13. 5. 2024

Měsíční rádobych - květen 2024

 




Asi jste si všimli, že další měsíc je fuč a nový už se pár dní plácá na scéně. Tentokrát zmizel v čase duben a já marně přemýšlím, čím byl vlastně významný krom toho, že se mu povedlo utéct opět extra rychle. Namátkou se mi vybaví dva nebo tři dny extra veder a týden docela slušné zimy, která se potkala s týdnem mojí dovolené. Otázka zní: Co je lepší? Příjemná a mírná jara jsou asi minulostí, takže krásné kvetoucí parky a tenké jarní bundičky si asi už moc užívat nebudeme.

V dubnu jsem si super užila řádění na bazáčích, tomu jsem fakt přišla na chuť. Je to skoro jako kdysi s antíkama. Nikdy nevíš, co seženeš, za jak super cenu a kdy. Takové malé nákupní překvápko.

Kniha měsíce je tentokrát hodně těžká volba. Nemám totiž nic, z čeho bych si vysloveně sedla na zadek tak, že by to bylo výrazně lepší než ostatní. Hodně jsem si užila Trnovou královnu a Ženy, koně a intriky. Nakonec tedy jako knihu měsíce vyberu Trnovou královnu. U ní mi fakt sedla hlavní „hrdinka“ a její vztah s princem. A především ten konec, to mě dostalo :)

Jinak asi není moc co rekapitulovat. Někdo by možná řekl, že můj duben nestál za nic, ale já jsem po dlouhých letech fakt naprosto spokojená a v pohodě. Takže to je asi to hlavní.




 

Co plánuji na květen?

 

Rádobych čtecí:

Tři vyvolené z dubna:

S výběrem knih na duben jsem slavila skoro úspěch. Hostitel mě například překvapil docela dost. Kdysi jsem viděla film, tak jsem zhruba tušila, co očekávat - jednoduchou oddechovku a dostala jsem ji, to ano, ale zároveň i fakt zajímavou hlavní postavu s úžasným prožíváním a vývojem. Líbil se mi ten morální aspekt věci, který měl v knize hodně navrch a milostný trojúhelník byl hodně netradiční. Takže toto za mě dobrý. Klam Lady Ginevry mě taky dost příjemně překvapil. Je to trochu něco jiného než YA, na které jsem běžně zvyklá. Baví mě záhada, baví mě vztahy mezi postavami a artušovské legendy. Jestli vyjde pokračování, moc ráda se do něj pustím. Zloděj čísel byl tak trochu zklamání. Cestu k postavám už jsem si nějak nenašla. Přeci jen jsem první díl četla už před delší dobou a dost ze mě vyprchaly emoce, které přinesl. Zajímavá pro mě byla pouze linka Bena.  Knihu hodnotím spíš jako průměr. Těžko říct, jestli by mi víc sedla, kdybych ji přečetla hned po vydání, ale spíš asi ne.

 

Tři vyvolené na květen:

Jedna stará více než 3 roky

Vyvolenou knihou je Projekt Kronos. Ano, skutečně jsem to ještě nečetla :D Nejdřív jsem čekala, až bude série venku celá a pak na ni prostě nezbyl prostor. Znáte to: Knihy jsou tlusté, tři díly zároveň a plná knihovna :)

Jedna z loňska

Tady vyberu Kurz tvůrčího psaní. Detektivku z prostředí – překvapivě – kurzu tvůrčího psaní jsem ulovila na bazáči. Přiznám se, že mě zlákalo hlavně to prostředí. Byla za pár kaček, takže pokud nesedne…

Jedna z rozečtené série

Vybírám dvojku z duologie – Bezvětrné město. Jednička mě bavila, tak snad i dvojka mi sedne a bude to dobré zakončení série.

Tentokrát, žádná romantika. Asi jsem nějaká přeromantizovaná nebo co :)

 

Rádobych psací:

Ohlédnutí za dubnem:

Já už se snad raději ani neohlížím a neplánuji. Jediné psaní, které se daří dodržovat, jsou články na bloG. Tak asi budu vděčná aspoň za to. Zrovna v tomto jsem v dubnu chytla slinu. Hodně to udělaly knihy, které mě bavily (nebo naštvaly) tolik, že k nim mám co říct, takže mi stojí za čas věnovaný článku.

Květnové psací plány:

Vlastně nejsou. Jsem si poměrně dost jistá, že minimálně blogůvky přibývat budou. S dalším uvidím podle času a prostoru.

 

Příští rádobych už bude začátek léta. Snad budou letos vedra milosrdná :)

Konec hlášení!



6. 5. 2024

Ženy koně intriky

 



Kdysi dávno už mě jedna kniha o koních z prostředí parkurových závodů okouzlila. Když jsem uviděla tuto, těšila jsem se, že se zase vrátím do starého světa a četbu si užiju. A musím říct, že jsem se nespletla. Napínavý příběh z prostředí jedné snobské stáje jsem zhltla na posezení.

 

Anotace:

Román o dívkách na koních, o jejich bezohledných matkách a jednom podezřelém úmrtí během jezdecké soutěže v oslnivém a ambiciózním prostředí parkurového skákání. Když se rodina nedávno zbohatlých Parkerových přestěhuje do exkluzivní komunity v srdci jižní Kalifornie, věří, že se jim naskýtá šance na nový začátek. Heather Parkerová je odhodlaná dát svým dcerám život, jaký ona nikdy neměla – počínaje koňmi. Zapíše je na lekce v Jízdárně Rancho Santa Fe, kde koně představují životní styl. Heather se stává „mámou ze stáje“, jednou z bohatých žen, které se zde scházejí, popíjejí víno a připravují své dcery na soutěže.
Netrvá dlouho a rodina Parkerových se naplno vplétá do koňského světa, jehož součástí jsou zlomyslné dívčí pletichy, milostné románky i temná tajemství. S blížícími se závody plánovanými na konec léta se tlak stupňuje a matky se nezastaví před ničím, jen aby svým dcerám daly všechno, co si podle nich zaslouží.
Než léto skončí, lži se stanou smrtícími, a dojde k nehodám.

 

 

Kniha začíná policejním výslechem. Na mezinárodních závodech našli v boxu mrtvolu. Z textu není zatím zřejmé, jestli šlo o muže nebo ženu, ale rozhodně měla něco společného s koňmi a stájí v Rancho Santa Fe. Když mě začátek takto navnadil a napnul mou zvědavost, přesunula jsem se v ději o čtyři měsíce zpět a začala poznávat jednotlivé aktéry příběhu. Bylo mi jasné, že jeden nebo jedna z nich bude budoucí mrtvolou nalezenou v boxu závodního koně. Ale která?

 

Heather se kdysi musela vzdát svého koně, přátel a snů o ježdění, protože už rodina neměla peníze na to, aby si koně držela. Teď když Heatheřin manžel vydělal jmění, je odhodlaná dopřát své mladší holčičce Maple všechno, co ona sama ztratila. Bez ohledu na to, jestli o to holčička stojí nebo ne.

Její starší dcera Piper by zájem o koně měla, jenže Heather tolik tlačila na to, aby její jezdecká kariéra byla taková, jakou sama chtěla mít, že dceru úplně otrávila a ta ježdění nechala. S matkou nemá z tohoto a mnoha dalších důvodů ideální vztahy. V této rodině není ostatně nic takového, jako ideální vztahy. Manželství  Parkerových se chvěje na pokraji rozpadu. Manžel se stará víc o milenky a vydělávání peněz a Heather o jejich zběsilé utrácení.

Když se Heather podaří včlenit se do prostředí stáje Rancho Santa Fe, vůbec si zprvu neuvědomuje, že pro trenéra a další ambiciózní matinku Pamelu plní úlohu prachatého hejla, kterého budou chtít oškubat o co nejvíce peněz. Koupí své dceři vynikajícího, ale poněkud předraženého koně a užívá si její jezdecké hodiny.

Vztahy ve stáji jsou stejně narušené, jako v rodině Parkerových. Mezi dívkami, které tu jezdí, panuje značná konkurence. Každá chce na nejlepšího koně (který shodou okolností patří Maple), každá chce soukromé hodiny s trenérem a každá vzdychá po prvním stájovém jezdci Douglasovi. Jak známo, konkurence ambiciózních ženských v uzavřeném prostředí je dost třaskavá směs. A tady spolu holky i mámy bojují o všechno.

 

Autorce se musí rozhodně nechat jedna věc. Podařilo se jí vytvořit skvělé postavy a nastavit vztahy mezi nimi opravdu napjaté. Jsou tu bohatí a pak také nebohatí, kteří jsou na nich závislí. Kvůli tomu je tak trochu nesnáší a pohrdají jimi a snaží se je natáhnout, kde jen to jde.

Arogantní trenér Kieran má v manipulacích s matinkami nejlepší zkušenosti a umí z nich tahat prachy skutečně profesionálně. Využívá k tomu svého nejlepšího jezdce Douglase, který je stejně moc atraktivní, jako dobrý jezdec. Zdatně sekunduje i stájová matka Pamela, jejíž dcera u Kierana taky jezdí.

Matinky soutěžily mezi sebou, která bude mít dražšího koně a které dcerunka bude lepší jezdkyní. Poháněly je vlastní nenaplněné ambice, přenesené na dcery, jejichž prostřednictvím matky konečně dostaly to, co jim, podle jejich názoru, bylo nespravedlivě upřeno. Neustále se vzájemně porovnávaly a pozorovaly, hledaly u sebe jakýkoli náznak neupřímnosti, protože s ním dávno počítaly, ve stylu podle sebe soudím tebe. Heather sama snad zprvu očekávala, že se s dalšími matkami upřímně spřátelí, ale záhy pochopila, že to možné není. Peníze nesou závist a konkurenci v jezdeckém sportu.

Holky, které tu jezdily, měly trochu jiný konkurenční boj. V zásadě ale byly dost zmanipulované vlastními matkami. Každé záleželo na tom mít nejlepšího koně a dostat soukromé hodiny od trenéra, které vedly k účasti na závodech. Pokud už dobrý kůň nebyl jejich, mohly mít šanci dostat se na některého z koní jiných klientů, kteří sami nejezdili. Jenže na to musely být nejlepší a nejlepší mohla být jen jedna. Na oko samozřejmě bylo nutné přátelství předstírat – největšího nepřítele si člověk musí držet blízko. Už jen proto, že Maple měla nejlepšího koně, ale sama byla nejhorší jezdkyní. A vaše nejlepší kamarádka vám přeci koně ráda půjčí. Nebo ne?

 

Charaktery postav se postupně odkopávaly, i když o některých bylo jasno už od začátku, co jsou zač. Autorka jen ukazovala motivace k jejich jednání, ambice, sny a touhy, které je poháněly. Povahové rysy, které je tvořily a vztahy mezi nimi, které věci komplikovaly. Za chvilku už se mi zdálo, že skoro každý má motiv někomu jinému ublížit.

Zajímavé bylo proniknutí do vztahů mezi nejdůležitějšími osobami v Rancho Santa Fe. Bylo jasné, že tam není něco v pořádku. Čtveřice tvořená Pamelou, její dcerou, jezdcem Douglasem a trenérem Kieranem měla mezi sebou divné napětí a zároveň pevné pouto tvořené tím, že se vzájemně potřebovali. Stejně zajímavý byl vztah mezi Heather a jejími dcerami. Tato matka byla dost urputná při prosazování svého a nadělalo to dost paseku mezi ní a dcerami i mezi sestrami navzájem.

V postavách a vztazích mezi nimi spočívá hlavní síla příběhu. Samozřejmě tomu napomáhá i atraktivní a vysoce konkurenční prostředí, ale postavy byly top. Ani jsem si nevšimla, kdy mi na postavách začalo tolik záležet, ale od určitého momentu, kdy jsem jim lépe porozuměla a pochopila je, jsem se bála, aby avizovanou mrtvolou nebyla některá z mých oblíbených. Velmi brzy je jasné, že mrtvola jaksi neumřela stářím ani nešťastným omylem, že jí někdo pomohl. A já jsem nejen měla své podezřelé na roli vraha, ale i své žhavé kandidáty na mrtvolu. Problém byl v tom, že autorka nastavila vztahy ve stáji tak, že obojí roli mohl zastat téměř každý – a to včetně mladých holek! Vedle toho navíc vznikl ve stáji celkem sympatický milostný románek a já jsem trnula hrůzou, aby mi neumřel někdo z těch dvou. Jenom jsem sledovala, jak se vztahy komplikují a hrotí s blížícími se závody. Jak se postavy mění a napětí mezi nimi houstne.

Vyústění toho všeho nakonec bylo překvapivě logické. V ději bylo náznaků spousta, přes to ale není vůbec snadné konec odhadnout. To je podle mě dobře. Nebaví mě, když na podstatu zápletky přijdu moc brzo.

Abych tak pravdu řekla, na knize se mi nelíbí jen obálka. Nejsem si jistá, jestli dokáže čtenáře přitáhnout, i když jasná růžová (fuchsiová?) upoutá určitě.

 

Příběh vypráví o koních, lidech kolem nich, jejich ambicích, pochroumaných rodinných vztazích a nenaplněných snech. Nechybí falešná přátelství i velké city – láska i nenávist. Dočkala jsem se provalení nebezpečných tajemství z minulosti i vytváření nových, která se nesměla provalit z dobrých i pochybných důvodů.

Věřím, že tohle na příběhu bude bavit každého, i toho, kdo koně zrovna moc nemusí.  

 

Za knihu moc děkuji nakladatelství Jota. 

Knihu si můžete prohlédnout tady.

 


O knize:

Autor: Eliza Jane Brazierová

Překlad: Helena Hartlová

Vydal: Jota

Rok vydání: 2024

Počet stran: 288