24. 8. 2019

Pomsta a rozbřesk - série



Autor: Renée Ahdiehová
Překlad: Adéla Špínová
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání: 2016, 2017
Počet stran: 400, 424



Můj názor:

Když tahle kniha zářila mezi novinkami, nalákala i mě. Bylo v ní totiž ukryto cosi svěžího, v YA dosud neokoukaného - svět pouště volně inspirovaný arabskou kulturou, způsobem života a jejich mýty a pohádkami.
Takže pochopitelně jsem si ji chtěla přečíst. Trvalo poměrně dlouho, než jsem se ke knize dostala. Pak jsem ji ale slupla za jeden večer. Mezi tím se k ní přidal i druhý díl a tak jsem se rozhodla spojit článek o knihách do jednoho. Ovšem bez obav: Spoilery k druhému dílu nebudou.

...

Žil byl v zemi Chorazán mocný mladý vládce kalif Chálid. A tento panovník měl zvláštní zálibu – každý den se oženil s dívkou, kterou druhy den za rozbřesku nechal uškrtit na hedvábné šňůře. Pro každou z dívek bylo neštěstí, když na nich se zálibou spočinulo oko vladaře, protože věděly, jaký je čeká konec a že jim zbývá pouhá jediná noc života. 
Pak se ale našla jedna, která vše změnila…

Přihlásila se dobrovolně a stala se kalifovou manželkou. A druhý den ráno se hedvábná šňůra poprvé nedočkala své oběti.
Tou dívkou byla Šeherezáda, a protože tenhle příběh všichni známe, je jasné, že kalifa utáhla na vařené nudli vyprávěných příběhů, které nad ránem „nestihla“ dovypravovat. Zvědavý kalif tak čekal na další noc. Tady bylo ale cosi navíc. Příběhy nebylo to jediné, co kalifa Chálida lákalo na půvabné Šeherezádě. 
Jedná se o YA knihu, takže zafungovala i láska na první pohled a okouzlení dívčinou osobností. Šeherezáda totiž byla všechno jen ne dívka, která se nechá nad ránem uškrtit a u toho bude pokorně klopit oči. V souladu se svojí nespoutanou povahou se rozhodla bojovat o svůj život a hlavně pomstít svoji kamarádku, která byla jednou z kalifových předchozích mrtvých manželek. Jenže Amorek si pohrál a svým šípem trefil i ji. Šeherezáda tedy musí řešit otázku, jestli poslechnout rozum, který velí k pomstě nebo srdce.

Tenhle pouštní příběh mě doslova uhranul a to i přes to, že se v něm nacházelo snad každé klišé, které si jen umím představit. Od lásky na první pohled, přes milostný trojúhelník až já nevím kam. Ono to tu ale vůbec nevadilo. Situaci zmírňovalo jednak velmi atraktivní prostředí, život v kalifově paláci a dokonce i názvy jídel a oděvů a jména postav. Všechno znělo tak cizokrajně a exoticky, že mi i ty běžně známé prvky YA příběhů připadaly zajímavé a nové.

Paní autorka navíc píše docela pěkným, vábivým stylem. Neumím sice úplně odhadnout, jestli by mě příběh zaujal bez toho kouzelného prostředí (vlastně jo, myslím, že zaujal), ale to nic nemění na tom, že měl všechno, co potřeboval, aby mě udržel u stránek do hluboké noci.

Kromě lásky mezi hlavními postavami měl příběh kalifátu Chorazán i další lákavou stránku. Paní autorka vymyslela docela dobře „politickou“ zápletku příběhu a legendu k tomu proč vlastně každá manželka skončí jako mrtvola. Bylo to takové ponuré, záhadné tajemství a mě bavilo ho objevovat a postupně rozkrývat záhadu Chálidovy zamračené (charismatické) osobnosti. Postavám navíc nebude stačit pouhá láska, aby v příběhu uspěly. Budou v sobě muset najít důvtip, odvahu, schopnost odpouštět a neméně důležité bude i přátelské pouto, které mnohé z nich spojuje.

Ve svém vyprávění občas odskočila od Šeherezádiny linky a věnovala se i jejímu příteli Tárikovi a ráda říkám, že i děj za zdí paláce nebyl úplně nezajímavý.

Co je trochu škoda je to, že v knize chybí více příběhů, které Š. vyprávěla kalifovi. Chápu, že by to asi knihu hnusně natáhlo a pro děj to nebylo podstatné, ale kdyby se to zestručnilo… Líbilo by se mi pár starých známých příběhů nenásilně vecpaných na jednu pěkně ozdobenou stránku. Pokud mi paměť dobře slouží, dočkala jsem se jen dvou (bez ozdob).





Druhého dílu jsem se nemohla dočkat. Těšila jsem se na pokračování příběhu a byla jsem zvědavá, jak dopadne láska Chálida a Šeherezády.
Bohužel se ale dostavilo menší zklamání. V druhém dílu jsem nějak nedokázala najít tu poutavost a kouzlo z předcházející knihy. Všechno na mě působilo trochu přeplácaně. Jedna z mála zajímavých věcí tak byla kouzelná moc, kterou se Š. dařilo pomalu rozvíjet a ošoupaný kobereček, který měl sehrát v tom rozvíjení důležitou roli.
Bohužel se ale s touto částí vyprávění paní autorka nejdříve velmi tajila, aby ji pak ke konci smetla ze stolu téměř nepostřehnutelnou rychlostí. To byla škoda. Potenciál kouzel tak zůstal nevyužit.

Mnohem víc se mi líbila proměna Chálidovy osobnosti a sledování jeho kapitol. Byl pro mě mnohem zajímavější osobou než Tárik, který mě dost otravoval a nefandila jsem mu.

Paní autorka zachovala strukturu, ve které sledovala své postavy v kapitolách na (nepravidelnou) střídačku. Bohužel mě ale některé moc nebavily a nemohla jsem se dočkat, až se vrátím ke svým oblíbeným. Vlastně musím říct, že z vedlejších postav mě spíš nezaujala žádná.

Druhý díl nebyl úplně špatný, ale vedle zářivé "osobnosti" dílu prvního byl spíš takový průměr.
Zatímco první díl mě doslova okouzlil a příběh připoutal ke stránkám, druhý díl byl v čtivosti bohužel o dost horší. Vytratila se romantika a kouzlo dvojice Šeherezáda a Chálid. Napětí by tu i bylo, ale vždycky jen naťuknuté a pak jaksi rychle odbyté. S rozuzlením zápletky také nejsem moc spokojená. 
Paní autorka nacpala do druhého dílu spoustu věcí a pak všechno podivně uspěchaně uzavřela, aniž by využila potenciálu svých nápadů naplno. Knihu jsem přečetla, protože jsem chtěla vědět, jak příběh dopadne, ale nezanechala ve mně žádný pocit.

Takže konečný verdikt nad celou sérií zní nějak takto:

První díl byl skvělý a jen díky němu stojí za to sérii číst. Druhým si spíš pokazíte dojem.


Anotace:

V zemi Chorásán si násilnický kalif Chálid každou noc bere novou dívku, aby ji ráno nechal oběsit na hedvábném provazu. Když se šestnáctiletá Šíva stane jeho obětí, rozhodne se její nejlepší přítelkyně Šeherezáda, že se pomstí, a dobrovolně se stane jeho další ženou. Šeherezáda je nejen rozhodnutá zůstat naživu, ale ukončit hrůzovládu kalifa jednou provždy.

V tomto napínavém převyprávění Tisíce a jedné noci okouzluje Šeherezáda noc za nocí kalifa svými příběhy, a získává tak další dny života. I když ví, že každá noc může být její poslední. Avšak Chálid je jiný, než jakého si ho představovala. Za zrůdou se skrývá ztrápený kluk a Šeherezáda, aniž by chápala, jak je to možné, se do něj zamiluje. Jak jen mohla? Vždyť je to neodpustitelná zrada. V honosném paláci zjistí, že ne vše je takové, jaké se jeví, ale i přes svou lásku je rozhodnutá pomstít svou přítelkyni. Může v tomto světě plném příběhů a tajemství přežít láska? A znamená vůbec něco?

Žádné komentáře: