10. 4. 2018

Cinder & Ella



Autor: Kelly Oram
Série: Cinder & Ella (1. díl)
Překlad: Zuzana Lalíková
Nakladatel: Baronet
Rok vydání: 2018
Počet stran: 376



Můj názor:

Myslím, že je zbytečné vypisovat, proč jsem si tuhle knihu vybrala a stejně to udělám :). 
Mám ráda podobné inspirace popelčími příběhy, ať už se jedná o filmy nebo knihy. A tenhle příběh byl opravdu velmi povedený. Navíc jsem chtěla nějaký oddech po předchozím psychologickém thrilleru. I to mi kniha zvládla dopřát. A taky pořádnou knižní kocovinu po dočtení :).

Roli Popelky tentokrát zastala Ella. Tedy vlastně Ellamara Rodriquezová, osmnáctiletá holka, která se před časem podruhé narodila. Přežila totiž autonehodu, při které zahynula její máma. 
Bohužel se změnilo i hodně dalších věcí. Elle zůstaly zdravotní následky a jizvy nejen na duši. Musela se přestěhovat k otci, který je s mámou opustil už před lety a začlenit se do jeho nové rodiny, kde není zrovna vítaná. Ztratila domov, přátele, rodinu, zdraví i sebejistotu. To všechno musela postupně znovu najít.

Co neztratila, byl Cinder. Její internetový kamarád, se kterým si psala před nehodou. Nikdy se ale neviděli. Seznámili se díky Ellinu blogu, kde píše recenze na knihy a filmy. Stali se tak dobrými přáteli, jak jen to bylo za dané situace možné a vlastně ještě víc.

Cinder je v tomto příběhu za prince. A celkem doslova :). Je totiž vycházející hollywoodskou hvězdou. Jeho filmy mají úspěch a vzhled ho předurčuje k tomu, aby se stal miláčkem žen. Jenom Ella ví, že není povrchní floutek, nebo spíš ne až tak moc, a hezký ksichtík. Ona ho takto nesoudí, protože neví, že Cinder je ve skutečnosti Brian Oliver.

 Cinderovi spadl kámen ze srdce, když se mu Ella téměř po roce odmlčení znova ozvala. Bylo mu jasné, že se stalo něco vážného, vlastně předpokládal, že zemřela. Elle spadl kámen ze srdce proto, že ztrátu nejlepšího přítele by neunesla. Tihle dva o sebe tedy nepřišli a příběh krásné lásky mohl začít.


Tuhle knihu jsem si vybrala jako odpočinkovou. Chtěla jsem něco nenáročného, co se mi bude pěkně číst a do příběhu se ponořím úplně bez problémů. Podle anotace měla kniha přesně tenhle potenciál, ale k mému velkému překvapení se jí podařilo do určité míry vybočit z vyjetých kolejí žánru YA. Jasně, byla tam láska jako trám, byla tam utiskovaná holka a krásný, obletovaný kluk. Ale vše působilo tak nějak jiným a svěžím dojmem. Zdálo se mi totiž, že celý příběh není tak přitažený za vlasy, jak to bývá. Kdyby žila nějaká taková Ella, určitě by se našli i šikanující spolužáci, i přátelé, kteří se jí zastanou a i kluk, kterému nic z jejího postižení nebude vadit.

Ella v tomto příběhu měla skutečný důvod pochybovat o svém vzhledu a pro svoje psychické problémy. Žádné pseudodůvody, se kterými občas autorky přijdou. Její duševní rozpoložení bylo popsáno tak uvěřitelně, že jsem neměla problém prožít si všechny ty pocity, co bych jako čtenář podobného příběhu mít měla. Elly mi mohlo být líto, mohla jsem cítit její obavy, nejistoty, osamělost, ale i ty pěkné věci. Štěstí, přátelství, lásku a postupné přijetí situace a otevření se okolí. 
Podobně pěkným zpracováním se pyšnily i ostatní postavy. Cinder/Brian byl sice ukrutně dokonalý, což by jindy nejspíš působilo jako stokrát obnošená vesta, zde ale dostal takovou osobnost, která jeho ukrutnou dokonalost polidštila. Byl to prostě sympaťák a přesvědčoval mě o tom ve svých vlastních kapitolách i v chatech a telefonátech s Ellou. 
Dokonce i hlavní záporačka, pokud se to o ní dá tak říct, měla pro svoje záporačení  jiné důvody, než že prostě proto. Nebyla na Ellu zlá jen z toho důvodu, že paní autorka takovou postavu potřebovala. Nějaké city měla nakonec i hlavní povrchní slepice, takže ani ta nebyla plochá a bezvýrazná.

Svoje báječné postavy umístila paní autorka do zajímavě pojatého popelčího příběhu. Jistě, že jsem věděla, jak zhruba by mohly věci probíhat – takové ty stěžejní události jsou většinou dost podobné, ale i tak v knize nechyběly překvapivé momenty. Byl to ten typ příběhu, o kterém už předem víte, jak dopadne. S nadšeným očekáváním hltáte začátek a strašně chcete vědět, co bude mezi tím, než přijde to „žili šťastně až do smrti“. Ve vyprávění se střídala Ella s Cinderem a mě bavil příběh z jejího i jeho pohledu.

Tahle moderní pohádka je přesně to pravé pro romantické duše. 
Je svěží a příjemná na čtení a úplně se hodí do začínajícího jara. Budete se bavit, budete ji hltat stránku za stránkou a budete ji milovat. Jediný problém vidím v tom, že je to kniha „na jednu noc“ a já nemám další díl :).


Za poskytnutí recenzní e-knihy moc děkuji Palmknihám. Pokud si ji chcete přečíst, najdete ji zde. A ukázku na seznámení také.



Anotace:

Co když se z vašeho internetového kamaráda vyklube miláček Hollywoodu?
Ellin život není žádná pohádka. Před necelým rokem ztratila matku při autonehodě, z níž sama vyvázla vážně zraněná. Svého otce léta neviděla a teď se musí přestěhovat k jeho nové rodině. Jediný, kdo jí rozumí, je Cinder, s nímž se už roky přátelí přes internet, ale s kterým se nikdy nesetkala. Ví, že je vtipný, chytrý a stejný knihomol jako ona. Netuší však, že Cinder je jeden z nejslavnějších hollywoodských herců, který navíc hraje prince v jejím nejoblíbenějším filmu. Změní se teď konečně Ellin život v pohádku?
Kelly Oram přináší emotivní převyprávění nesmrtelné pohádky o Popelce.


4 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Pěkná recenze, kniha vypadá vážně zajímavě a má naprosto nádhernou obálku. :)

Nikolaoss řekl(a)...

Ona je uvnitř úplně stejná jako ta obálka :) Prostě ideální jarní romantika. Díky za komentář a přečtení.

Chensie Ips Svět Mezi Řádky řekl(a)...

Povedená recenze! Já jsem knihu četla a taky se mi líbila. Jako pohádková young adult skvělé, těším se na druhý díl. Jen v tom asi jako jediná nevidím prvky, které by poukazovaly na nějakou shodu s Popelkou. Fakt ne. Což mi teda vůbec ale nevadí. :)

Nikolaoss řekl(a)...

Díky za chválu a přečtení :) já jsem tam zase těch popelčích inspirací pár našla, ale prostě moderna, no :) Tvoji recenzi jsem taky už četla a mám radost, že se v názoru shodujeme, vždycky je to fajn, když spolurecenzenti, kterých si vážím, mají v oblibě stejné knihy :)