10. 10. 2018

Kouzlo kaligrafie - inkoust a inspirace



Oživte kouzlo ručního psaní a pohrajte si s inkoustem


Autor: Betty Soldi
Překlad: Růžena Pokorná
Nakladatel: Metafora
Rok vydání: 2018
Počet stran: 192



Můj názor:

Tahle kniha mě pokoušela od prvního pohledu. A nemyslím tím jen to, že je prostě krásná na pohled.
Spíš to, že ráda píšu, jenomže pouze na počítači. A najednou se objevilo Kouzlo kaligrafie a nabízelo možnost vrátit se ke psaní rukou a ještě by výsledek mohl nějak slušně vypadat.
Rozhodla jsem se tedy neodolávat pokušení a nechala si knihu od Metafory zaslat.


V úvodu knihy se mi představila paní autorka. Řekla něco o svém mládí, vztahu ke kaligrafii a tom, jak postupovala její kariéra právě v „krasopsaní“. I kdyby ale o tomhle nenapsala ani čárku, bylo by její nadšení pro písmo z knihy poznat. 
Z každé stránky číší radost z psaní
Fotky, které text doprovází, jsou velmi pěkné a vkusné. Na celé knize je zkrátka vidět, že paní autorka miluje to, co dělá a čím se živí. To je skvělá věc a ne tak častá.

Písmo je všude. Tak moc všude, že ho člověk už ani moc nevnímá. Paní autorka prostřednictvím své knihy chce zvýšit vnímání čtenáře k psanému slovu, chce inspirovat a probudit tvořivého ducha. Chce ukázat, že psaní je velmi osobní záležitost, dovednost, která se v moderním světě tak trochu ztrácí.
Co kniha neslibuje je to, že pokrok bude bez práce :).



Jedna část je celá věnovaná nácviku. 
Přímo do knihy můžete dělat čáry pro uvolnění ruky, psát malá slova, velká slova. Zkusit to rychle, pomalu, druhou rukou – prostě najít chuť psát rukou a ponořit se do toho. Pokud ovšem nebudete mít zábrany čmárat do knihy, jako já :). Značná část je věnována tomuto čmárání a pokusům podle zadaných úkolů a prozkoumávání vlastního písma.

Pak přijde o něco těžší chvilka. Pamatujete na písanku z první třídy? Tak tady zažijete návrat do dětství :) 
Paní autorka předepisuje na řádcích svá písmena a jede se po ní. Pěkně jedno za druhým. Zkusíte si malá i velká písmena a několik různých stylů. Cvičení na písmena je taky dostatek, takže nuda a jednotvárnost nehrozí. Paní autorce se daří probudit zájem a hravost. 
Dojde dokonce i na různé pomůcky k psaní. Ne jen na pero, tužku a štětec, ale i na takové věci, jako je rtěnka, zelenina, peří… Psaní třeba kávou. Můžete zkusit různé pokusy s papírem, psát bílou na černou, barvou na sklo, vystřihovat, různě zdobit – prostě si hrát.
Najdete nápady na velikonoční vajíčka, svatební přání, vánoční dekorace i obyčejné dopisy a věci pro vlastní potěšení.



Myslím, že paní autorce se podařilo svému předsevzetí dostát. Ukázala krásu písma a inspirovala ke zkoušení a nápadům jak si s psaním hrát. Mně osobně se hodně líbily vánoční nápady a na přání a cedulky na dárky nebo ozdobení balicího papíru je určitě vyzkouším.

Kniha je opravdu velmi krásně zpracovaná. Osobně oceňuji matný papír. Fotky na něm působí jaksi příjemněji a pohodověji, než by tomu bylo na lesklém. Napomáhají tomu i tlumené barvy a krásně zdobené písmo na každé straně. I když je kniha v měkké vazbě, je papír kvalitní, žádné tenké stránky.

Pokud máte doma člověka, který rád tvoří, tahle kniha je pro něj ideální dárek. Tvůrčí duše si s nápady vyhraje. Je nutné mít ale trochu trpělivosti, protože výsledky nejsou vidět hned. Tak zkoušejte :).


Za poskytnutí knihy k hodnocení moc děkuji nakladatelství Metafora. Na knihu se můžete blíže podívat zde.



Anotace:

Kaligrafka a návrhářka Betty Soldi vás vezme na soukromou výpravu, během níž začnete rozvíjet svůj vlastní styl a naučíte se vyjadřovat krásným kaligrafickým písmem.

Díky kreativním pracovním cvičením, která jsou součástí knihy:
-          seznámíte se s novými tvary písmen
-          naučíte se používat nové styly
-          objevíte nečekané nápady… Víte třeba, že psát můžete i mrkví?

S pomocí snadných a přehledných pokynů oživíte podmanivou kaligrafii zábavným způsobem.
Vytvořte si vlastní dárkový papír, jmenovky, veselé vzkazy, balonky na oslavu či neotřelé vánoční ozdoby. Nechte se inspirovat a uvidíte, jak se vaše kaligrafické umění bude rozvíjet. Kouzlo máte ve svých rukách!

Autorka speciálně pro české vydání do češtiny kaligraficky přepsala hesla z knihy a připravila pro čtenáře také celou českou abecedu.


3 komentáře:

Aires řekl(a)...

Moc pěkná recenze :) Mě se hrozně líbí všelijaké takovéhle ruční kaligrafické nápisy, záložky a tak :) Ráda bych se to taky naučila, tak nejspíš po této knize sáhnu a nechám se inspirovat :)

Nikolaoss řekl(a)...

Díky za komentář a přečtení :) Mně se to taky líbí, ale musím se přiznat, že mi to zatím spíš nejde. Asi nemám dost trpělivosti na trénink :D

JaneX řekl(a)...

Kaligrafie, a obecně grafická práce s textem, je pro mě něco fascinujícího. Upřímně obdivuju všechny typografy, kteří jemným tahem nebo prostě jenom ztučněním nebo odlehčením písma dokáží naprosto změnit náladu textu. A grafické zpracování některých básní, zejména těch z období disentu, se mi líbí stejně tak. :) Sama jsem kdysi zkoušela nějaké ozdobné texty, ale ta trpělivost a pevná ruka tam prostě chybí. :)