1. 5. 2016

Fyzikální desatero II - přednáška


zdroj: internet
Že se na Hvězdárně v Brně pořádají zajímavé přednášky, to ví snad každý, ale k mé hanbě jsem si uvědomila, že jsem na jedné z nich byla naposled před asi pěti lety. Rozhodla jsem se to napravit a mrkla na jejich stránky. Vykoukla na mě přednáška s názvem: Fyzikální desatero II. První díl jsem sice prošvihla, ale po přečtení stručného infa jsem věděla, že na dvojku půjdu:

"Fyzikální desatero II"

Pokračování mimořádně úspěšné přednášky, která nás opět zavede do světa, ve kterém panují základní principy fyziky, které jsme do současnosti byli schopni popsat. Jejich důsledky jsou často velmi překvapivé, svým způsobem fascinující a navíc vzájemně propojené. Tentokrát se zaměříme na extrémně miniaturní svět elementárních částic, poodhalíme stavbu atomu, budeme se zabývat vztahem mezi hmotou a energií, potrápíme své hlavy kvantovou mechanikou a také si představíme základní síly, které vládnou našemu vesmíru. 


Přednášel Ing. Martin Zeman, Ph.D. z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské na ČVUT v Praze.

zdroj:internet

Pan přednášející měl menší zpoždění, vzhledem k nepředvídatelnému pohybu částic na D1, tak jsem využila akademickou čtvrthodinku k shlédnutí interaktivní výstavy o sluneční soustavě, která je zdarma v suterénu planetária. Po té, co jsem se přesvědčila, jak moc těžká je krabice džusu na Slunci (moc), rozhýbala Foulcaltovo kyvadlo a zjistila, kolik bych vážila například na Merkuru (výstava je docela zábava, škoda, že jsem neměla více času), musela jsem běžet nahoru, abych nezmeškala začátek přednášky.

Zdroj: internet

Ponoření do světa malých částic už nic nebránilo. Upravila jsem si sedadlo do polohy „pololež“ a doufala jsem, že se budu chytat alespoň částečně, protože veškerá fyzika pro mě skončila na střední škole. Pan přednášející naštěstí počítal s eventualitou, že v sále bude mít více takových kusů a informace předkládal srozumitelným stylem. Pro lepší pochopení tématu nám na strop digitária promítal obrázky a různou pomocnou grafiku a musím přiznat, že díky tomu bylo vše lépe pochopitelné, než kdyby jen mluvil. Ne že bych neměla bílá místa, ale pan přednášející nějak vytušil, kde by se problematické pasáže mohly vyskytovat a vše vysvětlil důkladně a různými způsoby. Například vysvětlit pohyb atomů pomocí rockového koncertu – tak tohle už mi z hlavy fakt nevypadne :). Co se kvantové mechaniky týče, nejvíce mě pobavilo prohlášení amerického fyzika Richarda Feynmana, který řekl:  "Myslím, že mohu s naprostou jistotou prohlásit, že kvantové mechanice nerozumí nikdo." Řekla bych, že to je asi tak v souhrnu pravda, pochopte něco, co nemůžete vidět a nemáte s tím žádnou předchozí zkušenost. A nepomohla tomu ani známá Schrödingerova kočka :).

zdroj: internet

Vím, že to bude znít neuvěřitelně těm, co mě znají, ale už se nemůžu dočkat, až bude Fyzika III. :) rozhodně na ni totiž půjdu a do té doby tu mám k přelouskání několik knih od Hawkinga, abych byla přece jen o něco lépe připravená:).

Program přednášek Hvězdárny najdete zde.


Zdroj: internet


Žádné komentáře: