21. 8. 2017

Nevím co číst dál!



Nevím co číst dál!
Obcházím knihovnu jak mlsný kocour. Zoufale listuji v nabídce čtečky a nemůžu se rozhodnout, na co mám náladu. Nacházím se totiž v eufórii po dočtení předcházejícího dokonalého díla a nebo prostě jen nevím, na co mám zrovna teď náladu. A nebo chci číst tolik knih zároveň, že je výběr věc přímo nelehká :).

Pro tyto případy už jsem vymyslela spousty výběrových metod. Někdy fungují, jindy si po použití metody stejně vyberu něco jiného a jen mi to pomůže k té heuréka myšlence, že mám chuť právě na tohle. A někdy je to prostě jen zábava.
Bohužel jsem zatím nevynašla účinnou metodu, která mi ulehčí výběr ve veřejné knihovně, nejraději bych nahrabala všechno a vybírala až doma. Při výběru knih v knihovně se tedy řídím heslem „seber co ti první padne do oka a kolik uneseš, výběr bude až doma“.

Protože věřím, že nejsem jediný takový nerozhodný bloumal a hamižník v knihovně, podělím se s vámi o některé svoje propracované vědecké metody výběru vhodného čtiva:

Metoda Kolo štěstí
aneb generátor náhodných čísel. Tuhle používám hlavně pro moje nekonečné zásoby nepřečtených papírovek. Stačí se rozhodnout, že chci některou z nich číst a přejít k mému excelovskému seznamu nepřečtených. Sledujete ten vědecký přístup! Žádné papírky v klobouku, pěkně excelovský seznam :), to je moderna! Každá kniha má v seznamu přidělené číslo a random.org všichni znáte :) Samozřejmě pro romantiky, klasiky a jiné nepokrokové tvory je možné použít klobouk a papírky. Po té, co se kniha konečně dostane ke své minutě slávy, ji ze seznamu smáznu (vyhodím papírek) a její místo u čísla brzo, až nechutně brzo, zaujme další.

Zdroj

Metoda Písmenková polívka
pro tuto metodu je nutné si zvolit písmeno. Pokud chcete zachovat fair play a nenadržovat některým písmenům, na které začínají oblíbené knihy, požádejte někoho o spolupráci nebo využijte třeba první písmeno z názvu měsíce, který je nebo jména, které má ten den svátek. Nebo si ho vylovte z písmenkové polívky, máte-li ji nalitu, ale bacha, tam jsou většinou áčka, péčka a enka. Pak už jen stačí najít v knihovně knihu, která na to písmeno začíná taky – musí to být první, která vám padne do oka. Tuhle metodu používám při stavech menší nerozhodnosti, protože knih na kýžené písmeno bývá občas více. Chce to trochu disciplíny udržet se opravdu u první spatřené.

Metoda Ententýky
ano, je to přesně to, co si myslíte :) Používám ji, když se mi podaří zúžit výběr na dva až tři kusy a ne a ne sáhnout po tom pravém. Rozpočítávadlo je možné vybrat dle osobních preferencí, případně použijte to, které si pamatujete ze školky.

Zdroj

Metoda Přítel na telefonu
tu jsem zatím využila pouze jednou, protože ještě nebyla na světě Metoda Ententýky. Tři vybrané kusy jsem plácla na fejsbůk a nechala hlasovat. Tento postup se ukázal jako velmi účinný a kniha byla vybrána během pár minut. Tímto děkuji všem hlasujícím.

Metoda Nejstarší máte padáka
v tomto případě sáhnu prostě po té, která mi tu v polici straší už tak dlouho, že obrůstá mechem a pavučinami. Toto je až obdivuhodně úspěšná metoda, protože tak najdu většinou nového oblíbence. A pak se divím, jak jsem mohla ubohou knihu tak dlouho přehlížet. Většinou se jedná o kousky nahamtané ve slevách nebo z Levných knih.

Zdroj

K dalším metodám, které jsou ovšem velmi málo využívané, patří:

Metoda Muži, mami, tati, sourozenče (zvol dle možností) vyber mi něco – většinou ztroskotá na neochotě zvoleného subjektu ke spolupráci nebo na jeho naprosto nemožném výběru

Metoda Tenhle žánr neznám – jsou to doporučené knihy z žánrů, kterým neholduji a v období euforie po dokonalém díle je obzvlášť obtížné se do nich začíst

Metoda Učebnice angličtiny – zkuste se jít místo čtení učit a hned si radostně vyberete něco neodolatelného ke čtení a uvidíte tu rychlost výběru. Jako učebnice skvěle funguje i matika a jiné podobné opruzovací předměty


No, to by jako ukázka metod mohlo stačit :) Základní myšlenka je jasná – vymyslet se dá kdejaká blbina a nakonec si člověk poradí. Jako mnohem horší se tedy jeví situace „Já nevím, co číst dřív!“, která může nastat, když máte chuť na až moc knih zároveň. Pak doporučuji vrátit se na začátek článku a vybrat si metodu. Obzvlášť vhodná je v tomto případě metoda Ententýky :).


6 komentářů:

Aires řekl(a)...

Výborný článek, ty metody se vážně hodí :D taky občas nevím co číst :D Většinou prkatikuju metodu nejstarší má padáka anebo mě k přečtení nějaké knihy přinutí knihovna, protože ji budu muset vrátit :)

Nikolaoss řekl(a)...

Jo, to je pravda. Časové omezení výpůjček má něco do sebe :D já mám teď tolik vlastních zásob, že jsem v knihovně nebyla už pěkně dlouho. Budu tam muset zase zajít :) Děkuji za komentář a přečtení.

Radka Z. řekl(a)...

Moc se mi líbí metoda Nejstarší, máte padáka, dobrý způsob, jak opravdu přečíst i staré zásoby.

Nikolaoss řekl(a)...

To je pravda, taky je to ale ta, která se daří používat úplně nejmíň :)

Tynka_125 řekl(a)...

Tak takové dilema jsem už dlouho neměla. Já teda nečtu, ale kupuji si audioknihy a mám seznam snad na rok dopředu :-D . Včera večer jsem začala poslouchat Nejlepší rok vašeho života a pak bych si chtěla poslechnout Komunikací k vítězství, Konec stárnutí, Vztahy a mýty, atd. Je toho fakt hodně :-D .

Nikolaoss řekl(a)...

Díky za komentář a přečtení :)
U mě je toho právě taky vždycky hodně :D až tak, že to znesnadňuje výběr čtiva.