11. 3. 2018

Jeden kmen




… aneb skřetí výstava



Mám ráda fantasy, dokonce dost hodně. Takže když se na brněnském Špilberku chystala výstava Jeden kmen, věděla jsem, že dříve nebo později se na ni musím jít mrknout. Nakonec jsem se k tomu dostala spíš později. Dva měsíce před koncem výstavy.

Výstava Jeden kmen dokumentuje „život“ jednoho ze skřetích kmenů viděný očima cestovatele, který se náhodou dostal mezi ně. 
Ve svých cestovních denících postupně popisoval záležitosti jejich všedního života. Seznámila jsem se tedy se způsobem obživy, lovem, válečným uměním a něčím jako náboženstvím či spíš spirituálními věcmi kmene. Součástí tohoto byl i pohřeb jejich šamana. Poznala jsem způsob jejich života v létě, v zimě, to jak bydleli, jak se bavili hudbou a také některé konkrétní skřety, kteří v kmeni žili.


Projekt Jeden kmen můžete znát už z dob, kdy hledal podporu na Startovači a nakonec se mu podařilo získat dost prostředků, aby skutečně vznikl. Musela být skvělá zábava tvořit všechny ty masky a předměty denní potřeby, které byly také součástí výstavy. 
Masky skřetů jsou představeny na nádherných velkých portrétních fotografiích, které jsem na výstavě také viděla. Fotografie jsou doplněny popisky lidí nebo událostí, které dokumentují. Texty jsou buď přímo u předmětů nebo přiložené v knížečkách vázaných v kůži, které jsou sem tam umístěny v „kapsách“ na zdi. 
Atmosféru výstavy skvěle dokresluje nejen přítmí, ale i hudba, která byla speciálně vytvořena pro tento projekt.


Osobně jsem obdivovala právě ty masky, které působily naprosto skvělým a opravdivým dojmem. Člověk by řekl, že se vážně dívá na živou tlupu uruků, kteří jako by vypadli z Pána prstenů.

Přes to, že výstava není nijak rozsáhlá, byl to zajímavý a zvláštní zážitek. Krom hlídačů jsem tam byla sama a mohla jsem se tak úplně ponořit do atmosféry. Prohlídka nezabere více než hodinu, zdá se mi tedy ideální spojit ji třeba s procházkou na Špilberku. Ještě to stihnete, i když do konce března už moc dnů nezbývá.

Více informací na stránkách Muzea města Brna.


Kvalita fotografií je nevalná, ale vlastním obyčejný letitý kompakt a focení bylo povoleno pouze bez blesku. Ono by to stejně s bleskem nebylo lepší :)




Žádné komentáře: