6. 7. 2019

Erebus - Příběh ztracené lodi



Přes širou, divou, chladnou zemi bych neváhal se dát Severozápadní cestou až do dalekého moře.


Autor: Michael Palin
Překlad: Martina Šímová
Nakladatel: Dobrovský s.r.o.
Edice: Pangea
Rok vydání: 2019
Počet stran: 352



Můj názor:

Kniha přináší vhled do velmi zajímavé epochy lidských dějin. A to je přesně ten důvod, proč jsem se rozhodla si ji přečíst.
Byla to doba velkých objevů, fascinace vědou a přírodou a také doba odvážných mužů, kteří často přinesli pokroku nejvyšší oběť. Expedice vyrážely k severnímu a jižnímu pólu a bývalé válečné lodě dostaly nový účel – na svých palubách, upravených a přestavěných, hostily členy vědeckých expedic na jejich objevných plavbách do království nekončícího ledu.

Jednou takovou lodí byla i HMS Erebus.

Její jméno, které dostala podle boha věčné tmy, asi už každý někdy zaslechl a její příběh je jeden z nejtragičtějších a nejznámějších příběhů v dějinách britského námořnictva. Původně byla válečnou bombardovací lodí, a aniž kdy zapojila svá děla do bitev, sloužila nakonec vědě při cestách na oba světové póly, z nichž jeden se jí stal osudným. Díky knize jsem poznala její příběh od spuštění na vodu v roce 1826 ve Walesu až po smutný konec v mělkých severních vodách nedaleko ostrova Krále Williama roku 1848 při pokusu o objev severozápadní cesty.

Na své palubě hostila muže významných jmen. Do Antarktidy a zpět donesla kapitána Jamese Clarka Rosse. Do Arktidy se na ní plavil sir John Franklin. Jeho už bohužel domů bezpečně nedopravila.


Obrázek uloupen z FCB Knihy Dobrovský


Knihu jsem četla jako zvědavý laik, nikoliv expert na dějiny námořnictva a objevů a jako takový čtenář jsem byla spokojená. Technické podrobnosti o lodích, způsobu plavby a organizace výprav pro mě byly dostatečné, nikoliv však přehnaně odborné, aby odrazovaly od čtení. Oceňuji zejména zmínky o tehdejší době, historických souvislostech, politické situaci a dalších společenských záležitostech. 
Z hlediska námořních objevů a rozkvětu vědy se Erebus vyloupnul v ideální době, což kniha nádherně ilustrovala. Pan autor dokázal srozumitelným způsobem předat informace a objevy, které přírodovědci na palubě Erebu a Terroru udělali. Nadšení těch lidí bylo úplně hmatatelné – zejména geologů, zoologů a botaniků (a autora knihy :)). Patrná byla také profesionální soutěživost kapitánů, když chtěli významných objevů a zeměpisných milníků dosáhnout dříve, než jejich konkurenti.

Zároveň byla kniha i jakýmsi historickým cestopisem. To jak mapovala cesty lodi po světových mořích a oceánech. Příběhy posádky odrážely také ducha doby a společenské změny. 
Pan autor o lodi vypráví velmi poutavým a čtivým způsobem s obrovským citem pro detail a vyzdvihnutí zajímavých informací. Při psaní knihy vycházel z mnohých pramenů. Ať už se jednalo o historické knihy, deníky lodních důstojníků, tehdejší denní tisk nebo soukromou korespondenci. Díky jeho stylu psaní jsem neztrácela pozornost, jak se to občas v naučných knihách stává. 
Pan autor však jen neopakuje fakta a holé informace, ale obléká je do beletristického kabátku. Proto jsem se začetla rychle, příběh si mě snadno získal a osudy lodí i posádek byly více živoucí a skutečné. 
Pozornost je věnována nejen objevům, ale i lidem - mezilidským vztahům a malým lidským dramatům, které se na palubách a v souvislosti s výpravami odehrávaly. 
Dozvěděla jsem se tak o tom, jaké rozmíšky a potíže panovaly na výpravách. 
Prožila jsem oslavu nového roku v sevření ledu jižního pólu, kdy námořníci mohli vystoupit z lodě a bavit se přímo na ledovcích, ve kterých lodě uvízly. 
Zúčastnila jsem se plesového veselí, které bylo uspořádáno přímo na palubách lodí. 
Pobavila jsem se u různých lodních rituálů a nad myšlením nadšeného milovníka přírody, který obdivoval ptáky, aby je později zastřelil, což ho bavilo ještě víc. 

O lidských zálibách, slabostech a povaze pan autor psal s jemnou ironií a velmi lidským způsobem, který mi ony osoby dokázal hodně přiblížit. Bohužel došlo i na chvíle méně radostné. 
Cestu Erebu na sever jsem sledovala až do poslední chvíle, o které byl nějaký záznam. Z poslední výpravy se nikdo nevrátil a osud posádky byl zahalen tajemstvím a okořeněn legendami o kanibalismu.  Pan autor přidává na závěr informace o záchranných expedicích, svědectví Inuitů a své vlastní poznatky z cest, které podnikl, když následoval Erebus po celém světě až na místo jeho konce. Dostalo se mi tedy i srovnání těch míst se současností.

Protože se velká část děje odehrávala na moři, nebyla nouze o napínavé okamžiky, bouře, střety s ledovci a podobně. Život na lodi nebyl právě lehký a pohodlný, což je v příběhu názorně vylíčeno a popsáno. Posádky byly rády, když se ocitly na nějaký čas v bezpečném kotvišti a na pevnině, ať už byla sebevíce odlehlá, obydlená kolonisty, domorodci nebo tučňáky či úplně neobydlená. 
Na druhou stranu se námořníci podívali do míst, kde příroda ukazovala svou nejkrásnější, i když mnohdy nebezpečnou tvář. Byla vylíčena krása a vznešená rozlehlost oceánů, kde lodím dělaly společnost pouze kry, hvězdy a obrovská hejna velryb. 
Jak atmosféru nebezpečí, tak krásy uměl pan autor skvěle předat. Cítila jsem tu zimu, viděla rampouchy visící z lanoví a slyšela šplouchání moře.

Kniha není beletrie, ale díky její čtivosti a stylu psaní ji nechci zařadit ani mezi naučné knihy. Jak podtitul napovídá, pan autor vypráví příběh jedné lodi. Příběh, který přináší hold všem objevitelům, vědcům, vojákům a námořníkům, kteří se podíleli na plavbách této a podobných lodích.

Kniha je opatřena i doplňkovým materiálem – fotkami, mapkami… Díky tomu je možné prohlédnout si konkrétní místa, kde lodě pluly, pohlédnout do tváří významných členů výpravy, shlédnout dobové malby a třeba i předměty které s loděmi souvisely. Musím říct, že zpracování se povedlo a knize velmi sluší. Nadšení a pečlivost autora je znát z každého detailu. I nakladatel si dal velmi záležet.

Pro zájemce o historii námořních objevů a krásné dřevěné lodě se slavnými jmény to bude pěkné počtení a cenný kousek v knihovně.


Za poskytnutí knihy ke zhodnocení moc děkuji Knihám Dobrovský. Pokud vás osud Erebu zaujal a chcete si knihu přečíst, seženete ji zde.



Anotace:

Loď Jejího Veličenstva Erebus byla jednou z prvních velkých průzkumných lodí, veteránka z přelomových plaveb na kraj světa.

V roce 1848 zmizela v Arktidě a její osud se stal záhadou. V roce 2014 byla nalezena. Toto je její příběh.

Michael Palin – hvězda skupiny Monty Python a televizní cestovatel – vdechuje pozoruhodné Erebus opět život. Sleduje ji od jejího vyplutí roku 1826, velkolepých výprav, které vedly ke slávě v Antarktidě až po její konečnou zkázu v Arktidě.

Žádné komentáře: