27. 12. 2023

Osamělá holubice

 





Když se tato kniha objevila v nabídce, měla jsem tušení. Znáte to. Pocit, že knihu nutně potřebujete, i když je to žánr vámi již léta opuštěný. A tak jsem přišla k westernu Osamělá holubice. Rovnou v úvodu říkám své oblíbené doporučení  – pokud byste měli za život přečíst jediný western, ať je to Osamělá holubice. Nelekejte se rozsahu textu. Bude to trvat, ale stojí to za to.

 

Anotace:

Milostné drama, dobrodružství, epos - to vše je mistrovské dílo Larryho McMurtryho " Osamělá holubice". Podle mnohých kritiků je tento rozsáhlý román vůbec nejlepším literárním dílem o období soumraku toho opravdového amerického západu. Potvrzením toho je i Pulitzerova cena, kterou Larry McMurtry za "Osamělou holubici" jako nejlepší americké literární dílo získal v roce 1986. Životní příběh skupiny kovbojů ze zapadlého texaského městečka nese všechny dramatické prvky westernové tematiky, ale autor jej dokázal umocnit svým skvělým vypravěčským talentem a hlubokým pochopením pro lidské vášně, sny a slabosti na strhující čtenářský zážitek.



Když se mi do rukou dostanou knihy ověnčené nějakou cenou a s anotací, která nešetří velkými slovy na adresu příběhu, trochu se kroutím. Ze zkušenosti většinou ty knihy nedodají takový zážitek, jaký je slibován a při čtení si říkám, že mi zřejmě chybí pochopení krásy konkrétního textu. U Osamělé holubice se mi to nestalo. Velká slova v anotaci jsou pravdivá a cena více než zasloužená.

Spolu s knihou se mi dostal do rukou krásný klasický western, který mi připomněl knihu Muž se srdcem kovboje. Autorovi se podařilo vytáhnout samotnou esenci amerického západu ve vší jeho neuvěřitelné kráse i tvrdosti života a nespravedlnosti. Příběh vypráví o době plné násilí, krutosti k původním obyvatelům. Jenže kromě toho je to také doba velkých snů a možností, houževnatých lidí a i tady jsou důležité mezilidské vztahy a láska.

Styl psaní prozrazuje, že kniha nebyla napsána v poslední době. Autor totiž nespěchá, nekrmí řádky zběsilou akcí, ale dává si hodně načas, aby čtenář poznal postavy skutečně do hloubky. Výsledkem je, že vám při čtení záleží doslova na každé. Partu honáků milujete, jako byste je znali. Začátek je hodně pomalý, nic takového jako dneska, že se vrhne na první stranu zběsilá akce, aby se čtenář nenudil. Tady se předpokládá, že čtenář je ochoten příběhu trochu obětovat, nejen konzumovat. První desítky stran jsou proto spíš úvodem a děj se opravdu rozjede až ve chvíli, kdy stádo krav vyrazí z Osamělé holubice.

V první části tedy poznáváme hlavní postavy a jejich v celku poklidný život a tím v podstatě i život v malé, nepříliš lidnaté osadě Osamělá holubice. Už tady lze pochopit jednu věc – autor se bude celou knihu intenzivně věnovat svým postavám. Jejich myšlenkám, povahám, jednání a prožívání. Postavy jsou rozebrané a propracované až na dřeň. Děj tím plyne mírně pomaleji a kniha je tlustá jak špalek, ale každé slovo stojí za to. Díky tomu jsem postavy poznala opravdu dokonale. Nebyli tam žádní černobílí tvorové, ale lidé se všemi klady a zápory, které člověk může mít. Autor je vytvořil tak skvěle, že i člověk, který se vám zdá zprvu nesympatický nebo nezajímavý, dokáže v sobě později vykřesat něco, díky čemu si ho oblíbíte. I kdyby to nakonec bylo jen to, jak se postaví k vlastní smrti. Nebo to, jak dokáže milovat, pracovat, postarat se o ostatní, případně pouze to, v jakého člověka dospěl. Každá postava je zde skutečně jedinečnou a živoucí bytostí.

Samozřejmě se i zde najdou čistokrevní hajzlíci, jako v každé lidské společnosti. Jenže k tomuto příběhu prostě patří. Ani oni nešustí papírem a vy víte, že pokud se objeví, je čas se o postavy bát. Ten čas byl ostatně celou dobu, protože při hnaní stáda nebo prostě obyčejném životě na západě se může stát cokoli. Nejsilnějším nepřítelem byla jednoznačně divoká americká příroda.

Indiánů už v době, kdys se příběh odehrává, tolik není ale i tak se tu nějací najdou. Jen pohled na ně není nijak přikrášlený ani romantizovaný – najde se mezi nimi fakt grázl i ubožáci, kteří sotva přežívají v chudém kraji. Ani kovbojové nebo hraničáři nejsou hrdinové bez morálních škraloupů. A ženy jsou takové, jaké musí být, často drsnější než muži, aby přežily těžký osud farmářek, pionýrek nebo kurev.

 

Autor v románu představuje tehdejší život v celé jeho zaprášené a upocené kráse. Při čtení si prožijete hodně běžných okamžiků obyčejného života, troufám si říct maximálně věrně zachyceného. Doba, v níž se vše odehrává a nástrahy života v téměř surové krajině však dělají z obyčejných životů neobyčejné a nešetří tvrdými zkouškami. Užijete si kradení koní, nahánění dobytka – obrovského třítisíchlavého stáda přes celou zemi partou pár lidí. Poznáte život kurev na malém městě i žen farmářů, dobytkářů a chovatelů koní. Seznámíte se s bandity i indiány, šerify, majiteli dobytka, hraničáři, vojenskými posádkami i obyčejnými občany malých městeček. Poznáte tvrdý život a dost často ještě tvrdší smrt.

Jako u mnohých jiných příběhů je hlavním motivem cesta. Tady měla podobu cesty honáků se stádem krav z Texasu do Montany. A také samozřejmě cestu životem jednotlivých postav – to, jak postavy rostly, měnily se, milovaly, lhostejněly a zapomínaly a přemýšlely. Pro mnohé z nich byl odjezd stáda vstup do života nebo začátek velké změny, pro mnohé z nich to byla i cesta poslední. Autor své postavy vůbec nešetří, muže, ženy ani děti. K původním pár postavám, které poznáte v Osamělé holubici, se postupně přidávají další a jejich osudy se prolínají a vzájemně ovlivňují. Žádná není zbytečná, každá má určující roli pro příběh nebo pro jinou postavu v ději. To jak je autor propojil je doslova okouzlující. Každé, byť i malé rozhodnutí, ovlivní nejen postavu samotnou, ale i jiné lidi. A často se ukáže, že to právě nejšťastnější volba nebyla.

Romantika a vztahy jsou takové, jaké by asi člověk v podobném prostředí čekal. Žádné růžové obláčky a duha, ale prach na cestě. Pře to – kupodivu – se romantické vztahy najdou a jsou v mnoha případech překvapivě hluboké. Autor se v popisování romantiky moc nebabrá, přes to ale cítíte každý záchvěv citu u jednotlivých postav. Tím, jak si dal záležet na vytvoření postav, jim skutečně vidíte až do hloubi duše. A ani ženu, která na první pohled bezcitně někoho odmítá, nemůžete odsoudit, protože ji znáte a víte, že nemůže jinak. A chápete i muže, který ji stejně miluje i tak. Překvapivě jsou tu mnohem více romantické mužské postavy, protože ženy v tvrdosti zdejšího života musejí být spíš realistky a nemohou si dovolit bezhlavě milovat.

Velmi podstatným tématem je tu přátelství a soudržnost skupiny mužů, kteří ženou krávy přes celou zemi. Skupina v podstatě náhodně sebraných lidí se stmelí naprosto neskutečným způsobem. Někteří se samozřejmě znají déle a mají mezi sebou vazby, ale nutnost spoléhat se jeden na druhého, důvěřovat si a vzájemně se podpořit na nebezpečné a dlouhé cestě, z nich všech v podstatě udělá rodinu. Cesta a čas lidi mění a tady se to autorovi povedlo skvěle zachytit.


Stejně skvěle, jako popsal postavy, vytvořil autor i popisy krajiny, kterou se stádo ubírá. Dokázala jsem si vše představit, jako bych seděla na koni mezi nimi. Když čtete o vedru, lepí se vám jazyk na patro, v písečné bouři cítíte, jak vám zrnka lezou za košili, vidíte západy slunce a ženete se na koni nocí za splašeným stádem. Poznáte zapadlá městečka, jejich salony, bordely i osaměle stojící domy settlerů.

Na konci, i když jsem ho obrečela, jsem měla pocit opravdu dobře zakončené knihy, perfektní vyústění příběhu. Autor svým postavám nic nevnutil. Všechno – dokonce i smrt – přišla naprosto přirozeně tehdy, kdy měla pro konkrétní postavu přijít. Nemusí se mi to líbit a nelíbí se mi to, ale jinému konci bych neuvěřila, ani si ho pro tu konkrétní postavu nepřála.

Bylo mi líto, že kniha končí. Ráda bych se dozvěděla, co bylo dál. S postavami, které zůstaly. Jak se dál vyvíjel jejich životní příběh… Více než 800 stran by se mohlo zdát na knihu až až. Tady to neplatí. Další knihy se stejnými postavami v sérii jsou. Jestli budou vydány, nebudu váhat.


Knihu jsem četla dost dlouho. Skoro celý měsíc, protože není textem, který by se dal spolknout, jako mnohé konzumní moderní příběhy. Osamělou holubici budete prožívat, budete ji poznávat, budete si vychutnávat každou scénu, ať už zdánlivě nudnou nebo akční. Je to naprosto nádherný příběh o životě, o způsobu života, který už je ztracený. Je to kus historie a zároveň obyčejný i hluboce lidský příběh – jeden z nejlepších, který jsem kdy četla!

 

Opravdu moc děkuji nakladatelství Jota, že knihu vydalo a že mi poskytlo výtisk ve spolupráci.

 Kniha je tak nádherná, že nemám slov. Neváhejte a čtěte!

 


O knize:

Autor: Larry McMurtry

Překlad: Alena Hartmannová

Vydal: Jota

Rok vydání: 2023

Počet stran: 896


Žádné komentáře: