25. 11. 2018

Návrhář



Román o počátku kariéry Christiana Diora


Autor: Marius Gabriel
Překlad: Věra Kotábová
Nakladatel: Metafora
Rok vydání: 2018
Počet stran: 296



Můj názor:

Knihu jsem si vybrala, protože tahle edice beletrizovaných životopisů mě baví číst. Vždy se dozvím něco o známých osobnostech a navíc dostanu k tomu všemu i příběh smyšleného hrdiny, zasazený do zajímavé doby a společnosti. Stejně tomu bylo i v knize Návrhář.

V románu se přede mnou otevřel svět poválečné Paříže, která právě setřásla poslední zbytky nacismu. Ve městě stále vládne bída a válečné příděly, ale umělecká a dekadentní část se začíná probouzet k divokému životu a lesku. 
Do novou nadějí tepajícího města přijíždí Američanka Copper se svým manželem, válečným zpravodajem amerických novin. Zatím co v Evropě ještě pokračuje osvobozování a svět objevuje hrůzy nacismu a koncentračních táborů, objevuje v Paříži Copper něco dočista jiného.

Seznámí se s postarším návrhářem Christianem Diorem a jeho komunitou malířů, spisovatelů, zpěváků a především návrhářů – a ty jména jsem znala dokonce já. Na jedné straně tedy poznává krásu látek a okouzlujících modelů, život ve společnosti, kam se každý nedostane. Na druhou stranu, jako válečná dopisovatelka a novinářka vidí bídu obyčejných lidí, zoufalství a nastupující komunismus mezi dělnickou třídou. Uvidí, jaké to je, když se lidé touží mstít těm, kteří měli něco společného s nacisty a jak se lidé mění zasaženi hrůzami války.

Kniha mě okouzlila především skvělou atmosférou a zajímavými osobitými postavami. 
Středobodem příběhu není Dior, jak by se mohlo zdát, ale novinářka Copper a její životní příběh. Tedy především ten pařížský. Poměrně záhy po začátku knihy se jí rozpadne manželství a ona ovlivněná společností, ve které se ocitla a nedůvěrou v muže, do dalšího vztahu nespěchá. Rozhodne se věnovat cele svobodnému, neomezenému životu a kariéře. I tak se jí ale vztahy s muži nevyhnou a lehká romantická linka je v knize také. Nic přehnaného, ovšem. 
Situace, které v poválečné Paříži zažívá, jsou mnohdy velmi emotivní – když se například Diorova sestra vrací z koncentračního tábora. Některé zase přibližují krásný svět módy a snaha o znovuvzkříšení pařížské haute couture – výstava zmenšených modelů na panenkovských modelkách.

Toto všechno tvoří pestré pozadí Coppeřina životního příběhu a onu okouzlující poutavou atmosféru poválečného vzkříšení a nové naděje pro všechny, nejen pro samotnou Copper. Diora jsem si ale užila také dost a móda byla v knize všudypřítomná. 
Život po válce nebyl nijak zvlášť jednoduchý a bylo zajímavé si přečíst, jak to tenkrát chodilo. Jak se žilo, jezdilo po městě, obchodovalo, jak probíhalo dopisování do novin bez mobilů a internetu, dokonce i taková banalita, jako shánění hedvábí na šaty se stala zajímavým dobrodružstvím.

Styl pana autora je poměrně jednoduchý a přímočarý, ale pro tento typ vyprávění skvěle funguje. Nenašla jsem žádné zbytečné kudrlinky a omáčku, popisy šly k věci a sdělovaly jen to, co bylo potřeba. Možná bych uvítala malinko víc možností nechat se okouzlit Diorem a jeho návrhy šatů, ale on nebyl hlavní postavou a tak jsem musela zapojit představivost :). 
Za umělecký dojem by tedy kniha plný počet bodů nezískala, za to za čtivost a srozumitelnost rozhodně ano. Pan autor připravil své hrdince zajímavý osud. Na první pohled možná všední – nic co by nezažila spousta žen, ale právě ona všednost v nevšedním prostředí dodává mezilidským vztahům v příběhu šmrnc.

Když se říká, že v jednoduchosti je krása, platí to pro tento příběh dvojnásob. Jste li čtenářem, který nepotřebuje nic komplikovaného a překombinovaného, je tahle kniha pro vás. Příjemně si u ní odpočinete a navíc si přečtete o zajímavých osudech.

Za poskytnutí knihy ke zhodnocení moc děkuji nakladatelství Metafora. Knihu najdete zde.




Anotace:

Paříž, rok 1944. Celé město oslavuje osvobození Francie a čerstvě vdaná Copper Reilly je uvězněná v nešťastném manželství. Místo, aby se jako novinářka věnovala kariéře, sedí doma a čeká na záletného muže. Jedna manželova nevěra stíhá druhou, až pohár přeteče a Copper požádá o rozvod.
Zůstává sama v Paříži a nečekaně potkává velmi nepravděpodobného přítele: podivínského návrháře ve středních letech. Jeho vrozená nesmělost a nechuť k publicitě i slávě si protiřečí s troufalou brilantností jeho návrhů. Jmenuje se Christian Dior.
Copper rychle rozpozná jeho mimořádné nadání a pobízí ho, aby se osamostatnil. Vzájemně si dodávají odvahu žít své sny. Zatímco se Paříž vzpamatovává z války a nachází svůj někdejší šarm, Christian si buduje vlastní módní dům a Copper se vrhá do divokého světa módní žurnalistiky.

Příběh o přátelství, lásce, hledání krásy a sebeuplatnění čerpá ze skutečných historických událostí, především ze života Christiana Diora. Mimo jiné v něm najdete také zmínku o Theatre de la mode – slavné poválečné miniaturní módní přehlídce haute couture.


2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Pěkná recenze, i já mám beletrizované životopisy slavných ráda a tenhle z návrhářského protředí vypadá vážně dobře. Navíc ta obálka je vážně krásná - takovým svým minimalistickým způsobem. :)

Nikolaoss řekl(a)...

Ke knížce se hodí. I ta je taková minimalistická, ale přitom vůbec nemám pocit, že by tím příběh nějak utrpěl. Zdá se mi, že muži tyhle typy příběhů umí jaksi lépe. Necpou tam tolik romantiky a zbytečné omáčky a přitom romantika nakonec nechybí a ještě k tomu dodají trochu jiné vidění světa. Tuhle vážně doporučuji. Díky za komentář a přečtení.