč. Až na konci mi došlo, že se vlastně svým vyprávěním snaží vysvětlit své jednání a své rozhodnutí. Až na konci mi došlo, že se v podstatě má za co omlouvat – a není to vražda, co by mělo její svědomí zatěžovat. Už na začátku si klade otázku, jestli mohla něco udělat jinak a své vzpomínky „předkládá“ čtenáři, aby o tom rozhodl sám.

 

Příběh se odehrává na velmi prestižní škole STAGS, která působí, jako by se zastavila v čase. Hlavní hrdinka přijíždí, aby absolvovala svůj první rok a se všemi místními podivnostmi jsem se seznámila jejím prostřednictvím. Všechno bylo divné. Místní způsob života, názvy, uniformy, přístup k technice. Dokonce i partička místních privilegovaných spratků, kteří prakticky řídili školní společenství. Tahle šestice manipulativních harantů hraje s ostatními studenty psychologickou hru a využívá naprosto bezchybně přirozenou lidskou touhu zapadnout a být přijímán svým okolím.

Hlavní hrdinka Greer se na škole od začátku cítí úplně mimo. Není to jen tím, že by nezapadala, ale zdá se, jako by byla cíleně odstrkovaná mezi outsidery a přehlížené. Její překvapení, když jí pak přijde pozvánka na prestižní společenskou akci pořádanou na venkovském sídle jednoho z elity, je pochopitelně obrovské. A ani ji nenapadne, že by snad nejela. Vždyť ji konečně přestali přehlížet. Dostala se mezi elitu školy. Ti, kteří ji přehlíželi, si teď přejí být na jejím místě! Další překvapení přichází, když zjistí, že pozvání spolu s ní dostali další dva outsideři. Chanel, která nemá to správné bohatství a Shaheen, který je původem Ind. Spolu se mají zúčastnit prázdninového honu, střelby a rybolovu. Brzo jsou nuceni přijmout neuvěřitelné – oni jsou kořistí.

 

Autorka si v příběhu pohrává se zajímavými tématy a musím říct, že velmi dobře. Elitářství, nadřazenost, rasizmus, chudoba, bohatství. Lepší a horší lidi na základě naprosto nerelevantních důvodů. Manipulace z pozice moci, dokonce i pomocí citů a ostatních vzájemných vztahů. Opravdu ti mocní mohou všechno a ti pod nimi to strpí, jen aby mohli patřit mezi ně? Všechno tohle na stránkách je a autorka nasadí v průběhu Greerina vyprávění nejednoho brouka do hlavy. Nějakého lakování na růžovo se v příběhu nelze dočkat. Jediné, co je růžové, jsou brýle hlavní hrdinky na samém začátku víkendové akce.

Greer se snaží všemožně odložit a obejít pochopení nevyhnutelného. Vážně není nijak lehké přijmout fakt, že se stanete něčí kořistí. Že ten někdo může všechno a nikdo vám na pomoc nepřijde, protože jeho okolí s ním spolupracuje a pomáhá ukrýt následky. Tuhle psychologii měla autorka podle mě dost dobře zmáknutou. Fascinující byla už jen myšlenka, že se něco takového děje a že celé panství spolupracuje jako dobře namazané soukolí.

Kniha skvěle udržuje v napětí už od prvních stránek, což je super. Moc „krvavých“ detailů tu není – pokud už, týkají se většinou ulovených zvířat. Vůbec ale není pochyb, co tím partička mocných svým hostům hodlá naznačit. Psychologie je rozhodně tím hlavním, co napětí udržuje. Dokonce ani nemůžu říct, že by byla kniha předvídatelná. Autorka prozradila hodně už na začátku, výsledek jsem tedy znala. Cesta k němu byla záhadou a zůstalo to tak více méně až do konce. A ten byl rozhodně také překvapení.

Dění na stránkách bylo natolik poutavé, že jsem nestihla ani moc přemýšlet nad postavami a nad tím, jestli působí přesvědčivě a propracovaně. Bylo mi to i celkem jedno, protože jejich chování a vzájemné interakce rozhodně přesvědčivé byly.  Nejvíc zajímavá pro mě byla postava Henryho de Warlencourta a vůbec ne proto, že byl školní hezoun a hlava party. Spíš proto, že v něm bylo jaksi oboje – jak velký šéf tak někdo, kdo si dobře uvědomoval, že jednotlivec je nahraditelný. V jeho případě se tedy nejednalo ani tak o pokoru, jako o nadřazenost a aroganci. Byl naprosto dokonale sebevědomý a svědomí ho netrápilo ani v nejmenším. Přitom měl i pár obdivuhodných povahových rysů, ale bohužel se v něm jaksi využily poněkud nevhodně.

Postavy tří obětí byly zajímavé až téměř na konci, kdy opravdu pochopily, oč půjde a že vážně bojují o život. Autorka naznačila i malinko romantické city mezi dvěma z nich, ale není to nic, čím by se příběh opravdu chtěl zabývat. Kupodivu mě docela překvapily svým závěrečným rozhodnutím, protože to jsem tak úplně nečekala. Na druhou stranu mi autorka umožnila zapřemýšlet nad tím, jak bych se zachovala já.

Líbilo se mi, jak do téměř středověkého prostředí školy autorka vpravila postavu posedlou filmy a dětem, obvykle neschopným rozloučit se s moderními technologiemi, je sebrala. Nutilo to k zamyšlení, jestli by elitní škola bez technologií dokázala zabezpečit kvalitní výuku, která by v současné době byla k něčemu. Nakonec měly moderní technologie svou roli, ať už spočívala v jejich absenci nebo v přítomnosti. Autorka na tom krásně ukázala, že všechno zlé je na něco dobré a obráceně. Při čtení se dá zamyslet i nad tím, pokud má člověk chuť.

 

Celkově je kniha rozhodně podařeným kouskem z mnoha důvodů. Těším se, že si ji přečtu ještě jednou a jsem si jistá, že objevím detaily a náznaky, kterých jsem si napoprvé nevšimla. Milovníkům YA thrillerů můžu rozhodně doporučit!

 

Za knihu moc děkuji Nakladatelskému domu Grada. 

Honu, střelby a rybolovu se můžete účastnit zde.

 


O knize:

Autor: M. A. Bennetová

Překlad: Martin Forman

Vydal: Nakladatelský dům Grada (Cosmopolis)

Rok vydání: 2022

Počet stran: 304


Žádné komentáře: