21. 10. 2018

Zničím tě a vezmu si co je mé



Autor: Jane Lythellová
Překlad: Zdík Dušek
Nakladatel: Metafora
Rok vydání: 2018
Počet stran: 288



Můj názor:

Tuhle knihu jsem si přečíst musela. Nějak mě poslední dobou fascinují pomstychtivé maniačky. A příběh jednu takovou sliboval. Když je na knize napsáno: „Mrazivý psychologický thriller o ženě, která se chystá zničit svou sokyni.“, tak to prostě zaujme.


Příběh vyprávějí dvě ženy. Kathy a Heja. Mezi nimi stojí muž, který ne zcela vlastní vinou je vmanipulován jednou z nich do velmi nepříjemné a nezáviděníhodné situace.

Tím mužem je architekt Marcus, manžel Kathy a otec jejího dítěte. Marcus působil dojmem chladného, praktického a rozumného muže. Za každé okolnosti se snažil zachovat správně a s rozvahou. To mi na něm bylo sympatické, i když působil více méně odtažitě a chladně. Potrpěl si na jednoduchost, krásu a pořádek – a klid.
Jeho ženě Kathy, šéfredaktorce časopisu o architektuře, veselé a extrovertní osobnosti, připadal někdy chladný až moc. Kathy byla spíš jeho opakem – milá, trochu naivní, na život nenáročná paní. Chtěla jen šťastnou rodinu a úspěch v práci.
Heja, bývalá televizní moderátorka a současná Kathyina podřízená, je všechno, co Kathy není. Působí stejně chladně, odtažitě a nesdílně, jako Marcus. Hlídá si svoje soukromí, nikomu moc nedůvěřuje a ani v práci nenavazuje nijak vřelé vztahy. Později se ukáže, že ke všemu tomu má velmi závažné důvody.

Obě ženy jsem poznala docela dobře. Vyprávěly totiž nejen příběh svého současného života, ale občas zabrousily i do minulosti. Měla jsem tak možnost zjistit, co je přivedlo až k současné situaci.

Při zkoumání jejich životů se mi přihodila zajímavá věc. Místy jsem fandila padouchovi stejně, jako oběti, ne-li dokonce víc. 
Paní autorka totiž napsala obě své postavy tak, že v něčem vzbuzovaly sympatie a získali si moje pochopení. Heja samozřejmě často překračovala hranice velmi nepřijatelným způsobem, ale ani její motiv k tomu nejhoršímu činu ve mně nevyvolal hrůzu. Ve skutečnosti mi jí bylo líto. 
Kathy ve mně nevzbudila tolik sympatií, jako druhá žena. Její příběh byl pro mě slabší, vlastně dost obyčejný a ona jako osobnost méně zajímavá. Dokonce i v té nejhorší situaci, která v knize nastala, se mi zdála Kathy jaksi nepřesvědčivá a unylá. Fandila jsem jí vlastně jen ve chvíli, kdy odjela do Portugalska fotit budovy pro článek. Myslím ale, že čtenářkám, které se s ní dokážou ztotožnit a budou s ní sdílet životní hodnoty, bude sympatická. 
Paní autorka mě také nedokázala přimět odsoudit Heju. Nevím, jestli to byl záměr nebo ne – v reálném životě bych takového člověka potkat nechtěla ani náhodou. V knize jsem ale, díky vhledu do jejích myšlenek, nedokázala být tou, která hodí kamenem. Navíc na její osobnosti bylo něco podmanivého a zajímavého.

Příběh není nic až tak zvláštního – dvě ženy, jeden muž. To už tu bylo. Paní autorce se podařilo uchopit jej zajímavým způsobem a dodat mu originalitu pomocí vykreslení povah svých postav. Možná ale právě proto, že jsem viděla oběma dámám do hlavy, smazala mi znalost jejich smýšlení onu děsivou stránku příběhu. 
Londýnské prostředí, zaměstnání postav a jejich různorodé národnosti byly plusem knihy. 
Další zajímavou věcí na něm je architektura – obě ženy pracují v redakci časopisu, který se jí zabývá a Marcus je přímo architektem. Paní autorka zmiňuje několik budov v různých koutech světa, které jsou na seznamu světového dědictví UNESCO, tak jsem toho využila a našla si, jak vypadají a něco o jejich historii. Bylo to pro mě zajímavé zpestření příjemného a čtivého příběhu.

Knihu bych nenazvala úplně mrazivým thrillerem. Spíš než strach jsem cítila určitou nevůli s Hejiným chováním a Kathyinou povahou. Zaujal mě také Marcus a způsob, jakým vyřešil všechny ty potíže. Spíš než thriller se tedy paní autorce povedl napínavý psychologický román, bez mrazení, nicméně stále velmi zajímavý a čtivý. Musím ale uznat, že občas se nějaké ty napínavé chvilky našly. Že u poslední věty jedné části příběhu chybí tečka je v tomto případě obzvlášť děsivé… Snad se nejedná o chybu tisku :), ale myslím, že ne.

Knihu bych doporučila čtenářům, kteří mají rádi zajímavé příběhy o lidech a rádi objevují zajímavé postavy a životní osudy. V tomhle zklamaní nebudete. Obojího je v knize dostatek. Možná budete překvapení svým názorem na jednotlivé aktéry příběhu :)


Za poskytnutí knihy ke zhodnocení moc děkuji nakladatelství Metafora. Pokud vás příběh láká, můžete knihu zakoupit třeba zde.




Anotace:

Mrazivý psychologický thriller o ženě, která se chystá zničit svou šéfredaktorku

Když se ohlédnu zpět na svůj vztah s Kathy, žasnu, jak naivní byla, jak málo věděla. Přitom si vždycky myslela, že má všechno: práci, dítě, přátele i jeho. Myslela si, že je v bezpečí. Byla si jistá, že nic nemůže ohrozit její dokonalý svět. Nikdy mi neměla věřit.
Kathy pro většinu lidí představuje dokonalý obrázek šťastné a úspěšné moderní ženy. Má krásného chlapečka, chytrého, přitažlivého muže a atraktivní práci.

Ale ne každý se tím nechá oklamat. Její podřízená Heja zná pravdu: ví o trhlinách Kathyina manželství, jejích pochybách i obavě z pracovního neúspěchu.
Konečně je Heja přesně tam, odkud může Kathy zničit. Pokud se jí to podaří, získá to jediné, po čem touží nejvíc.

V tomto chytře vystavěném románu o žárlivosti, rivalitě a lži je strach jedné ženy zbraní té druhé.


2 komentáře:

Aires řekl(a)...

To zní jako vážně zajímavý příběh :) Ani jsem o knížce do teď neslyšela, což je škoda :) Skvělá lákavá recenze :)

Nikolaoss řekl(a)...

Díky za chválu a přečtení :) myslím, že jsem ji zatím nikde po netu taky neviděla.