27. 7. 2019

Smrtící řeka



Autor: Dervla McTiernan
Série: Detektiv Cormac Reilly (1. díl)
Překlad: Hana Catalanová
Edice: Vendeta
Nakladatel: Dobrovský s.r.o.
Rok vydání: 2019
Počet stran: 416



Můj názor:

Na knihu mě zlákala hlavně obálka, která slibovala atmosféru nejen zamračeného Irska, ale skutečně ošklivého tajemství. Nakonec jsem dostala něco malinko odlišného, ale přes to v zásadě stejného. Zklamaná ale nejsem. Na dně této temné řeky se ukrývalo skutečně smrduté bahýnko.

...

Před dvaceti lety zahájil Cormac Reilly policejní kariéru hrůzným nálezem. Měl prošetřit pouze běžné hlášení a nalezl mrtvou ženu a dvě zanedbané děti ve starém, téměř se rozpadajícím domě. Žena, známá alkoholička, zemřela na předávkování heroinem, syn Jack byl dán k adopci a dcera Maude zmizela hned tu noc.  Případ byl uzavřen.

V současnosti byl Jack nalezen mrtev v řece poblíž bydliště. Vypadá to na jasnou sebevraždu vzhledem k okolnostem a minulosti mrtvého. Jenže je to opravdu tak? A proč policie nemá nejmenší snahu do případu šťourat, i když znova se objevivší Maude snáší jeden důkaz za druhým proti sebevraždě. Vypadá to však, že nikde nenajde pomoc a zastání.

Nakonec se však přeci jen začne cosi dít. Cormac je pověřen opětovným prošetřením případu úmrtí Jackovy matky před dvaceti lety. Něco mu ale na tom všem nesedí. Proč vůbec vyšetřovat něco, co bylo před dvaceti lety uzavřeno jako nešťastná náhoda? Případ má jakési divné pozadí a zdá se, jakoby nějak souvisel s tím, co se děje nyní…


Nejsem si jistá, jestli bych knihu nazvala přímo thrillerem. Spíš mi připomíná klasickou detektivku s jakousi podivnou záhadou a propleteným komplikovaným případem. 
Vyloženě akčních scén je v knize pomálu. Paní autorka se zabývá spíš vnitřním prožíváním postav a rozplétáním podivného případu. Při čtení to však vůbec nemusí vadit. Chvilku sice trvalo, než jsem se dostala přes rozkouskovaný začátek, protože bylo nutno představit události před dvaceti lety i postavy a situaci v současnosti. 
Když jsem se ale s postavami seznámila a začal se odvíjet děj, kniha se četla dobře. Postupně, s narůstající zápletkou, dokonce výborně. Oceňuji, že případ není postaven na nechutnostech a krvavých detailech a paní autorka staví hlavně na atmosféře a reakcích postav na vnější okolnosti. Jedinou nevýhodu vidím v tom, že jsem poměrně brzo začala tušit, odkud vítr fouká a to i přes to, že nemám žánr načtený nijak zvlášť obsáhle a ani jsem se o odhalení zápletky nesnažila.

Postavy nebyly špatné. Žádná mi sice nijak zvlášť k srdci nepřirostla, ale byly napsané uvěřitelně. 
Líbí se mi, že hlavní vyšetřovatel Cormac nemá žádný ze stokrát použitých problémů, se kterými se potýká většina knižních vyšetřovatelů. To je skvělé, že paní autorka udržela originalitu a neměla potřebu dát své postavě ohrané závislosti a trable. Kvůli tomu nebyl tak výraznou postavou a nepůsobil „rozervaně“ a trpitelsky, takže počítám, že asi nebude patřit k vyšetřovatelům s velkou fanouškovskou základnou mezi čtenáři. Svým životním příběhem byl ale mnohem lidštější a uvěřitelnější. 
Na zlých postavách se mi líbilo, že byly skutečně a od nátury zlé. Když jsem některé poznala, vážně jsem si přála, aby Boží mlýny mlely výrazně rychleji.

Zajímavé mi připadalo použité irské prostředí a doba. 
V zemi byla dlouhou dobu dost náročná situace hlavně pro chudé lidi. Pod rouškou katolické církve se ukrylo ledacos a sociální a policejní orgány nefungovaly tak, jak by měli. V tomto prostředí je spousta prostoru pro různé trestné činy, takže paní autorka bude mít dlouho o čem psát. 
Zároveň také právě tohle specifické prostředí umožňuje rozehrát zápletky, které by jinde nepůsobily tak temně a krutě. Oběti a další postavy se skutečně potýkají s nepřízní osudu a nemožnosti najít pomoc u státních orgánů nebo kdekoliv jinde. Tahle bezmoc a veřejně uznané tajnůstkářství tvořily úžasně znepokojivou atmosféru příběhu. 
Na druhou stranu by mohla některým čtenářům větší akčnost a okázalejší krutost v příběhu chybět.

Musím taky přiznat, že některé části mi připadaly zbytečně rozvláčné a probrané nad rámec nutnosti. Kniha tak mohla být o něco kratší a mohla mít větší spád, kdyby se paní autorka tolik nevěnovala detailům. Ty detaily však mnohdy přispívají k dokreslení atmosféry. Méně je ovšem někdy více a našla se místa, která by si trochu stručnosti opravdu zasloužila.

Pokud se chcete ponořit do příběhu odehrávajícím se v malém Irském městečku, kde věčně prší a z minulosti vyplouvá na povrch divné tajemství, neváhejte. Jen nečekejte akční jízdu, spíš poklidné čtení. Kniha vás na zadek sice neposadí, ale čte se pěkně a dokáže zaujmout především skvělou atmosférou.


Za poskytnutí knihy ke zhodnocení moc děkuji Knihám Dobrovský. Pokud se do knihy chcete pustit, seženete ji zde.



Anotace:

Tento kriminální debut nás vtahuje do temného srdce Irska a pokládá si otázku, kdo nás ochrání, když veřejné orgány nemohou, nebo dokonce nechtějí. Ideální kniha pro fanoušky Tany French či Jane Casey.

Je tomu už dvacet dva let, co Cormac Reilly objevil tělo Hilarie Blake v jejím rozpadajícím se georgiánském domě. Nikdy však nezapomněl na dvě děti, které po době zanechala...

Když je Jack, přítel Aisling Conroyové nalezen v mrazivých černých vodách řeky Corrib, řekne jí policie, že šlo o sebevraždu. Jako školící se chirurg se ponoří do studií a práce ve snaze zapomenout, dokud se však neobjeví Jackova sestra Maude. Maude má tušení, že šlo o vraždu a je odhodlaná to dokázat.

Inspektor Cormac Reilly je detektiv, který je pověřen opětovným prošetřením dvacet let starého případu 'nechtěného' předávkování matky Jacka a Maude, popletené vlivem drog a alkoholu. Cormac je pod stále větším tlakem, aby obvinil Maude z vraždy, když vtom jeho kolega Danny objeví důkaz, který vše změní...


Žádné komentáře: