11. 5. 2017

Ví o tobě


Tři mohou zachovat tajemství, jsou-li dva z nich mrtví.

Autor: Sarah Pinborough
Překlad: Hana Sichingerová
Nakladatel: Metafora
Rok vydání: 2017
Počet stran: 304



Anotace:

LOUISE opustil manžel kvůli jiné, a tak se jediným mužem v jejím životě stal její syn. Proto Louise pracuje na poloviční úvazek, aby je uživila a zároveň mohli být spolu. Všechno se však změní, když se objeví

DAVID, mladý, úspěšný a natolik okouzlující, že Louise nemůže uvěřit, že by o ni muž jako on nejenže mohl zavadit pohledem, ale že ho dokonce snad i přitahuje. To se ovšem dost zkomplikuje v okamžiku, kdy potká jeho ženu

ADELE, překrásnou, elegantní a roztomilou bytost, z níž se rychle stane Louisina nová přítelkyně. Oba aktéři dokonalého páru Louise naprosto uchvátí a každý z nich ji po svém vtahuje do spletité sítě jejich manželství, v němž má Louise zatím netušenou zásadní roli.

A najednou, ve chvíli, kdy je oba trochu víc poznává, zahlédne trhliny. Je David opravdu tím mužem, za něhož ho měla? A je Adele opravdu tak křehká a zranitelná, jak působí? Jaká strašlivá tajemství oba skrývají a jak daleko zajdou, aby je uchránili?

Můj názor:

Nejsem úplně thrillerový typ, ale předchozí kniha mě poučila, že nikdy nemám říkat nikdy. Zlákána anotací jsem sáhla po knize Ví o tobě a doufala, že slib napětí a neočekávaných věcí bude naplněn. Byl. Beze zbytku.

Román měl v podstatě velice jednoduchý děj a nenáročnou zápletku. Šlo „jen“ o vztahový trojúhelník. Klasika – záletný manžel, podváděná manželka a milenka. Vybere si muž manželku nebo milenku? Velmi jednoduché, že? Tak v případě téhle knihy to tak snadné nebude…

Z nevěrou stiženého manželského páru se mi nejdříve představila Adele. Byla to dokonalá manželka. Udržovala čistý dům, vařila perfektně zdravá jídla a stejně dobře jako o dům se starala o sebe. Její dokonalá krása stepfordské paničky měla jen maličký kaz. Když byla mladá, měla psychické potíže a možná je tak trochu ještě má. S Davidem, svým mužem, se seznámila jako holčička a vzali se hodně mladí. Zatím co ona jeho bezmezně miluje a udělala by pro něj všechno, on si našel milenku. Po přestěhování do nového města, ve kterém dostal práci na klinice pro léčbu závislostí, zašel jen tak posedět do baru a potkal Louise. Ta není zdaleka tak dokonalá. Má trošku nadváhu, kouří jako fabrika, pije a tak nějak celkově nevede moc šťastný život. Je rozvedená a má malého syna.

Zdroj

Na Adele a Davidovi bylo od začátku něco špatně. Něco shnilého pod povrchem každého z nich. Hráli si ty svoje hry a tancovali okolo sebe v podivném tanečku předstírání a lží. Z Adele jsem měla od počátku větší strach než z něj. Celou dobu, když jsem zrovna četla Adeliny kapitoly, jsem měla takový ten neurčitě nervózní pocit z toho, co se postupně odhalovalo. A on… No… paní autorka mi skvěle zamotala hlavu v případě obou :).

Louise byla pro mě od počátku jedinou přitažlivou postavou. Dokázala jsem ji chápat, nic nepředstírala, byla milá, ochotná, nešťastná… a snadno manipulovatelná. Líbilo se mi, jak dobře paní autorka zpracovala její váhání mezí rodícím se vztahem k muži, který je jejím šéfem a zároveň krásně se vyvíjejícím kamarádstvím s jeho manželkou. Podle mě se podařilo dobře zachytit bod zlomu mezi morální povinností a takovým tím lidským sobectvím, které každého nutí urvat si pro sebe ze všeho to nejlepší. Louise se nechtěla vzdát ani muže ani kamarádky, byla přitahována oběma a rozpolcená mezi nimi.

Další postavy sice v knize byly, ale nebyly důležité, jen dokreslovaly pozadí pro trojúhelník tří hlavních aktérů. Jediným dalším zajímavým hráčem byl Rob. Kluk, se kterým se Adele seznámila v léčebně. Objevoval se v kapitolách z minulosti.

Kapitoly současného dění, které vyprávěly Adele a Louise, byly občas proloženy kapitolou nazvanou „Tehdy“. Díky nim bylo možné přesunout se do minulosti manželů Martinových, do doby, kdy byla Adele v léčebně a poznala Roba… Při jedné z těchto kapitol asi ve dvou třetinách knihy mi to sepnulo a došlo mi, jak by všechno mohlo být. Pravda, byla to moje asi tak padesátá teorie :) …a já to uhodla! No tedy asi tak na sedmdesát procent, protože jedna věc prostě nemohla napadnout nikoho. A ten konec je teda opravdu něco! Úplný kopanec mezi oči.

Zdroj

Po dočtení najednou zjišťuji, jak perfektně paní autorce vše zapadalo do sebe. Vybavuji si různé náznaky v ději, které mohly dát tušit, že věci byly celou dobu opravdu takové, jak je závěr ukázal. Měla jsem vysoká očekávání, opravdu velmi vysoká a s každou stránkou byla čím dál větší. A paní autorka mě nezklamala. Napínala mě od začátku až do konce, mátla mě, zaváděla do slepých uliček. Předložila mi brilantně vypracovanou psychologii postav umocněnou tím, že ony samy byly vypravěči příběhu a mohla jsem se k nim tak dostat mnohem blíž. To něco, co nejdříve vypadalo jako banální a stokrát ohraný manželský trojúhelník se zvrtlo v solidní drama. Zamotávalo se, proplétalo, až jsem si nebyla jistá vlastními teoriemi na to, jak věci jsou a kdo je ten špatný. Po každé kapitole jsem měla malinko jiný pohled na věc. Paní autorka si krásně pohrála s psychologií Louise - milenky, která si postě nemohla dát pokoj a odolat nutkání zjistit, co je to vlastně za vztah mezi Adele a Davidem. Takové to puzení, že prostě musíte, musíte, musíte vědět pravdu, tak stejně to bylo i se mnou. Prostě jsem to musela dočíst :). Druhé dva hroty manželského trojúhelníku nebyly o nic méně propracované a jejich osobnosti byly vybroušeny k dokonalosti diamantu. Tyhle postavy mi neumožnily jen se ztotožnit a vybudovat si k nim nějaký vztah, ale dokázaly na mě i přenést svoje emoce - hlavně tedy Louise a Adele.

Pokud jste milovníci thrillerů, tohle dílo by vám nemělo uniknout. Myslím, že uspokojí  i náročnějšího čtenáře právě svými skvěle vypracovanými postavami a mrazivou zápletkou. Pokud nemáte s žánrem zkušenosti a láká vás psychologický thriller, začněte s knihou Ví o tobě. Užijete si ji a naladí vás na přečtení dalších kousků.


Děkuji moc nakladatelství Metafora za recenzní kopii knihy do mojí čtečky. Na knihu se určitě podívejte blíž, stojí za to. Najdete ji například tady.

Chcete-li mít knihu za rozumnou cenu, zkuste se podívat sem. Poradí vám, kde ji mají nejlevněji.






6 komentářů:

Zdenka řekl(a)...

Koukám, že jsi další, komu zamotala hlavu. Tohle je opravdu povedená kniha.

Nikolaoss řekl(a)...

To teda rozhodně, byla jsem zmatená i tím, že jsem na to přišla, protože jsem si říkala, jestli jsem se náhodou nezbláznila taky :D opravdu povedená kniha! Díky moc za komentář a přečtení.

Podpatky v knihách řekl(a)...

Perfektní recenze, podepisuji a souhlasím v plném rozsahu :)

Šárka Fofoňková řekl(a)...

Kniha vypadá fakt moc dobře, přidala jsem si ji na seznam na „někdy“. Ale láká hodně :)

Aires řekl(a)...

Výborná recenze :) Tahle kniha mi padla do oka, všichni si ji chválí, takž je jasné, že si ji také musím přečíst :)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji všem za komentáře. Vůbec neváhejte. Stojí to za to a jsem zvědavá, co pak řeknete na ten konec :)