15. 4. 2024

Panna, orel nebo láska?

 

Nemůžu přijít na to, kým jsem, dokud nedostanu možnost se zastavit. (Stevie, str. 46)


 



Když jsem si o knihu psala, byla jsem zvědavá na dva alternativní příběhy, které slibovala anotace. Dva kluci, jedna holka a podle všeho se mi měla nabídnout realita, ve které oba kluci dostanou šanci navázat vztah a hlavní hrdinka bude vždy s jedním z nich. Co jsem nečekala, že obě alternativy se propletou ve velmi podobném a divoce vylíčeném konci.

 

Anotace:

Dva nejlepší kamarádi. Jedna půvabná dívka. Dva alternativní příběhy. Sedmnáctiletá Stevie už je unavená z věčného stěhování kvůli tátově práci. Nikdy si kvůli časté změně škol nenašla pořádné přátele ani kluka. New Jersey ale konečně vypadá jako to pravé místo. Nejlepší kamarádi charismatický Drew a citlivý Shane jsou každý úplně jiný, ale s oběma je Stevie víc než dobře. Který z nich ale bude pro Stevie ten pravý? Ovlivňuje snad naše životní cesty náhoda, nebo nám nakonec ten správný směr ukáže srdce?
Poutavý příběh o lásce a přátelství, jímž se prolíná hudba, pro kterou všichni tři hrdinové žijí.

 

 

Kniha je celkem dost zajímavá v tom, že obsahuje dva příběhy vycházející z jednoho základu. O tom, jak se bude děj v konkrétní části vyvíjet, rozhodla náhoda – hod mincí – protože tak to už od malička hlavní hrdinové dělají s věcmi, na kterých se neshodnou. Prvek náhody rozsoudil dva kamarády a určil toho, který má šanci pozvat první na rande dívku, která se oběma líbí.

Milostný trojúhelník je tak podaný v poněkud netradičním hávu. Potíž s city je ta, že je tu ještě ta holka, která se rozhoduje bez ohledu na jejich mince, ovlivněná vlastním životem, povahou a rodinou. A taky to, že vaše vlastní city nezmizí jen proto, že mince rozhodla jinak.

Autorka představí obě možnosti – v první části knihy padne orel a šanci dostane Drew. V druhé části se role vymění a šťastným je Shane. V tuto chvíli se to zdá jako něco, co bude mít prostě dva šťastné nebo aspoň různé konce. Potíž byl v tom, že z prologu jsem věděla, že jestli se na něco těšit nemůžu, je to právě ten šťastný konec, který tak nějak v romantice spíš chci. Případně aspoň smysluplně nešťastný, abych si na konci aspoň pobrečela. Prostě emoce. A těch se mi dostalo především v první části. Proto pro mě zůstává první část lepší – ale k tomu se dostanu :).

 

Postavy mě dokázaly zaujmout už na začátku knihy. Ne snad přímo v prologu, tam jsem byla spíš zvědavá, kvůli komu budu na konci tesknit, ale v první kapitole. Kniha začíná na konci léta a oba hlavní hrdinové přijíždí do školy na zkoušku školní kapely, v níž oba hrají. Na rantlu u chodníku uvidí sedět holku se saxíkem a v tu chvíli jsou kostky osudu vrženy. Nebo spíš tedy mince, abychom byli přesní.

Kluci jsou každý jiný. Jeden – na venek sebevědomý pohodář, zpěvák v amatérské kapele s úžasným hlasem, hezký, charismatický, obletovaný holkami a trápící se problémy se slavným fotrem. Druhý spíš stydlivý a introvertní, talentovaný bubeník a vždy tak trochu ve stínu svého nejlepšího kamaráda. Drew působí od začátku spíš dojmem osudového muže, Shane je jasný prototyp nejlepšího kamaráda.

Holka, osamělá bytost, neustále vytrhávaná ze svého prostředí kvůli tomu, že je dcera fotbalového trenéra a prostě se musí vždy s rodinou přestěhovat tam, kde táta zrovna trénuje. Klidně co rok stěhování. Hraje na saxík a touží ze všeho nejvíc po tom, aby měla stálé místo, kde zapustí kořeny, najde si kamarády a možná i lásku. Jenže jak to chcete udělat, když se všude zdržíte jen chvíli a pořád jste „ta nová“? Nebylo by bezpečnější raději si nikoho k tělu moc nepouštět?

Všichni tři si řeší svoje a žádný to nemá jednoduché. Do toho přijde potíž s láskou, protože kluci se zamilují oba. Jak už jsem psala, autorka nabídne šanci oběma. A já mám s tímhle konceptem jen jednu jedinou potíž: ani náhodou se nejednalo o spravedlivou šanci, protože jeden z nich ji nikdy doopravdy neměl (v doslovu autorky se dočtete víc). A tím mě autorka docela nepotěšila, musím přiznat.

 

Jaký ten příběh/příběhy byl? Všechno začalo jako klasická středoškolská romance a přešlo úplně jinam. V tom bude dle mého důvod toho, že dost lidí, kteří očekávají romanci a běžné rozhodování mezi dvěma kluky, budou v závěrečné třetině – možná už v druhé části – dost zklamaní. Já jsem aspoň trochu byla. Do první části jsem se ponořila natolik, že mě rozhodilo, když autorka přehodila výhybku a šanci dostal druhý kluk. V tu chvíli jsem ho tam nechtěla.

Původně pro mě zajímavý koncept dvou realit v jedné se najednou nezdál moc šťastně uchopený. Představení obou vztahů mě nutilo si vybrat a já jsem si vybrala. Logicky první část, která mi nastartovala emoce, co v druhé části najednou úplně usnuly a ze strany na stranu bylo nutné přepnout z téměř dokonalé romance na úplně jiný typ vztahu. Druhou část jsem se tedy spíš ošívala nad tím, že je hrdinka s někým jiným, s někým, ke komu mi nesedí. Z mého pohledu by se mi zdálo spíš pro knihu výhodnější, kdyby první část dostal šanci Shane a pak až Drew. Protože po Drevowi neměl Shane šanci zaujmou dostatečně – právě tím jak moc byl jeho vztah se Stevie jiný.

S Drewem, který nemá se sebevědomím a vyjádřením citů problémy, je Steviin vztah plný touhy a komplikací.  Oba do toho skočí po hlavě, protože si prostě nemohou pomoci. Na mě tento vztah působil o něco víc opravdově a nejen proto, že byl na řadě jako první. S textu se mi zdálo, že i autorka by dala přednost klukovi, jako je Drew bez ohledu na to, že Shane by možná, ale opravdu jen možná, byl lepší – klidnější a bezpečnější – volbou. S Drewem je vztah přímočarý, oba vědí, co chtějí a neváhají si to vzít. Se Shanem je vztah plný váhání a nejistot, jaksi něžnější, podobnější spíš přátelství, ale zcela bez touhy a vášně. A teď je otázkou, co je lepší? Asi jak pro koho.

 

Kapitoly jsou nadepsané jménem postavy a ta i konkrétní kapitolu vypráví. Kupodivu by to tady ani nebylo nutné. Stevie člověk poznal hned a oba kluci byli natolik jiní, že bych si je nezaměnila. Nejlíp jsem se cítila na stránkách, kdy „mluvil“ Drew. Vyprávění z pohledu kluka bylo zajímavé. On byl zajímavý – jeho zázemí, myšlenky, povaha. Nedivím se, že to se Stevie tak rychle seplo. Tady mi rychlé zamilování vůbec nepřišlo na sílu a to mám ráda spíš pomalé vývoje vztahu. Takové pomalé vývoje, které mi kupodivu nesedly ve chvíli, kdy se druhým z dvojice stal Shane. Přitom Shane taky nebyl špatný kluk. Kdybych neměla to srovnání, asi by mi jeho část příběhu přišla zajímavější. Jenže autorka mi dala Drewa. A ten mě zajímal víc dokonce i v Shaneově části, protože i tam byly jeho emoce vůči Stevie přesvědčivější.

Myslím, že vím, co se autorka snažila ukázat na obou klucích. Každý byl jiný a do vztahu přinášel jiné vlastnosti. Jako bonus vidím, že bylo okrajově naťuknuté i to, co se dvěma kamarády udělá zájem o stejnou holku, kdy ona si pochopitelně vybere jen jednoho z nich, pokud není úplná bestie. Ehm… minimálně v první části se Stevie jako bestie víceméně projevila. Zachovala se pro mě dost nepochopitelně a na jednoho svalila vinu za všechno, zatím co druhému odpustila. Nakonec to ovšem přikládám prostě tomu, že v prvním vztahu se zmítalo výrazně víc emocí a tak prostě i křivda a vztek vyvolaný zjištěním pravdy, byl větší. Bohužel křivda a vztek nebývají nejlepšími rádci.

Dalším dost zajímavým tématem knihy se stal život dítěte se slavným rodičem a jeho kariéra – co to dělá se životem dítěte. Rodič, pro kterého je dítě vedlejší ve srovnání s kariérou a dítě musí o jeho pozornost vést předem prohraný boj. Přátele, které někdy zajímáte spíš proto, že můžete sehnat přes fotra lístky na koncert nebo pomoct protlačit nahrávku kapely k producentovi. Nová rodina, pro kterou táta opustí tu starou. Rodič, který se musí kvůli práci neustále stěhovat a dítě tak nejen že stále přichází o přátele a zázemí, ale také má strach vybudovat nové vztahy, protože o ně téměř obratem může přijít. Kamarády má nebo ztrácí podle toho, jestli ti kteří zrovna fandí týmu jejího otce nebo tým vyhrává či ne. Nakonec by mi toto téma připadalo i zajímavější než dva alternativní příběhy – ale já jsem prostě zaujatá jen pro jeden z nich :)

 

Chaotický konec příběhu mi moc nesedl. Střídání dvou alternativ po kratičké kapitole bylo moc rychlé a zmatené. Nestíhala jsem přepínat mezi událostmi a kluky. Asi by mi to sedlo lépe, kdyby konec byl u konkrétní části, které se týkal. Také bych raději první zařadila klidnější část s více kamarádským vztahem, kde vyhrál Shane a až potom bych nechala dokonalé jiskření s Drewem. A také bych raději viděla dvě opravdu různé varianty se spravedlivým a vyváženým koncem.

Ta kniha byla v mnohých ohledech skvělá. Dojem mi pokazilo pouze ono chaotické střídání alternativ v poslední třetině, navíc jsem se v poděkování dozvěděla, že jeden z hrdinů nikdy spravedlivou šanci neměl. Autorka vysvětlí proč to tak bylo a důvody jsou pochopitelné. Jenže já se těžko bráním tomu pocitu, že jednomu z chlapců bylo ukřivděno a to ještě tomu, který byl pro příběh mnohem zajímavější postavou. Nepopírám fakt, že štěstí si zasloužili oba, ale jeden z nich prohrál v obou případech – byl potrestán za vinu, kterou nesli oba, přičemž tomu druhému to stejné prošlo - a to mi nesedělo do pojetí alternativních příběhů. Asi bych byla raději, kdyby v každém příběhu byl hrdinou a vítězem jen jeden z nich a já si mohla vybrat ten svůj. Takto mi zůstal dojem, že mě příběh připravil o můj šťastný konec. Bez onoho poděkování na závěr by příběh tak trochu nedával smysl.

Přes všechny moje výhrady přečtení nelituji. Kniha za to stála. A mimochodem – obálka se k příběhu naprosto skvěle hodí.

 

Za knihu moc děkuji Nakladatelskému domu Grada. 

Na příběh můžete nakouknout třeba tady.




O knize:

Autor: Jennie Wexler

Překlad: Eva Kadlecová

Vydal: Nakladatelský dům Grada (Cosmopolis)

Rok vydání: 2024

Počet stran: 344

 

Žádné komentáře: