22. 9. 2016

Místo v mém srdci


Nevlastní matka a dcera na křižovatce životů musí učinit zásadní rozhodnutí…

Autor: Jane Green
Rok vydání: 2013
Počet stran: 326
Nakladatel: BB/art
Překlad: Iva Harrisová



Anotace:

Andi dlouho hledala dokonalého muže a ve třiceti sedmi ho konečně našla. Rozvedeného Ethana, milujícího otce dvou dcer, Emily a Sophie, a ještě oddanějšího manžela. Andi se už od mládí těšila, až se stane matkou, a tak přijme obě dívky za vlastní. Emily se však na ni dívá jako na sokyni, překážku na cestě k otcově lásce, a rozhodne se, že ji zlomí. Používá nejrůznější prostředky, situace eskaluje, a když už se zdá, že Andi přijde o všechno, v co věří - o lásku, rodinu a naději na mateřství - ocitnou se nevlastní matka a dcera na křižovatce svých životů... a musí učinit zásadní rozhodnutí.

Můj názor:

Kniha byla vytažena z knihovničky na den nepřečtených knih. Ne, že bych trvala na tom, že budu číst zrovna tuto, ale jak jsem si tak mezi nimi nemohla vybrat, došlo na losování a Místo v mém srdci mělo štěstí :). A já vlastně nakonec taky, kniha mi zabrala pouhé dva večery a četla se skvěle.

Hlavní hrdinkou knihy je sedmatřicetiletá Andi, která se přivdá do rodiny zahradního architekta Ethana a získá tak nejen báječného muže, ale i to, po čem tolik touží – dvě děti, dívky Emily a Sophii. Je rozhodnutá být jim skvělou matkou a časem snad i matkou svého vlastního dítěte.  Prozatím věnuje veškerou svoji lásku nové rodině. Ethan a Sophie jí s radostí oplácí, ale Emily dělá vše proto, aby jejich rodinné štěstí zničila a Andi se zbavila.

Kniha Místo v mém srdci je prvním dílem paní autorky, které se mi dostalo do rukou a nasadila další četbě vcelku vysokou laťku. Jedná se o klasický román pro ženy, ve kterém se vše točí okolo mezilidských vztahů.  Zde je vidíme prostřednictvím Andi, jejího muže Ethana a později i dcery Emily. Tyto tři pohledy jsou tak odlišné, jak jen můžou být. Zatímco Andi je milující, obětavá a statečná v situaci, které musí čelit, je Emily jejím pravým opakem. Tříská s ní puberta, je sobecká, zlá, vypočítavá, prospěchářská a nezodpovědná. Neštítí se prakticky ničeho, aby Andi ublížila a manipulovala proti ní svým otcem. Andi musí zvládat hysterické scény, Emilinu zlomyslnost, urážky a všechno ostatní, co si ta malá mrcha dokáže vymyslet. Musím teda říct, že větší (s prominutím) svini, jsem snad v knize ještě nepotkala. Klobouček dolů před paní autorkou, jak dokázala takovou bestii popsat. Ethan, ačkoliv je opravdu milujícím manželem, je naneštěstí taky velice milujícím otcem a tak Emilinu manipulování  nedokáže vzdorovat. A Emily škodí a škodí, až do chvíle, kdy pohár Andiny trpělivosti konečně přeteče…

Celý příběh a mezilidské vztahy v něm popsané, mě připoutal ke stránkám knihy neskutečně rychle. Nijak zvlášť podobné romány nevyhledávám, ale tento mi sednul. Paní autorka totiž vypracovala své postavy důkladně a do detailů, takže jsem měla pocit, jako bych je znala a celé vyprávění tak nebyl problém opravdu prožít. Andiina touha po dítěti nebo alespoň po spokojené rodině a dobrých vztazích s nevlastními dcerami byla pochopitelná, ačkoliv se mi zdálo, že její trpělivost s Emily byla přehnaná. Být na jejím místě, nedokázala bych takové jednání snášet. Naštěstí jsem v podobné situaci nikdy nebyla, nevím tedy, co žena dokáže vydržet. Andi mi ale byla blízká, fandila jsem jí a přála jsem jí, aby dosáhla svého štěstí. K Emily jsem si téměř okamžitě vybudovala odpor, který přerostl postupně až v absolutní znechucení a přála jsem jí, aby jí konečně někdo pořádně nakopal, protože nic jiného si nezasloužila. Ethana jsem nechápala, nikdy bych si nenechala spratka tak přerůst přes hlavu, jako to udělal on. Jenže on se vyřešení tohoto problému prostě vyhýbal, jak jen mohl, omlouval Emily, snažil se problémy urovnávat smírně a hlavně něžně vůči dceři, které by nejspíš pomohlo pořádně napráskat. Občas tak dokázal Andi hodně ublížit i on. A hodně tak ohrozil spokojenost svojí rodiny.

Příběh ukáže, jak vztahy v rodině, rozvod, alkoholismus a případně i nový partner jednoho z rodičů dokážou ovlivnit další život rodiny.  Ukáže, jak jsou mezilidské vztahy křehké a jak snadno je možné, aby je jediný zlomyslný tvor dokázal téměř zničit a rozklížit. A že někdy se takový zlý člověk navzdory lásce a péči prostě nezmění. A někdy, pokud zažije něco, co jím dokáže otřást až do hlouby duše, se možná přeci jen dokáže pomalu změnit k lepšímu.


Kniha určitě sedne spíše ženám 30+ nebo takovým, které už mají vlastní rodiny a o tomto typu vztahů tak už něco málo vědí. Navzdory těžšímu tématu se čte hezky a plynule. Až skoro překvapí, jak rychle přijde konec. Byť se nejedná o žádnou náročnou literaturu myslím, že kniha určitě nezapadne a najde si čtenářky, kterým se bude líbit. A já se příště zase podívám po něčem dalším od paní autorky :)

4 komentáře:

Míša - Knižní deníček řekl(a)...

Pěkná recenze Kačko, vypadá to na zajímavou knihu, která by mi mohla sednout :-)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji, mě celkem hodně překvapila :) i když mě téma zaujalo, netušila jsem, že to bude tak dobře napsané.

Šárka Fofoňková řekl(a)...

Knížku si přidám na seznam, vypadá zajímavě :)

Nikolaoss řekl(a)...

Myslím, že tobě by se mohla líbit, Šárko :) děkuji za komentář.