9. 7. 2018

Oheň probuzení



Střez se cesty Bílého dragga, neboť jedinou odměnou ti bude šílenství.


Autor: Anthony Ryan
Série: Draconis Memoria (1. díl)
Překlad: Milan Žáček
Nakladatel: Host
Rok vydání: 2018
Počet stran: 656



Můj názor:

Svět draggů, lidí čerpajících sílu z jejich krve, parních strojů, syndikátů, agentů a špionů i divokých lidí – Zkažených. Svět, ve kterém se probouzí legenda a nastává boj o osud lidstva. Tak to vážně chcete číst, to se vsadím. Já jsem taky chtěla, proto jsem se pustila do prvního dílu nové série od již známého autora Anthonyho Ryana.

O moc v tomto novém fantasy světě se dělí dvě velmoci. Korvantinská říše a Kovolodní obchodní syndikát. Tyto dvě velmoci stojí ale na něčem, co se jen velmi těžko ovládá a moc nad tím je svěřena do rukou výjimečných lidí – Krvožehnaných. To něco je krev draggů, vyskytující se ve čtyřech variantách: modré, zelené, červené a černé – stejně, jako je tomu u barvy kůže draggů. Každá z barev má jiné schopnosti a Krvožehnaní ji využívají k jiným věcem.

Modrá pro mysl. Zelená pro tělo. Červená pro oheň. Černá pro sílu.

Krev draggů – cenný produkt, díky kterému získávají Krvožehnaní mimořádné schopnosti, začíná být nedostatkovým zbožím. 
Chytit divokého dragga není nic jednoduchého a ti chovaní v zajetí neprospívají. Jejich krev je slabší a produkt z ní má nižší účinnost, délka jejich života se zkracuje, jsou malí a neduživí. Přesunout chov na jiné území nelze. Draggové umírají, pokud jsou převezeni pryč z arradsiánského kontinentu. Vypadá to, že Krvožehnaní mají opravdu problém. Produkt totiž neslouží jen jim, pohání také některé stroje, slouží k léčení a pro komunikaci na dálku a pro ekonomiku světa má takovou hodnotu, jako pro nás ropa. Jako řešení situace se zdá odchyt divokého Bílého dragga. Problém je ten, že je nejspíš pouhou legendou a navíc nikdo neví, kde přesně ho hledat a jaké účinky jeho krev může mít. 
Co když přinese více potíží než užitku? 
Zaměstnancům Kovolodního obchodního syndikátu se podaří zachytit stopu po něm, byť pouze nezřetelnou a zorganizují výpravu do nitra kontinentu…

Jak to tak u podobně rozsáhlých a propracovaných děl bývá, začítání bylo z počátku trochu kostrbaté. V knize se objevuje velké množství reálií nového a velmi rozsáhlého světa a postav a chvilku trvalo, než jsem si zvykla. Bystřejší čtenáři, kteří navíc vlastní papírový výtisk, možná objeví včas seznam postav vzadu, kde se dozví hned, kdo kam patří, ale jde to i bez něj. Jen to chce být pozorný a postavy se plést nebudou. (A nebo tisknout v knihách seznamy postav dopředu :)) 
Podobně složitý příběh navíc vyžaduje uvedení do děje a seznámení s postavami a společensko-politickou situací v knize. Pan autor na to jde postupně, ale důkladně. Jakmile se rozjel děj a znala jsem všechny důležité osoby, byla kniha k neodložení. 
Nové výrazy, které se v knize objevovaly, se mi moc líbily. Přidávali na originalitě a zajímavosti, posuďte sami: Krvožehnaní – osoby užívající výhody produktu, draggové – to je snad jasné, krvespal – typ lodi užívající draggovský produkt k pohonu, vykrvovači – ti, co získávají produkt a chovají draggy.  Pecka co? Tuhle knihu si lze opravdu vychutnat v každém směru.

Na epických a rozsáhlých fantasy knihách pro dospělé je krásné to, že většinou nemá smysl žvanit o jednotlivých postavách. Dílo totiž obsahuje tolik charakterů, že je prakticky nemožné zmínit ty hlavní a na nikoho nezapomenout. Postavy ale pan Ryan prostě umí. 
Ať už si vezmete na přetřes ty nejmocnější Krvožehnané, vojáky, obchodníky nebo rváče a zlodějíčky ze slumů, všichni budou mít osobnost, která vás zaujme a dlouho nebudete tušit, jestli je zařadit mezi klaďase nebo šmejdy.U většiny z nich to ani není tak jednoznačné a dělicí čára mezi klaďastvím a šmejdstvím je tenká jako vlas. On i největší šmejd to nakonec myslí dobře, i když především sám se sebou. I rváč, podvodník a zlodějíček má lidi, na kterých mu záleží a kvůli kterým se změní v hrdinu bez bázně a hany.

Oblíbeným tématem fantasy románů je dlouhá cesta za cílem, který se zdá nesplnitelný. Zde je také taková výprava – za bájným Bílým draggem. Zpracována je ale tak, že mi vůbec nevadilo to, že se jedná o často opakované téma. Prostředí, politika a společenské poměry, kterými pan autor svoji cestu opletl, jsou nové a neokoukané. Navíc se události nerozvíjí jen tímto jedním směrem. 
Jsou tu v podstatě tři části, z nichž každá má svého hlavního hrdinu, který má jiný úkol a jinak ovlivňuje dění. Hlavní hrdinové si mezi sebou střídají jednotlivé kapitoly. 
Je to Krvožehnaná Lizzane Lethridgová, agentka Kovolodního obchodního syndikátu, Claydon Torcreek, neregistrovaný Krvožehnaný, který se živí podvody a nějakou tou zlodějinou, aby přežil ve slumech města Carvenportu. No a pak podporučík Corrick Hillemore, první důstojník na kovolodním válečném krvespalu jménem Příhodná příležitost. Na těchto postavách nelze najít nic k vytknutí. Já jsem si je oblíbila. Každého z jiných důvodů a nebylo to hned, ale jsou takoví, že jsem se s nimi sžila bez problémů.

Zažila jsem s nimi nejen cestu do vnitrozemí arrasiánského kontinentu, která byla plná nebezpečí, bojů, pastí, protivníků a překážek. Byly tu také úžasné námořní bitvy a taktické manévry císařských lodí i lodí kovolodního syndikátu. Byly tu pevnosti lidí a osady hluboko ve vnitrozemí, které bylo nutno chránit před nečekaným nepřítelem. Nechyběly čachry a tajemství vysoce postavených i členů různých tajných služeb. Mezi sebou se rvali vojáci, obyčejní lidé i Krvožehnaní – dost často jen jako figurky v něčích plánech, které ne vždy vyšly podle představ. 
Musím pokračovat nebo už je jasné, že tahle kniha je nabitá akcí a napínavým dějem? Nemusím :). Zmíním už jen to, že málo co je takové, jak to na první pohled vypadá, dost věcí je také naprosto neodhadnutelných, což je na téhle knize skvělé. Pan autor dokáže překvapit a dělá to často. Navíc nic neuspěchává a příběh se posouvá vpřed příjemným tempem, takže je možné všechno pěkně vychutnat.

Jako velmi příjemnou kombinaci hodnotím steampunk promíchaný s fantasy – tahle směska draků a parních strojů, technických vynálezů a magie krve, to bylo přitažlivé a velmi čtivé. 
Dostali tak šanci i obyčejní lidé, kteří nemohli využít magie draggovské krve, tak využívali sílu parních strojů a různých zajímavých zbraní. Tahle kombinace je pro mě neobyčejně dokonalá a panu autorovi skýtá hodně možností, jak postavy posouvat ve svých plánech. 
Líbilo se mi také, jak pojal draggy. Očekávala jsem kde co, zblblá předchozími dračími fantaskami, ale dostala jsem něco velmi zajímavého a je jasné, že draggové budou silou, kterou není radno podcenit.

Na další díly jsem hodně zvědavá. Závěr byl totiž neskutečný a situace se zamotala přímo ukázkově.

Pokud oblibujete kvalitní fantasy s dobrými a zajímavými postavami, kvalitním a promyšleným světem a napínavou zápletkou, je tohle pro vás jasná volba. Myslím, že tahle steampunk-dračí trilogie nezklame nikoho. Na dovolenou je tenhle knižní cvalík ideální :) bude na čtení dost času.


Za recenzní  e-knihu moc děkuji Palmknihám. Na ukázku z knihy se můžete podívat tady a rovnou ji koupit, pokud zaujme.




Anotace:

V rozlehlých oblastech ovládaných Kovolodním obchodním syndikátem neexistuje cennější surovina než krev draggů. Po vykrvení v zajetí chovaných či v přírodě ulovených Červených, Zelených, Modrých a Černých draggů lze vydestilovat elixíry, které obdarují závratnými schopnostmi nepočetnou skupinku mužů a žen známých jako Krvožehnaní. Málokdo však ví, že jednotlivé rody draggů chřadnou. Jejich krve se nedostává a válka s Korvantinskou říší se blíží. Poslední naděje Syndikátu se upírají k nejasným zvěstem o existenci dalšího druhu dragga — mnohem mocnějšího, než jsou ostatní — a k hrstce vyvolených, kteří se ho nyní musejí pokusit najít.
V příběhu se postupně prolínají osudy tří hlavních hrdinů. Claydon Torcreek, zlodějíček a neregistrovaný Krvožehnaný, se nedobrovolně ocitá ve službě Syndikátu a je vyslán pátrat v neprobádaných pustinách po legendárním tvorovi. Lizanne Lethridgová, prvotřídní agentka a nájemná vražedkyně, riskuje život na výzvědné misi do srdce nepřátelského území. A Corrick Hilemore, podporučík na Kovolodním křižníku, po bitvě s piráty a následně s korvantinskou flotilou dopluje až na kraj světa a do nebezpečí mnohem většího, než mohl tušit.
Všichni tři musejí svést neúprosný boj, aby odrazili nástup zničující války, nebo jí padli za oběť.


8 komentářů:

Lory Humble řekl(a)...

Já jsem na tuhle knížku hrozně zvědavá. Stín krkavce mě upřímně moc nebavil, takže se mi ani do téhle série už moc nechtělo - když oni tu knihu všichni tak chválí!

Nikolaoss řekl(a)...

Já právě teď po přečtení tohoto musím mít i Stín krkavce.
Autorův styl mi senzačně sedl, navíc jsem hrozně zvědavá, kam tohle dál zatáhne. Určitě to zkus! Díky za komentář a přečtení.

Chensie Ips Svět Mezi Řádky řekl(a)...

Taky jsem nad knihou přemýšlela. Lákala mě. Chtěla jsem fyzický výtisk, ale nakonec jsem od toho upustila právě kvůli počtu stran a faktu, že epické fantasy moc nemusím. Ale zní to fakt dobře. Parádní recenze. :)

Nikolaoss řekl(a)...

Taky jsem váhala mezi papírovým a eknihou, ale už se mi ty supertlusté svazky nechce nikam vláčet ani jim dělat místo v knihovně. Díky za komentář a přečtení :)

Aires řekl(a)...

Moc pěkná recenze :) Na tuhle knihu se ohromně těším :) Draci a fantasy, to je moje, tak snad nezklame :)

Nikolaoss řekl(a)...

Myslím, že tahle určitě nezklame, i když jsou tu draci trochu jiní, než v ostatních fantaskách :) díky za komentář a přečtení.

Naprostá knihomolka řekl(a)...

Knížku jsem zahlédla, a musím říct, že se mi moc líbí :-) Chtělo by to nějakou novou fantasy závislost :-D Skvělá recenze :-)

Nikolaoss řekl(a)...

Tak tady by nejspíš mohla vzniknout :) já se hodlám pustit i do předchozí série autora. Díky za komentář a přečtení.