26. 4. 2016

Wonderland - Země divů


Autor: Jennifer Hillier
Rok vydání: 2016
Nakladatel: Baronet
Překlad: Lumír Mikulka



Anotace:

Země divů (Wonderland) je zábavní park v jednom malém americkém městě ve státě Washington. Park, v němž nechybí dům hrůzy či muzeum klaunů, funguje jako lákadlo pro turisty a současně zdroj obživy pro celé město. Přinejmenším do chvíle, kdy je v jeho areálu objeveno rozkládající se lidské tělo. Onoho dne, kdy je mrtvola nalezena, nastupuje coby zástupkyně šéfa místní policie Vanessa Castrová. A jako kdyby toho stále ještě nebylo málo, mizí rovněž mladý chlapec, který v zábavním parku pracoval. Vanessa, která začíná na obou případech pracovat, zjišťuje, že během posledních deseti let bylo podobných zmizení již více. Řádí zde snad kdosi, kdo unáší a vraždí mladé chlapce? A jak to všechno souvisí se zdejším zábavním parkem? Vanessa se přestěhovala do malého města, aby unikla své vlastní minulosti. Nepostavila ale místo toho sebe i svou rodinu rovnou do středu tajemné hry zákeřného vraha? Jenže tato hra teprve začíná a její konec nedokáže nikdo ani odhadnout...

Můj názor:

Obálka byla první věcí, které jsem si na této knize všimla. Děsivý klaun – a pak už jsem nepotřebovala vědět nic dalšího. Anotaci jsem si samozřejmě přečetla taky a byla skvělá. Napínavá zápletka a prostředí zábavního parku – obojí neodolatelné. Pak se objevila na Palmknihách a já si o ni hned napsala. Na to, až konečně začnu číst, jsem se těšila strašně moc! A doufala jsem, že mě kniha nezklame.

První poznatek – klaun na obálce naštěstí ve čtečkové černobílé verzi nevypadá tak děsivě a navíc se na něj nemusím dívat pokaždé, když knihu zavřu :). A teď už k samotné knize:

Anotace i recenze slibovaly neskutečně napínavý příběh, od kterého se nedá odejít. To u mě úplně neplatilo (dovolenou jsem si nevzala:)), ale kniha mě bavila od samého začátku. Hlavně jsem se nemohla dočkat odpovědi na otázku: Co se skrývá pod Muzeem klaunů?

V příběhu, který se odehrává v Americkém městě Seaside, se všechno točí kolem zábavního parku Země divů. Je hlavním zdrojem příjmů pro většinu obyvatel, táhne turisty – díky parku městečko žije. Všichni, kdo kdy v městě žili, pracovali alespoň nějaký čas brigádně v parku v době studií, někteří zůstali i jako dospěláci. Na začátku knihy se má právě rozběhnout úžasná nová letní sezóna. Tedy rozběhla by se, kdyby pod ruským kolem nenašli jednoho krásného rána mrtvolu muže. Díky moderním technologiím stačí chvilka a fotografie „bezdomovce Harryho“, jak je mrtvola pokřtěna, protože její totožnost není známa kvůli znetvoření, už koluje na Twitteru. Věc se tedy utajit nepodaří a to je to, oč celému městečku jde – Země divů musí zůstat dokonalá a krásná, beze skvrnky na své pověsti. Je to obživa jich všech.

Případ dostane na starosti Vanessa Castrová, zástupkyně velitele policie, která se právě přistěhovala. A protože nemá vůči Zemi divů žádné osobní vztahy a nemá potřebu něco tutlat, pustí se do vyšetřování hezky od podlahy. A jak tak šťourá, odkryje nevědomky něco daleko většího, než zprvu tušila. Krom mrtvého chlapce je tu několik dalších zaměstnanců Země divů, kteří zmizeli – všichni mladí, blonďatí a hezcí kluci. A případ se začíná komplikovat, jak vyplouvají na povrch věci po léta pečlivě tajené…

Zástupkyni Vanessu Castrovou jsem si asi oblíbila ze všech postav nejvíce. Do městečka přijela se svými dvěma dětmi po smrti manžela, protože zde chce začít znova. A daří se jí to skvěle! Líbilo se mi její zaujetí případem a její odhodlání nenechat se ovlivnit a obelhávat „ochránci neposkvrněné pověsti parku“.
Sympatické a dobře napsané byly ale i ostatní postavy. Za všechny uvedu alespoň Vanessinu dceru Avu, která si našla letní brigádu v Zemi divů a Oscara Treja, provozního ředitele parku.  A paní ředitelku parku Biancu Bischopovou, řečenou Dračice, která se sice neřadila mezi postavy sympatické, ale rozhodně mezi ty uvěřitelné a dobře napsané. Žádná z postav se nestihne během příběhu jakkoliv výrazně posunout ve vývoji, ale to není to, o co tu běží. To oč tu šlo především, byl případ zmizelých chlapců…

Před čtením patnácté kapitoly jsem už měla vytvořenou teorii, jak by to všechno mohlo být, která se na konci ukázala být naprosto scestná :). Paní autorka má absolutní talent na to rozdat karty a na další straně vám je vyrvat z ruky a zamíchat znovu. O svého favoritního podezřelého jsem přišla poměrně záhy a až do konce knihy jsem si nedokázala vybrat z ostatních, kteří se nabízeli, toho pravého. Konec byl šok! Závěr knihy jsem hltala hluboko do noci na úkor zdravého spánku, protože v poslední třetině ta kniha NEŠLA ODLOŽIT! Celé dílo bylo vystavěno na perfektní zápletce a stálo na mimořádně pevných základech. Až do samého konce se paní autorce podařilo uchránit svého vraha před prozrazením a mě udržovat v napětí. Musela jsem číst dál, protože mě zajímalo, co se, hergot, ještě stane, na co Vanessa přijde, kdo se v tom všechno vymáchá a hlavně – kdo je ten, co to všechno dělá a proč?

Jediné, co bych knize vytkla bylo, že v kapitole, kde Vanessa vyslýchá ředitelku Země divů Biancu Bishopovou, se malinko vytratilo Biančino jméno a obě dámy se staly Vanessami – tedy ať mluvila kterákoliv z nich, vždy to bylo „řekla Vanessa“ i když mluvila Bianca. Naštěstí to bylo jen v několika odstavcích, ale trochu mě to překvapilo a vytrhlo ze soustředění a musela jsem pátrat, která z dam vlastně co řekla.

Příští knihu od paní Hillier budu číst raději o víkendu, abych si nezpůsobila trauma z odloučení od příběhu :). A nikdy nevkročím do žádného Muzea klaunů :).


Moc děkuji Palmknihám za poskytnutí recenzního výtisku. A protože tuhle knihu prostě musíte mít, můžete si ji koupit třeba tady. Země divů čeká na vaši návštěvu!


10 komentářů:

Fandom before blood řekl(a)...

Knížka vypadá opravdu zajímavě, už jsem na ní četla pár recenzí a byly vetšinou pozitivní, tak se k ní třeba taky jednou dostanu. :)
Moc pěkná recenze! :)

http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za komentář :)

SeaBook řekl(a)...

Skvělá recenze! :)
Knihu jsem četla a byla jsem velmi nadšená. Z konce jsem si sice na zadek nesedla (nějak jsem to čekala), ale celkové prostředí a psychiku postav jsem si zamilovala :)
Také mě část rozhovoru Vanessi a Vanessi (Bianci) zarazil a pak mi došlo, že si sama se sebou asi nepovídá :-D :)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za komentář :) já jsem konec nečekala vůbec, ale tím lépe :)

Knihomoľka Bleise řekl(a)...

Ja na knihu tiež počujem len samé chvály, ale ešte som sa k nej nedostala a pochybujem, že sa k nej niekedy vôbec dostanem :D Každopádne, krásna recenzia a teším sa na ďalšie. :) Pekný deň ;)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za komentář :) uvidíš, nemá cenu se nutit číst něco, co nechceš nebo cpát něco navíc mezi to, co číst chceš. Jestli je tvůj seznam na čtení takový jako můj, tak v něm moc volného místa nebude :)

Kristýna, The Book Talk Blog řekl(a)...

Bezvadná recenze :) Na knihu se chystám a jsem moc ráda, že se Ti líbila. Věřím, že si jí také užiju. Trochu mě mrzí ta motanice s Vanessami - tohle mi v knihách dost vadí, ale když jsem takhle upozorněna, snadněji se s tím smířím :) Přeji hezké odpoledne :)

Nikolaoss řekl(a)...

Také přeji hezké odpoledne a děkuji za komentář :) akce Vanessa je naštěstí jen v několika odstavcích, ale zaskočilo mě to docela dost :D normálně se o chybách nezmiňuji, i když nějakou najdu, ale tohle mě tak zadrhlo, že jsem o tom napsat musela :)

Šárka Fofoňková řekl(a)...

Nejdřív jsem si z nějakého důvodu myslela, že jde o fantasy, nejspíš díky obálce :D Tak jsem si říkala, že nic pro mne. No, pak jsem se vyvedla z omylu a už ji mám taky na seznamu :)
Moc pěkná recenze :)

Nikolaoss řekl(a)...

Fantasy to není, i když paní autorka by určitě nějakou zvládla :)
Děkuji za komentář :) a přeji krásný den.