14. 7. 2018

Něco skutečného


Souhlasila jsem.
Protože za prvé je to hromada peněz. A za druhé je to hromada peněz.
Takže by se dalo říct, že je ze mě zlatokopka?

Autor: Erin Watt
Překlad: Zuzana Lalíková
Nakladatel: Baronet
Rok vydání: 2018
Počet stran: 400



Můj názor:

Protože autorské duo Erin Watt už se mi jako autorka osvědčilo, sáhla jsem bez otálení i po jejich novince Něco skutečného. Obálka mě, oproti originálu, spíš neuchvátila, ale zase jsem doufala, že příběh to dožene. 
Co jsem tedy chtěla? Příjemný a lehce zamilovaný letní románek. A to jsem i dostala, i když se část příběhu odehrávala i v zimě :).

Hlavní hrdinkou a budoucí zamilovanou dívkou je Vaughn Bennetová. Vaughn má docela početnou rodinu. Krom starší sestry do ní patří ještě dva mladší bratři, dvojčata. Bohužel chybí rodiče, kteří se zabili při autonehodě. Starší sestra Paysley přejala odpovědnost za rodinu, našla si práci a vší mocí se snaží všechny uživit. Vaughn chce pomoci, proto odmaturuje o rok dříve a najde si také práci, aby měla rodina na složenky a zároveň taky něco našetřili dvojčatům na vysokou. Jako na zavolanou přichází nabídka roční „brigády“ pro Vaughn. Má na jeden rok dělat falešnou přítelkyni stagnující popové hvězdě Oakleymu Fordovi. Jeho tým si myslí, že když se na oko usadí, dospěje a zklidní, pomůže mu to v kariéře. 
Vaugh potřebuje peníze, Oakley normální holku z lidu. Smlouvy o mlčenlivosti jsou podepsány a falešnému páru nestojí nic v cestě. Nebo že by? 
Co takhle Vaughnin přítel, pro začátek…

Kniha byla k neodtrhnutí. Není to žádný převratný příběh, prostě Pretty woman pro mladé holky a v moderním kabátě, ale asi je to přesně to, co holky chtějí číst. Mladé a asi i ty staré, jak se tak na sebe dívám :). A paní autorky to zjevně moc dobře vědí a taky to umí čtivě podat. 
Ze začátku jsem trochu válčila se jmény. Nějak jsem si na ně nemohla zvyknout a nezvykla jsem si až do konce, takže tohle autorky moc nezvládly, ale každý se holt nemůže jmenovat Rose a Dimitrij :) nebo… (dosaďte si svůj oblíbený pár). Ty jména byly ale jen jedna ze dvou věcí, které mně na knize vadily. Jinak jsem si čtení fakt užila.

Děj byl sice zcela očekávaný nebo spíš prostě šlo o jednu určitou šablonu, podle které se tento typ knih zpravidla béře. Na druhou stranu mi to ale nevadilo, protože hrdinové mi byli sympatičtí a bylo příjemné si číst jejich příběh. Až teda na jednoho, ale exáci sympatičtí být nemají :) 
Vyprávění zpestřovaly vtipné průpovídky mezi postavami a i když jsem se vyloženě neřehtala nahlas, zdály se mi podařené úsměvné. Co mě také zaujalo, byly tweety fanynek Oakleyho, kterými reagovaly na celou tu šarádu, případně úryvky z bulvárních plátků, obojí na začátku každé kapitoly. Příběh to hezky doplňovalo a byl tak o něco málo skutečnější. 
Jednotlivé kapitoly byly pak podány z pohledu Oaka nebo Vaughn a označené On nebo Ona. To se mi, Bůh ví proč, líbilo víc, než kdyby tam bylo prostě jméno.

Jiskření mezi hlavním párem bylo takové odlehčenější, než to obvykle bývá, ale díky tomu se mi zdálo reálnější a uvěřitelnější. Romantickou linku to dělalo více nenásilnou a něžnější. Koneckonců měla být falešná přítelkyně dívka, která Oakleymu napraví pověst děvkaře a pařana. Hodně se probíraly pocity hlavních hrdinů, ale to mi nevadí, sice by se dalo říct, že se ve svých pocitech patlali možná trochu moc, ale koneckonců o tom kniha je, tak v čem jiném by se měli patlat? Mně to každopádně přehnané nepřipadalo, očekávala jsem to a měla jsem na podobnou knihu náladu. Asi prostě ráda čtu knihy, kde lidé přemýšlejí o tom, co se jim děje. Našly se i dvě lehce lechtivé scény, ale nic, co by nutilo mladší ročníky k červenání.


Na knihu jsem četla i dost nenadšených hodnocení, ale já jsem dostala přesně to, co jsem očekávala. Příjemný a nenáročný letní příběh, sice předvídatelný, ale to je u tohoto typu knih zcela běžné. Jediné, co mi snad trochu vadilo byl podivný a uspěchaný konec (a ta jména).

Knihu doporučuji každé romantické duši a určitě všem, kteří už si oblíbili předchozí sérii. 
Můj článek o knize Papírová princezna z předchozí série najdete zde.


Anotace:

Autorská dvojice Erin Watt přináší návykový příběh o slavném rockerovi, jenž si potřebuje trochu vylepšit pověst, a dívce, jejímž úkolem je předstírat, že je jeho přítelkyní.
Seznamte se s Oakleym Fordem – mladou celebritou, známým hudebníkem a synem slavných herců, zpěvákem s miliony fanynek… a věčným potížistou. Na první pohled má vše, co si kdo může přát, soukromý život se mu však rozpadá, jeho hudební kariéra jde z kopce a bulvární plátky nestíhají psát o všech jeho eskapádách. Oakleyho manažeři nabízejí zdánlivě snadné řešení: Oakley musí světu dokázat, že konečně dospěl. A s tím mu má pomoci i jeho nová – a falešná – přítelkyně.
Na scénu vstupuje Vaughn Bennettová – oddaná sestra, servírka na částečný úvazek, naprosté ztělesnění „normálnosti“. Za jiných okolností by na tu nabídku nepřistoupila, její rodina však nutně potřebuje peníze, proto Vaughn nemá na vybranou. A za peníze, které jí Oakleyho tým nabízí, je ochotná přetrpět divoké hollywoodské večírky i novináře na každém kroku. No a co, že je Oakley podle ní jen povrchní sebestředný pitomec? Přece se do sebe nezamilují i ve skutečném životě… že ne?


6 komentářů:

Aires řekl(a)...

Romantika, milá oddechovka, jo to vypadá jako ideální letní kniha přesně pro mě .:) Povedená recenze :)

TheMellory řekl(a)...

Pěkná recenze :) Kniha mě zaujala na první pohled, souhlasím, že jako letní oddechovka je kniha jistě ideální. :) Navíc ta krásná obálka, díky které má člověk chuť hned knihu otevřít. :)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji oběma za komentář i přečtení. Jestli se do knihy pustíte, těším se na vaše názory :) myslím, že kniha nezklame.

Maddie Fiedler řekl(a)...

Naopak asi nic pro mě, to opravdu ne :D

Excessive mind řekl(a)...

Podle popisu to asi nebude nic moc pro mě, ale na oddech asi bude fajn :)

Nikolaoss řekl(a)...

No jo :) nemůže být všechno pro každého :) Naštěstí máme dnes velký výběr knih :) Díky za komentář a přečtení.