15. 6. 2018

Lov stínu


Autor: Adrianne Stricklandová, Michael Miller
Série: Kroniky Kaitanu (1. díl)
Překlad: Adéla Rufferová
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání: 2018
Počet stran: 368



Můj názor:

Stín.
Vysoce energetická látka, která se vyskytuje v mlhovině okolo planety Alaxak a některých dalších. V současné době nelepší zdroj energie ve známém vesmíru a cenný obchodní artikl. 
Svou moc ale nevydá zadarmo. Lidé, kteří ho těží z mlhovin Alaxaku platí osudu daň za schopnost stín lovit. Projevuje se u nich něco jako posednutí stínem. Nákaza, která postupně způsobuje šílenství a smrt. Některé staré lovecké rodiny jsou částečně odolné, ale platí za to časnou smrtí, která s každou generací přichází dříve a dříve. Zároveň jim někdy také stín může zostřit smysly a vylepšit reakce organismu.

Přesně to se děje nejlepší pilotce na Alaxaku Quole Uvgamutové. Je kapitánkou lodi k lovu stínů Odkaz Kaitanu. Ačkoliv je mladá, není jí ani dvacet, odpovídá za celou loď, posádku a obživu. Rodinu už nemá. Rodiče umřeli a jejím jediným příbuzným je bratr Arjan, který s ní také loví stín.
Druhou hlavní postavou je Nev. Nový plnič na lovecké lodi. Už od počátku je ale jasné, že je víc než pouhý poskok. Něco Quole chce a chce to tak moc, že se nechal najmout na jednu z nejnebezpečnějších pracovních pozic na Odkazu Kaitanu. A je hezkej a fakt sympaťák :) chápete? Předvídat se to dá už od začátku :D

Na Odkazu Kaitanu není snad jediný člen posádky, který by neskrýval nějaké tajemství nebo nebojoval s „vnitřním démonem“. Nejzajímavější a zároveň nejzáhadnější je obchodník (obchodnice) Basra. Je zajímavý nejen tím, že je velmi schopným a nadaným kšeftmanem, který se stará o prodej naloveného stínu. Je taky osobou poněkud klamající vzhledem. Snadno byste si ho spletli se ženou, ale momentálně sám sebe považuje za muže. Bojovník Eton je taky poutavý tvor. Je jasné, že má výborný výcvik, ale nikdo tak úplně neví, kde k němu přišel. Každopádně je odhodlán chránit Quole a posádku vlastním životem.  Posledním členem posádky je talentovaná hackerka Telu. K čemu potřebuje loď na lov stínu hackerku? No uvidíte :).

Na první pohled je kniha lehčí YA scifárnou, bez nějakých zásadních technických složitostí a šíleně komplikovaných událostí. A ono to tak i je, nebýt překvapivě dobře sepsané zápletky a zajímavých postav, které se dvojici autorů podařilo stvořit. 
Kromě drsného života lovců stínu jsem si užila také pár chvil v luxusu paláce královské rodiny. Akce a nebezpečí přitom dostaly postavy naloženo, co se vešlo. Samozřejmě se příběhu nevyhnula ani kapka romantiky. Podaná je ale velmi decentně, nic se nepřehání. Žádné uvzdychané a podivně křečovité scény jsem zde nenašla.

Prostředí je takové typicky scífkové. 
Příběh mě zavedl buď na palubu lodi nebo na některou z planet, které jsou pro děj důležité. Našla jsem tu loď, která je jako starý válečný kůň, otrkaná v mnoha vesmírných letech a lovech na stín, přísně účelová a strohá. Byla tu i supermoderní bojová loď, která se od té první lišila tak absolutně, jak to jen šlo. Planety zastupoval ledový Alaxak, který mi trochu připomněl Hoth. Zdejší obyvatelé byli chudí, jako kostelní myši a v podstatě vykořisťováni nadvládou nezajímajících se královských rodin. Obchodnickou planetu zastupovala Nirmana.  Zde se potkávali oba světy – svět boháčů a obchodních magnátů a svět chudiny a neúspěšných. No a potom samozřejmě  Luvos. Domovská planeta královské rodiny Dracortesů.

Tohle nijak nekomplikované prostředí hodně přispívá k čtivosti knihy. Nenašla jsem žádný přehršel popisů, které by mohli někoho nudit a mohla se tak soustředit na příběh a postavy.
Politická situace v knize není už od pohledu ničím úplně novým. Jsou tu dvě mocné rodiny, které stojí proti sobě a jedna druhé by ráda zakroutila krkem. Zároveň se přetahují o nejmocnější substanci ve vesmíru. Zde to byl stín. V Duně, kterou mi to svým uspořádáním trochu připomnělo, to bylo koření. Nakonec je jedno, co přesně to je. Všichni chtějí tento zdroj ovládnout, využít pro sebe a zbohatnout na něm. A další trochu již tradiční věcí jsou utiskovaní občané zapadlé planety bojující proti všem. Přes to, že se nejednalo o nic úplně originálního, bylo to zajímavé a čtivé.

Knize bych mohla vytknout to, že se hrdinové často dostanou z komplikovaných a o život usilujících situací až moc snadno, skoro zázrakem na to, že se jedná jen o tlupu sotva dospělých, z nichž jen dva mají slušný výcvik. Přitom vzdorují početným skupinám nejlépe vycvičených mužů. Ale je to YA sci-fi, takže s určitou neporazitelností náctiletých hrdinů se prostě počítat musí :) 
A vůbec, já nechci rýpat, protože se mi to vážně líbilo a druhý díl určitě do své knihovny zařadím taky.

Pokud se vám líbil Diabolik, je tohle něco malinko podobného, tak to zkuste. A vy ostatní, co máte chuť na lehčí a i přes to dobře napsanou scifárnu, směle do toho.


Za dárek k narozeninám moc děkuji svému drahému :).

Anotace:

Nev nastoupil jako řadový člen na palubu vesmírné lodi, které velí Qole, nejmladší kapitánka všech dob. Její posádku tvoří sebranka sirotků, uprchlíků a ani Nev není úplně obyčejný člen posádky. Ve skutečnosti pochází z královské rodiny a na lodi se skrývá. Věří totiž, že Qole má klíč k měnící se galaktické civilizaci. Proto se ji rozhodne unést na svou domovskou planetu. Netuší však, že se zapletl s něčím mnohem horším, než je jedna mladá kapitánka.


2 komentáře:

Aires řekl(a)...

Moc pěkně napsaná recenze. Tato kniha mě láká podle žánru, anotace i obálky :D Tak to vypadá, že se mám na co těšit :)

Nikolaoss řekl(a)...

To určitě jo, pro mě byla docela příjemným překvapením :) děkuji za komentář a přečtení.